Event Agencies

Mar 28, 2024, 21:56
Push To Talk begeleidt Prebes-preventiedebat inhoudelijk van A tot Z

Push To Talk begeleidt Prebes-preventiedebat inhoudelijk van A tot Z

01 oktober 2020

Een van de blikvangers tijdens de Prenne 55, de eerste digitale editie van de driemaandelijkse beurs van Prebes, was een debat over de rol van preventieadviseurs tijdens en na de coronaperiode. Push To Talk zorgde voor een A tot Z voorbereiding en begeleiding van dit online event, op praktisch vlak, maar vooral ook inhoudelijk.

Het preventiedebat werd op een journalistieke manier voorbereid door het team van Push To Talk. Tom Bellens: “Het traject begon met een redactievergadering waarin we de scope van het debat bepaalden. Wat is de doelstelling? Wie is de doelgroep? Wat zijn de invalshoeken? In dit geval vertrokken we vanuit de rol van de preventieadviseur en hoe die zich heeft moeten aanpassen in tijden van Covid. Vervolgens zijn we gaan we nadenken wie hierbij de actoren zijn en wie dit debat zou kunnen trekken. Het panel werd gevormd door Erika Vlieghe, Kris De Meester, Lode Godderis, Karine Moykens en Dominic Hermans.“

Redactiewerk

De voorbereiding van zulk een debat omvat steeds een uitgebreid redactiewerk. “Zo doen we research naar hun achtergrond, kennis, ervaring en gaan we op zoek naar de standpunten die onze panelleden de voorbije tijd hebben ingenomen. Op basis daarvan ontwikkelen we voor elke persoon aan tafel een verhaallijn, die we vervolgens proberen te clusteren. Zo komen we tot een lijst van mogelijke vragen voor het panel, maar laten we ook genoeg ruimte om te anticiperen op mogelijke antwoorden.”

Uitgebreide omkadering

VRT-journalist en schermgezicht Wim De Vilder werd gekozen om het debat te leiden. Een zeer bewuste keuze. “We werken voor het modereren liefst met journalisten, omdat zij vertrekken van feiten en analytisch in staat zijn om bruggen te leggen tussen verschillende thema’s. We hebben ter voorbereiding van het preventiedebat enkele keren samengezeten met Wim, die ons voorbereidend werk en het scenario vervolgens naar zijn hand kon zetten. We zorgen steeds voor een goed voorbereid scenario, maar we laten wel ruimte om het gesprek aan te gaan. Eigenlijk lijkt de voorbereiding en omkadering heel erg op een tv-show, alleen dat bij ons alles live en oprecht is, in plaats van te werken met ingestudeerde quotes. ”

Geen eindpunt

Alle voorbereidingen resulteren in een zeer uitgebreid en gedetailleerd draaiboek. “Daarin staan ook regieaanwijzingen voor de cameramensen en technische crew. Zo kan je beter inschatten wie op een bepaalde vraag zal inpikken, en dus een bepaald camerastandpunt voorzien. We maken de content van in het begin mee - tot en met het creëren van video’s en grafisch materiaal - en begeleiden alles van repetitie tot en met het evenement zelf.  Tijdens het debat luisteren we actief mee, en gaan we al op zoek naar nieuwe invalshoeken. Aansluitend nemen we dan diepte-interviews af, en daaruit blijkt dat tijdens zo’n debat heel wat nieuwe invalshoeken naar boven komen.

En zo is een evenement nooit een eindpunt, maar wel het vertrekpunt voor een nieuwe conversatie”, zo besluit Tom Bellens.

https://vimeo.com/462500247

Meer van MediaMixer :