Benelux Event Awards

May 18, 2024, 3:31
Een Nederlandse kijk op de BEA Awards 2023

Een Nederlandse kijk op de BEA Awards 2023

22 februari 2024

Afgelopen najaar kreeg de BEA-vakjury weer de lastige taak om – in twee selectierondes – een winnaar aan te duiden in vier categorieën. Een van de nieuwe gezichten binnen de jury was Sjoerd Weikamp, uitgever en hoofdredacteur van onze Nederlandse collega’s van EventBranche.nl en EvenementOrganiseren.nl, én organisator van de Gouden Giraffe Event Awards. Als co-juryvoorzitter had hij zelf geen stemrecht, maar zorgde hij wel voor een neutraal en vlot verloop van de procedures. We blikken samen met hem terug op de BEA-competitie 2023…

Sjoerd Weikamp is al vele jaren jurylid bij de internationale BEA World competitie. Dit jaar mocht hij voor de eerste keer zijn expertise loslaten op de Belgische BEA Awards. “Ik vond het een mooie eer om gevraagd te worden. Zeker omdat de organisatie mooi onderbouwd heeft wat ze van plan waren met de nieuwe rol van de juryvoorzitters. Stijn (Snaet, uittredend manager van Event Confederation, nvdr) en ik hadden vooral de taak om ervoor te zorgen dat elk event in de juiste categorie zou belanden. Maar ik vond het mooi hoe de rest van de jury mij de vrijheid gaf om tijdens de presentaties vragen te stellen, ook al had ik zelf geen stemrecht. Ik heb het hele traject dan ook als zeer prettig ervaren. Er is immers niets mooiers dan zoveel mooie cases op een dag voorbij te zien komen.”

Een goede basismix

De deelnemende cases, en dan vooral de finalisten, wisten een sterke indruk te maken op Sjoerd. “Ik heb als juryvoorzitter een heel leuke dag gehad. Er waren immers veel cases die gewoon erg strak in mekaar zaten. Ik maak weleens de volgende vergelijking: Een bakker weet hoe hij brood moet bakken. Maar een heel goede bakker, die maakt iets bijzonders. Weten hoe je een brood bakt, dat bestaat in onze sector uit creativiteit, het toepassen van innovaties, het centraal stellen van de gast… Dat zijn de basisvoorwaarden, en die zaten bij heel wat finalisten echt goed. Als je dan ziet dat dit vervolgens ook uitmondt in een sterk effect en een sterke impact… - en dat was bij veel cases het geval - dan word ik heel vrolijk.”

Twee aparte werelden

Waar je zou verwachten dat de Belgische en Nederlandse eventsectoren elkaar voor een deel zouden overlappen, blijkt het in de praktijk toch nog om twee gescheiden werelden te gaan. “Het viel mij heel erg op. Ik had gedacht dat ik toch al aardig wat Belgische agentschappen zou kennen, maar ik heb tijdens de BEA Awards nog heel wat nieuwe agentschappen ontdekt. Uiteraard leggen wij met ons platform echt wel de focus op Nederland, dus in die zin schaam ik mij niet voor die onwetendheid. Maar aan de andere kant denk ik wel: we zitten voor een groot stuk in hetzelfde taalgebied, dus misschien is daar toch meer kruisbestuiving mogelijk.”

Geen verschil in kwaliteit

Volgens Sjoerd is het niveau van de Belgische en Nederlandse events best vergelijkbaar. “Ik had ergens het vooroordeel dat wij in Nederland wat voorop lagen wat dat betreft. Maar deze BEA Awards hebben bewezen dat dit niet zo is. Ik ben een beetje romantisch van aard, en daarom probeer ik de Nederlandse eventindustrie steeds aan te prijzen wanneer ik in het buitenland ben. Ik leg dan vooral de nadruk op de bijzonder creatieve basis, de zakelijke en oplossingsgerichte aanpak, alsook op het effect en de impact van onze Nederlandse events. Wel, dat zijn precies de elementen die ik ook in de cases van de BEA Awards heb teruggezien. Wat mij als verschil dus het meest is opgevallen, is dat er eigenlijk geen verschil is. De uitblinkers van de BEA Awards zouden dus evengoed finalisten van de Gouden Giraffe kunnen zijn.”

Belgische bescheidenheid

Los van het niveau van kwaliteit zijn er wel verschillen in stijl tussen beide buurlanden. “Wat ik zelf heel prettig vind, is de beschaafdheid van Belgen. Belgen gaan anders met mekaar om dan Nederlanders. Wij zullen sneller uitroepen hoe goed we iets gedaan hebben. In Nederland word ik spontaan opgebeld: ‘Moet je kijken wat ik voor die klant gedaan heb!’. In België is men veel bescheidener. Misschien wel té bescheiden. In die zin is het goed dat de BEA Awards er zijn om dit soort events toch een podium te geven. Je ziet die bescheidenheid ergens ook terug in de events zelf. Belgische events zijn misschien wat verfijnder. Ik denk bijvoorbeeld aan het event rond JEZ!, met een boot die elke dag van de ene festivallocatie naar de andere voer. Dat voelde heel lief, heel vriendelijk aan. Het bleef heel erg op een mens-ontmoet-mens niveau, en dat vond ik heel mooi. In Nederland zou men dat waarschijnlijk bombastischer hebben aangepakt.”

Awardshow

Intussen is Sjoerd volop bezig met de voorbereiding van de Nederlandse eventcompetitie, de Gouden Giraffe, die in mei zijn ontknoping zal krijgen. “Ik heb genoten van het BEA-event in Antwerp Expo. Het was een prachtige awardshow, met een enorm groot publiek. Wat ik echt meeneem naar mijn eigen organisatie is het concept met de cateraars. Dat vond ik briljant. Het was ook echt leuk, want je ging voortdurend bij mekaar kijken wat er op het bord lag. En het zorgde er ook voor dat je heel bewust met het eten bezig was. Ik ben al op heel wat internationale awards geweest, maar dit had ik nog nooit gezien. Daar mogen jullie dus echt wel trots op zijn. Als je mij anderzijds vraagt wat er nog beter zou kunnen aan de BEA Awards, dan zou ik nog meer focus en nadruk leggen op de casepresentaties zelf. Dat is voor veel studenten, collega’s, conculega’s en andere geïnteresseerden immers een unieke kans ‘to learn from the best’”, zo besluit Sjoerd Weikamp.

Meer van BEA Awards :