Audiovisueel

Jul 23, 2024, 14:11
Vakverenigingen vragen naar concrete steunmaatregelen voor evenementensector

Vakverenigingen vragen naar concrete steunmaatregelen voor evenementensector

Vakverenigingen ACC Belgium, BECAS, BESA, Febelux en meer dan 2600 freelancers, die zich online verenigden in de groep ‘Event & Entertainment Freelancers SOS’, hebben samen 8 concrete en specifieke steunverzoeken aan de overheid overgemaakt. Hun vragen hebben te maken met de impact van de huidige crisis op hun professionele activiteiten. Dit is hun boodschap ...

"Wij vertegenwoordigen meer dan 3200 ondernemingen met bijna 80.000 banen en meer dan 3.000 freelancers. Onze sector zorgt jaarlijks voor een omzet van ongeveer 1,5 miljard euro waardoor we in de top 15 van de economische activiteiten in ons land staan.

Wij zijn een hardwerkende en dynamische sector, actief in het weekend en op weekdagen op meer dan 77.000 evenementen per jaar in België."

Impact van de corona crisis op de sector

"Onze sector wordt bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Er is een totale annulatie van de geplande evenementen tot eind juni. Geen bedrijfsfeesten, roadshows, beurzen, brand-activaties, productpresentaties, etc.

Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect naar de hele sector. Zalen worden geannuleerd, catering wordt afgezegd, er zijn geen mensen meer aan het onthaal en geen technische teams meer nodig.

Van grote agentschappen tot zelfstandigen, alle medewerkers van die 3200 ondernemingen en alle freelancers daarnaast worden hierdoor tijdelijk werkloos. Het drukke voorjaar (hoogseizoen) is volledig geannuleerd, wat een enorme economische schade met zich meebrengt.

Zelfs wanneer de sector terug zal mogen opstarten hebben deze bedrijven het nadeel dat ze niet ‘instant’ terug aan het werk kunnen. Ze moeten terug beginnen met evenementen in te plannen om er dan 2 tot 3 maanden later pas aan te kunnen opbouwen of werken.

Deze vertragende factor zorgt ervoor dat sommige bedrijven in de sector hun agenda nu reeds tot september leeg zien. Dat betekent ook dat er voor de meeste bedrijven in onze sector gedurende 6 maanden geen inkomsten zullen zijn.

Klanten annuleren evenementen of verplaatsen die naar het najaar maar de capaciteiten van locaties in het najaar zijn niet onbeperkt. Sommige zalen zitten nu quasi volgeboekt tot het einde van het jaar. Een ander gevolg van het feit dat alle evenementen worden uitgesteld is dat heel wat van het werk en de tijd van onze bedrijven zal ingenomen worden door bestaande klanten. Er is weinig tot geen ruimte voor nieuwe klanten.

De steunmaatregelen moeten dus een langere duurtijd hebben dan enkel deze periode van quarantaine door het coronavirus. De economische gevolgen voor de sector zullen zich namelijk veel langer dan het virus zelf nog laten voelen."

8 concrete steunmaatregelen

"Wij vragen nu aan de overheden van dit land de volgende 8 concrete steunmaatregelen :

  1. De erkenning dat onze sector in nood is en de oprichting van een noodfonds om de eerste financiële schade van onze sector te verhelpen.
  2. Maximale versoepeling én verhoging van de economische werkloosheid omwille van overmacht voor elk bedrijf actief in onze sector. De bewijslast van de hoofdaannemer moet als bewijs aanvaard worden voor alle leveranciers van het project.
  3. De ondernemingen, inclusief freelancers en zelfstandigen uit de eventsector moeten aanspraak kunnen maken op de identieke hinderpremie die goedgekeurd is voor de Horeca-sector, namelijk 4.000 euro tot eind maart en 160 euro per werkdag nadien zolang de crisis loopt. Onze sector werkt zowel tijdens de week als in het weekend.
  4. Een bescherming t.o.v. de banken door een ‘renteloze straight loan met staatsgarantie’ voor de bedrijven uit onze sector.
  5. Een onmiddellijke invoering van de spreiding van betaling van RSZ, Sociale Bijdragen ed. 6. 80% korting op de bedrijfsvoorheffing voor mensen die terug aan het werk gaan na deze crisis.
  6. 100% fiscale aftrekbaarheid van evenementen georganiseerd door bedrijven in boekjaar 2020 en 2021.
  7. Alle overheden engageren zich om evenementen - in hun opdracht - maximaal uit te stellen én niet te annuleren. Hierbij tijdig voorschotten te betalen én een facturatie op 30 dagen te respecteren. De overheid engageert zich om nu nieuwe tenders proactief uit te schrijven en het aantal eventbureaus aan wie een aanbeveling gevraagd wordt tot maximaal 4 te beperken om het ecosysteem van de event-sector niet nog zwaarder te belasten.

In de hoop te kunnen rekenen op uw begrip en op een maximale steun om de 80.000 jobs en freelancers in onze sector maximaal te beschermen danken wij u bij voorbaat van harte,"

Namens de voorzitters/CEO’s en hun organisaties:

Johan Vandepoel (ACC), Steven Droogers (BECAS), Tom Bilzen (BESA) en Emile de Cartier (Febelux)