Event technologies

Apr 20, 2024, 7:08
Een hond, storytelling en e-mailmarketing

Een hond, storytelling en e-mailmarketing

29 augustus 2016

Als we een e-mailcampagne ontwerpen, dan zijn we vaak geneigd om heel snel tot de orde van de dag over te gaan. We zetten het product voorop, we brengen het nieuws van de dag of we laten de promotie van het moment los op de lezer. Als je het principe van ‘storytelling’ huldigt, dan pak je dit net anders aan. Flexmail heeft vandaag een goed voorbeeld.

flexmail272016Sandd is in Nederland het alternatief om je post in grote partijen te laten rondbrengen. Deze organisatie timmert hard aan de weg en zet volop in op e-mailmarketing richting haar klanten. Ze probeert dit steeds op een originele manier te doen. Vandaag grijpen ze naar de techniek van ‘storytelling’.

Wie herinnert zich niet de sprookjes die als klein kind verteld werden door ouders, grootouders en zelfs de kleuterjuf? Je hebt de verhalen nooit ingestudeerd, maar toch ken je je ze nog allemaal. Wel, als je verhalen gaat vertellen in je communicatie, dan blijven die bij je klanten en prospecten ook veel beter hangen. Dat is de essentie van ‘storytelling’. En nu we het toch over sprookjes hebben, in elk van die verhalen is er uiteindelijk een held. Een prinses die trouwt, een prins die de draak verslaat. Wel, bij Sandd hebben ze ook een held bedacht: ‘Sanddy’, de hond.

Zeker geen verkeerde keuze. Iedereen heeft wel het beeld van de hond die met de krant in de mond van de brievenbus naar het baasje komt gerend. Wel de hond die bij deze postorganisatie de held mag spelen die is ook behulpzaam. Hij wordt immers opgeleid tot een assistentie hond voor mensen met beperkingen. En de medewerkers zijn de assistenten in het verhaal. En zo wordt de e-mail een aandachttrekker.

1  Als een soort van teasing wordt de hond ‘Sanddy’ voorgesteld. Merknaam wordt in de naam van dier verweven en de held wordt zichtbaar voor de lezer. En wie dergelijke vragende ogen ziet, die zal zeker verder lezen.

In het menu – het is steeds goed om lezers in de eerste blik te melden wat je te vertellen hebt – wordt aangegeven dat de lezer meer te weten zal komen over de nieuwe held. Het is niet zomaar een toevallig gekozen titel, nog minder een toevallige foto. Dus is de lezer zo al voor een stuk gegrepen door de story die gaat volgen.

3  Hier wordt het verhaal in een notendop uit de de doeken gedaan. De nieuwsblokken zijn goed uitgebouwd. Een korte pakkende titel zonder al te veel woorden te gebruiken. Een inleiding die zin geeft om verder te lezen. Een foto die meer doet dan illustreren. het vertelt mee het verhaal. Kijk naar de speciale leiband. En uiteraard een heldere, opvallende Call-to-Action in de vorm van een lees meer knop. Voor wie de inleiding over de hond voldoende was, is er gewoon nog meer nieuws…

Een volgende keer dat de hond de header van het e-mailbericht siert, is dadelijk de nieuwsgierigheid geprikkeld. Hoe gaat het met het baasje? Want ook dat is een eigenschap ‘storytelling’, een goed verhaal kent geen einde. Het wordt steeds verder verteld. Telkens weer een stukje om de lezer scherp te houden!

Dus, wie is de held in uw organisatie en dus ook uw communicatie?

www.flexmail.be

Meer van Flexmail :