Audiovisueel

Jan 27, 2022, 14:47
ADC laat het Koninklijk Paleis oplichten met een mapping van Dirty Monitor

ADC laat het Koninklijk Paleis oplichten met een mapping van Dirty Monitor

24 november 2021

Van 28 oktober tot 6 november heeft het lichtfestival Bright Brussels onze hoofdstad verlicht. Het hoogtepunt was de mapping van het creatieve collectief Dirty Monitor, meesterlijk op het Koninklijk Paleis geprojecteerd door ADC Production. Een huzarenstukje gezien de beperkingen die inherent zijn aan het Paleis op het vlak van veiligheid en logistiek, zo vernemen we van Daniel Van Ruyssevelt van ADC.

Met zijn artistieke performance in videomapping, getiteld Clair-obscur, heeft Dirty Monitor het Koninklijk Paleis en zijn patrimonium laten oplichten door digitale kunst en hedendaagse kunst te combineren. Meer dan een klank- en lichtshow, was Clair-obscur in de eerste plaats een abstracte en contemplatieve ervaring, waarbij het paleis zich openbaarde onder het spel van licht, hypnotiserende virtuele creaties en boeiende geluiden.

"De belangrijkste beperking voor dit ambitieuze project - het was inderdaad de eerste mapping die op het volledige Koninklijk Paleis werd geprojecteerd - had uiteraard te maken met de veiligheidsmaatregelen in het algemeen, de toegangsbeveiliging en dus de logistiek, die inherent is aan het paleis. Zo moesten we rekening houden met veiligheidsnormen voor infraroodsensoren in de tuinen voor de plaatsing van projectoren, geluid en licht. Door het verbod om de apparatuur via de binnenruimtes te plaatsen, moest de installatie van de verlichting en de projectoren met een kraan worden uitgevoerd. We gingen zelfs zo ver om projectoren te installeren bovenaan de koepel, om de vlag te verlichten."

"Omdat dit de vlaggenschipattractie van Bright Brussels was, werd alle apparatuur voor de zekerheid ook nog eens verdubbeld. Zo stuurden we niet minder dan 10 30 K Christie-projectoren, 3 Modulo Pi-mediaservers, 30 Aquabeam 480 takels en 32 Ares Wash LED-projectoren ter plaatse. De generatorset was ook verdubbeld met een automatische schakel. Kortom, een enorme inzet die heeft bijgedragen aan het totale succes van de speciale herfsteditie van dit volledig gratis magische festival. De tienduizenden bezoekers die de verlichtingen kwamen bewonderen, kunnen dit alleen maar bevestigen”, besluit Daniel Van Ruyssevelt.

Meer van ADC Production :