Event Agencies

May 18, 2024, 1:49
“Communicatie is meer dan ooit een vak”

“Communicatie is meer dan ooit een vak”

26 maart 2024

In september 2022 kondigden MediaMixer en Push To Talk hun fusie aan. Vandaag, amper 1,5 jaar later, kunnen we al spreken van een meer dan geslaagd huwelijk. De voorbije periode werd voor MediaMixer – want onder die naam ging het bedrijf verder - gekenmerkt door een vlekkeloze samensmelting, een verhuis naar een nieuw gebouw, en een verdere uitbreiding van het team en de competenties. Samen met Tom Bellens, één van de twee CEO’s van MediaMixer, maken we de tussenbalans op.

In 2023 verschenen er heel wat nieuwe gezichten op de werkvloer bij MediaMixer. “Voor de zomer hebben wij 10 vacatures online gezet, en voor de kerstperiode nog eens twee. Intussen zijn al die posities ook ingevuld. Dat maakt dat we begin januari op onze jaarlijkse incentive-skireis zijn vertrokken met meer dan 45 mensen, waar we twee jaar geleden nog maar met 25 waren. Dat is dus bijna een verdubbeling. Bovendien geven we ook kansen aan jonge mensen. We hebben een omgeving gecreëerd waar jonge mensen kunnen groeien en evolueren. Wij hebben onze eigen manier van opleiden. Wij kijken in de eerste plaats naar de competenties van de mensen. De skills die ze nog niet hebben, trachten we ze met onze eigen MediaMixer Academy bij te brengen.”

Ideeën tot leven brengen

Nochtans is die groei van MediaMixer geen vanzelfsprekendheid binnen de sector. “We zien dat heel wat grote communicatiebureaus het moeilijk hebben, en dat er ook mensen moeten vertrekken. Ik denk echter dat wij de troef hebben dat wij erg sterk zijn in het uitvoeren en het tot leven brengen van de ideeën. Mensen willen communicatie voelen, begrijpen en ermee in contact komen. Een event is daarbij nog altijd een van de mooiste communicatievormen, waar mensen een boodschap voelen en in dialoog kunnen gaan.”

Denkers en doeners samenbrengen

Bij MediaMixer zitten de creatievelingen en strategen aan dezelfde tafel. “Wij proberen ervoor te zorgen dat de denkers en doeners binnen onze organisatie elkaar besmetten. Dat is iets waar wij het verschil kunnen maken. We hebben vier departementen binnen MediaMixer: LIVE, AV, MEDIA en DIGITAL. Maar deze vier departementen komen voortdurend met elkaar in contact. Ik denk bijvoorbeeld aan projecten waarbij er een event is en waarvoor er ook heel wat content gemaakt wordt, met heel wat redactiewerk, een aftermovie, en een volledig voor- en natraject… Zo leeft de investering van dat project ook veel langer door. We hebben afgelopen jaar geïnvesteerd in een nieuw gebouw, en dat heeft ervoor gezorgd dat de kruisbestuiving die de klant vraagt ook op de werkvloer is gerealiseerd. Onze videomensen zitten vlakbij onze eventmensen en onze communicatiemensen… Zo krijg je dus een bruisende interactie op de werkvloer, die zich vertaalt in de uitwerking van de projecten.”

Inhoud én vorm

In het nieuwe gebouw van MediaMixer speelt de inhouse studio een cruciale rol. “Het is een plaats die ingericht kan worden voor een digitaal event of een fotoshoot. We hebben onze eigen materialen, onze eigen camera’s, onze eigen copywriters… Met deze troeven kunnen we elke vraag grotendeels zelf managen, en zo de ideeën van de klant tot leven brengen. Communicatie is vertalen en hertalen. Je moet nadenken over vorm en inhoud. Een strategisch bureau zal vooral over de inhoud nadenken. Een productiehuis zal vooral op de vorm focussen. Onze sterkte is dat vorm en inhoud bij elkaar gebracht worden. Dat is ook de vraag van de markt. Onze studio is de motor om de dingen die onze klanten verwachten te laten groeien. Het laat ons toe om snel te schakelen. Snelheid is essentieel voor vele ondernemingen en managers, dus wij moeten dezelfde aanpak garanderen.”

Voor elk soort boodschap

MediaMixer noemt zichzelf een onafhankelijk allround storytelling agency. “Tegen onze klanten zeggen we dan ook: u heeft een goed verhaal, wij kunnen goed vertellen. Wij doen dat met onze in-house studio, waar we op een creatieve manier aan de slag gaan met vorm en inhoud. Online, hybride en offline. Zo zetten wij elke dag verhalen in beweging. Dat kunnen evengoed moeilijke of negatieve verhalen zijn. Wij werken immers ook voor organisaties en bedrijven die het moeilijk hebben of in transformatie zijn. Ook in die situaties geloof ik heel sterk dat communicatie het verschil kan maken. En dan nog liefst live communicatie. Ons doel bij MediaMixer is om bedrijven te helpen hun strategie om te zetten naar communicatie en deze te ontwikkelen. Niet enkel met woorden,  maar ook zichtbaar in beeld én door mensen bij elkaar te brengen.”

Focus op veiligheid

MediaMixer wil nog steeds een voortrekker zijn in het verder professionaliseren van de sector. “Alswij onze job goed willen doen, moeten we nog meer professionaliseren. Klanten moeten bij ons komen omwille van onze expertise. Zeker als we evenementen organiseren voor meer dan 10.000 personen. Wij staan gekend voor het neerzetten van grotere, complexere events, en die complexiteit vraagt een professionele aanpak. Eind februari worden wij het eerste Belgische agentschap dat een ISO-normering zal behalen op vlak van veiligheid. Al onze mensen hebben een opleiding VCA – de basisopleiding rond veiligheid – genoten. We beseffen dat we vaak werken voor de grote bedrijven en organisaties, waar veiligheid vaak heel primordiaal is. Daarom moeten voor onszelf ook de lat hoog leggen. Daarin past ook die ISO-normering.”

Meer mogelijkheden dan ooit

De communicatiesector is de voorbije jaren rijker en rijper geworden. “We hebben meer communicatiemogelijkheden en meer kanalen ter beschikking, die bureaus als het onze kunnen benutten. Heel wat bureaus hebben een reflex gehad van: oef, het is eindelijk gedaan met digitale events. Maar wij hebben ons daar nog verder in verdiept en zien het als een blijver. Het is bijvoorbeeld een tool om bij een eventuele crisis 10.000 mensen in een organisatie aan te spreken. Ook radio is wat mij betreft een blijver. Wij doen jaarlijks tientallen projecten met radio. Zo hebben we onlangs nog 20 uur radio gemaakt voor één bedrijf, om de verschillende shiften te bedienen. Het is echt een goede manier om een boodschap over te brengen, en daarom investeren wij er ook in.”

Meer dan ooit een vak

Sinds corona heeft het communicatievak opnieuw een boost gekregen. “CEO’s – we werken meer dan ooit op C-level - hebben ingezien dat hun traditionele manier van communiceren niet meer werkte. Als zij hun verhaal willen vertellen en mensen willen bereiken… dan is een goede mix van kanalen enorm belangrijk. Er is dus nog nooit zoveel geïnvesteerd in communicatie. Iedereen vindt het belangrijk, en iedereen beseft dat het op een goede manier moet gebeuren. Tegelijkertijd is  communicatie is nog nooit zo moeilijk geweest. Naar mijn gevoel is communicatie meer dan ooit een vak. Je moet kennis en ervaring hebben, en je moet gepassioneerd zijn om daar elke dag mee aan de slag te gaan. Het moet op een hoger niveau, en dus professioneler gespeeld worden. Bureaus moeten daarom investeren in goede mensen en goede tools.”

Blijven groeien

Ook voor de komende jaren heeft MediaMixer duidelijke ambities. “Antoon en ik zijn allebei ondernemers die willen blijven groeien. In expertise, en daarom zoeken we beloftevolle mensen met unieke skills en rijk aan talent. We merken dat we – door onze expertise te vergroten – ook meer vragen krijgen van onze klanten. Dat resulteert in een mooie omzet, waardoor we opnieuw meer kunnen investeren in mensen. Zo kunnen we een omgeving creëren waarin jonge mensen kunnen groeien. We hebben altijd een goed oog gehad voor talent en willen dit nu meer dan ooit verankeren binnen ons nieuw bedrijf én onze bedrijfscultuur.”

Meer van MediaMixer :