Associaties

Jun 18, 2024, 5:24
ACC en UBA brengen de directe en verborgen pitch-kosten in beeld

ACC en UBA brengen de directe en verborgen pitch-kosten in beeld

12 maart 2024

Naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek van ACC naar het aantal pitches waaraan haar leden het afgelopen jaar deelnamen en de uurbestedingen en out of pocket kosten die daarmee gepaard gingen, brengen ACC en UBA – in samenwerking met PitchPoint – een whitepaper uit over de directe en de verborgen kosten van pitchen bij bureaus én bij opdrachtgevers.

62 bureaus, verdeeld over 6 disciplines, leverden een schat aan pitch-informatie op. Zo besteedt een gemiddeld bureau in 2023 €412.000 aan pitches (out of pockets + uurkost, berekend aan een bescheiden tarief van €113/u). Dat is maar liefst 9,7% van de gemiddelde bruto marge. Anders gezegd: van elke €100 die een opdrachtgever zijn bureau betaalt, gaat er nagenoeg €10 naar het pitchen voor een andere opdrachtgever…

Bij de advertising/full servicebureau zien we nog extremere bestedingen, namelijk gemiddeld 664K per bureau, wat niet minder dan 83% van de winst voor belastingen (PBT) van een gemiddeld bureau vertegenwoordigt.

De Whitepaper ordent alle details van het onderzoek en voorziet in adviezen van ACC, UBA en van PitchPoint ivm het inperken van de directe en verborgen pitchkosten; het optimaliseren van het pitch-proces inclusief pitchen zonder conceptuele executies; de ervaringen met pitch-consultants en de voordelen van regelmatig evalueren, inclusief tips & tricks over hoe evaluaties in goede banen te leiden. 

U kan de Whitepaper hier downloaden.

Meer van ACC Belgium :