Event Agencies

Apr 24, 2024, 11:50
Ecco La Luna maakt plannen voor de komende 15 jaar

Ecco La Luna maakt plannen voor de komende 15 jaar

14 februari 2023

Het agentschap Ecco La Luna, gespecialiseerd in unieke en op maat gemaakte corporate teambuildings, events en coaching - voor kleine tot heel grote teams, op een locatie naar keuze -, viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. Maar ondanks dit jubileum is zaakvoerder Geert Debusschere nog  lang niet van plan om gas terug te nemen. Integendeel. Ecco La Luna stippelde een duidelijke visie uit voor de komende 15 jaar…

Het was de droom van Geert Debusschere om voor zijn 35ste zijn eigen bedrijf op te richten. “Op mijn 34 jaar en 11 maanden ben ik daar toch nog in geslaagd”, lacht hij. “Ik denk dat het mijn levensdoel is om mensen te verbinden en verbindend te laten samenwerken. Toen ik bij P&G werkte, waren er regelmatig teambuildings. Maar de bedrijven die deze teambuildings organiseerden, plaatsten vaak zichzelf centraal. Dat was voor mij een drive om het anders aan te pakken. Door de beleving van de klant centraal te plaatsen en het bedrijf te helpen zijn dromen te realiseren. De naam heb ik gehaald bij de film Man On The Moon, die mij enorm heeft geraakt. Daarnaast ben ik ook gek van Italië. Zo kwam het allemaal samen: ‘zie naar de maan’, oftewel ‘Ecco La Luna’. Een knipoog naar het zandmannetje op de maan dat kinderen laat dromen.”

Verbreding van het aanbod

Ecco La Luna is 20 jaar geleden gestart als een éénmanszaak, met oorspronkelijk een focus op teambuilding en events. Al snel werden er belangrijke stappen gezet. “Vanaf 2007 zijn we rond coaching beginnen werken. Dat is langzaam maar zeker onder de waterlijn opgebouwd, en verder versterkt toen ik in 2011 mijn vrouw Anne-Astrid Coninx heb leren kennen, die van opleiding bedrijfspsychologe is. Vanaf toen zijn we ons meer op dat segment gaan focussen. In 2018 hebben we ook beslist om op zoek te gaan naar geschikte partnerlocaties – o.a. hotels en seminarielocaties, die ons helpen om teambuilding- en coachingformats in de markt te zetten. We zijn hiervoor gaan kijken naar locaties waar we zelf graag zijn, en waar we ons thuis voelen. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een basis hebben met stevige tentakels, in België, maar ook in de rest van Europa. Want we werken graag en steeds vaker in het buitenland.”

Positief terugkijken op coronaperiode

In 2020, in volle coronacrisis, verhuisde Ecco La Luna naar een gloednieuw kantoor en magazijn. “Die beslissing was genomen na de topjaren 2018 en 2019. Uiteraard was het op dat moment zelf een zware dobber, maar de verhuis werpt nu wel zijn vruchten af. Het geeft ons meer mogelijkheden qua logistiek en organisatie. De coronaperiode is moeilijk geweest, maar uiteindelijk heeft het een positief verhaal gebracht. Het heeft ons gedwongen onszelf opnieuw uit te vinden. De keuze voor het Wildgoose Mobile Adventures pakket een aantal jaren voordien was hierbij cruciaal, want dat heeft ons geholpen om een sterk online verhaal neer te zetten. Binnen het Wildgoose-netwerk werd trouwens ook het Darwin-project opgericht, waarin we samen met internationale teambuildingexperts programma’s bouwen. Het eerste resultaat hiervan is the Wind Farm, dat we samen met collega’s uit Portugal en Ierland hebben gecreëerd.”

Sterk team dat verder groeit

Geert Debusschere beseft dat zijn mensen een cruciale factor vormen voor het succes van het agentschap. “Het zijn deze sterke figuren die onze teambuildings gestalte geven, en die ervoor zorgen dat Ecco La Luna een warme, menselijke stijl heeft ontwikkeld. Mensen zoals Hans Vanooteghem en Tim Stragier hebben echt een sleutelrol voor ons gespeeld. We zijn trouwens heel trots op het feit dat we in 20 jaar weinig of geen verloop van personeel hebben gekend. Er is immers nog nooit iemand naar de concurrentie overgestapt of op zichzelf begonnen. De werknemers die wel vertrokken zijn, hebben gekozen voor een volledig andere carrière. Ons doel is dan ook om een warm nest te creëren, waarin mensen hun ei kwijt kunnen. Ze kunnen hun idee uitbroeden in co-creatie en ermee aan de slag gaan.”

“Het zijn onze mensen die onze teambuildings gestalte geven, en die ervoor zorgen dat Ecco La Luna een warme, menselijke stijl heeft ontwikkeld.”

Succesjaar 2022

Het afgelopen jaar was een echte grand cru voor Ecco La Luna. “In 2022 hebben we voor de eerste keer de kaap van de 1.000 effectieve deelnemers aan een actieve teambuilding gerond. Maar tegelijkertijd blijven we evengoed ten dienste staan van kleinere teams. Met Crack The Code introduceerden we een zelfgemaakte escape game die zowel indoor als outdoor – als plan B - gespeeld kan worden. Dit alles heeft ons geen windeieren gelegd. We zijn in 2022 met 25% gegroeid ten opzichte van 2019 - ons beste jaar vóór corona. Dit zal deels een inhaalbeweging van de markt zijn, maar het is ook een gevolg van de beslissingen die we tijdens de coronaperiode genomen hebben. In die zin hebben we ook verder geïnvesteerd in personeel. We hebben iemand aangetrokken om het logistieke verhaal verder op poten te zetten, en er zijn extra mensen bijgekomen in het salesteam. Sinds 1 januari 2023 hebben we ook een collega die het operationele team gaat leiden en die mij heel wat werk en verantwoordelijkheden uit handen zal nemen. Dat maakt dat we op onze 20ste verjaardag een team van zo’n 20 mensen hebben - groter dan ooit tevoren - waarmee we verder willen bouwen aan een mooie toekomst. We hebben ook geïnvesteerd in een pakket op maat rond event-, magazijn- en personeelsbeheer, dus ook daar zullen we weldra de vruchten van kunnen plukken. We merken dat de aanvragen voor het nieuwe jaar mooi binnenlopen. Dat geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst.”

Plannen voor de komende 15 jaar

De 20ste verjaardag van Ecco La Luna was ook het moment om een plan uit te tekenen voor de toekomst. “Ik ben intussen bijna 54 jaar, en samen met Anne-Astrid hebben we 4 kleine kindjes tussen 3 en 9 jaar. We hebben dus nog 15 jaar vooraleer de jongste telg klaar is met de humaniora. Dat is dan ook de horizon waar we nu met Ecco La Luna aan denken. We willen langzaam maar zeker verder groeien. Goed blijven doen waar we goed in zijn, en beter doen waar het nog beter kan. Daarbij hebben we enkele focuspunten aangeduid. Zo willen we onze coaching-pijler duidelijker in de markt zetten. We werken bijvoorbeeld rond leiderschap door het werken met schapen, en ik volg een postgraduaat rond systemisch coachen met paarden. Daarnaast zijn we ons nog verder aan het specialiseren in geweldloze en verbindende communicatie.”

“We willen ook sterk blijven inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. We hadden al een programma rond diversiteit en inclusie. We willen dit verder uitwerken in samenwerking met o.a. de Karel de Grote Hogeschool uit Antwerpen. Diversiteit en inclusie zijn bij ons meer dan modewoorden. Ook ons nieuw programma the Wind Farm, waarbij deelnemers hun eigen windmolen gaan bouwen, past binnen die MVO-filosofie. Daarnaast onderschrijven we ook het Commtozero-initiatief van de evenementensector.”

Nieuwe formules

Een andere kaart die Ecco La Luna meer wil uitspelen is het gebruik van de Wildgoose-app voor totaalbelevingen. “Bij meerdaagse congressen en seminaries kunnen we met de app zorgen voor een ‘unique solution’. Deze bevat niet enkel het programma, maar ook interessante en relevante info over sprekers en bijvoorbeeld het menu van het diner. Men kan feedback en input van de deelnemers vragen, quizvragen over de sessies stellen, deelnemers aan breakout-sessies belonen met extra punten, foto’s laten inzenden door de deelnemers,... Zo wordt het een interactief gebeuren met een live leaderboard. Eigenlijk zorgen we voor een ‘gamification’ van de ganse conferentie. En we kunnen uiteraard zorgen voor de nodige icebreakers en energizers.”

“We willen onze bestaande teambuildingformats, waarbij mensen het in kleinere groepen tegen elkaar opnemen en waarbij er gewerkt wordt met een doorschuifsysteem, verder kwalitatief uitbouwen. Door onze expertise kunnen we dit ondertussen aan voor heel grote groepen van meer dan 1000 deelnemers. Ook willen we voor onze 20ste verjaardag uitpakken met The Return of the Mole, zodat klanten dit topprogramma kunnen herbeleven met totaal nieuwe opdrachten. Ten slotte willen we blijven vernieuwen en met andere vormen van het verloop van een teambuilding gaan werken. Wij hebben nu al formules waarbij iedereen samenwerkt aan een einddoel (domino, bamboe, muzikale teambuildings, etc). In april 2023 hopen we twee nieuwe formats te lanceren met een totaal nieuw en atypisch verloop”, zo besluit Geert Debusschere.

Meer van Ecco La Luna :