Event technologies

Apr 25, 2024, 1:30
Pik in op de media!

Pik in op de media!

17 oktober 2016

Media kan je vandaag veel ruimer zien dan alleen maar de gedrukte krant of het avondjournaal op televisie. Alles wat permanent aan leesbare berichten en zichtbare beelden gevoed wordt, kan je nu onder media sorteren. Daar horen dus ook de sociale media media bij, maar evenzeer de inbox van de e-mailclient.

flexmail342016 siteNieuwsgaring voor de lezer is een samenspel van al die diverse kanalen. Als er een bepaalde discussie op gang getrokken wordt, zal hij vaak zelfs niet meer herinneren waar een bepaald (deel)bericht vandaan kwam. Hij heeft een mening gevormd aan de hand van de langs alle zijden aangereikte informatie. Elk puzzelstukje wordt door hem zelf samen gelegd. Daar is reeds uitgebreid onderzoek rond gevoerd.

Recht tegen je kernboodschap

Dat bedrijven beter dit principe goed in het achterhoofd houden toont ons voorbeeld van vandaag. Plots begonnen de media uitgebreid te berichten over enkele Duitse steden die de koffiecapsules in overheidsgebouwen verboden, wegens te belastend en niet duurzaam genoeg. In een enkel zinnetje werd wel een uitzondering gemaakt voor Nespresso, wegens recycleerbaar. Maar toen de andere kanalen het bericht begonnen door te zingen, verdween die kleine annotatie. Je moet het maar meemaken dat je eigenste unieke verkoopargument de grond wordt ingeboord.

Eigen berichtgeving

Tijd om dit eens grondig recht te zetten vond men bij Nespresso en ze stuurde haar eigen berichtgeving uit. Deze nieuwsbrief handelt alleen maar over de herbruikbaarheid van hun capsules. Let op, het woord koffie komt zelfs niet één keer voor in deze e-mail.

Slechts twee berichten. De eerste gaat over het principe van de herbruikbaarheid. De tweede over het recyclage circuit dat opgezet is. Beide berichten kregen een grote Call-to-Action mee om het verhaal verder uit te diepen. Je ziet dat je als merk de media goed moet volgen.

Context meesturen

Niet alleen wat er over je merk of product wordt geschreven, maar ook de ruimere context kan van belang zijn. Die context was hier negatief voor de uitvinder van de koffiecapsule. Dus via het e-mailkanaal hebben ze de berichtgeving mee gestuurd. Alleen is het goed om hiervoor een goede procedure achter de hand te houden.

Deze ‘crisis’communicatie was er snel. Maar visueel niet even geslaagd. Men vertrekt wel van de standaard template waar alle klassieke elementen reeds in verpakt zitten. Dat is goed. Maar er is toch een schoonheidsfoutje merkbaar. Let op het perfect afgewerkte eerste bericht en het vormelijke verschil in tekst en CTA in het tweede bericht.

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :