Event management

Jun 24, 2021, 7:19
“Visuals als hefboom voor je verhaal”

“Visuals als hefboom voor je verhaal”

28 april 2017

Eind april verzorgde Mojuice voor de 7de keer de visualisatie, operating en showregie van de awardshow tijdens de 19de editie van de Benelux Event Awards. Het bestaan van de BEA’s is in de eerste plaats te danken aan de actieve ondersteuning door partners die de tijd nemen om zich in te spannen voor de volledige sector. Stefan Uytterhoeven blikt terug op 7 jaren BEA, maar ook op de evolutie van zijn beroep.

Stefan, je verzorgt nu al voor de zevende keer de uitreikingsceremonie van de Benelux Event Awards. Hoe is dit BEA-verhaal voor jullie begonnen?

Stefan Uytterhoeven: “BEA-voorzitter Erik De Ridder heeft ons destijds gevraagd of wij showmatig ons steentje wilden bijdragen aan de awardavond. Een uitdaging die wij toen zeker wel zagen zitten. Onze eerste editie was in 2011, in C-Mine te Genk. Daar hebben we toen visuals gemaakt met allemaal rasters waarin alle partners over het scherm bewogen. Zo zijn we er meer en meer in gerold, en na twee à drie jaar ben ik zelf die show gaan orkestreren. Eerst drie jaar in samenwerking met We Make You Happy, en dan nu het tweede jaar met Bevas.” 

Wat is de precieze rol die Mojuice vervult vóórafgaand aan, en tijdens de awardshow?

Stefan Uytterhoeven: “Tijdens de BEA’s verzorgen we de volledige show-realisatie. Wij bepalen wat er op het scherm komt, hoe het op het scherm komt, en er wanneer het afgespeeld wordt. Maar natuurlijk begint dit proces al ruim op voorhand met het bepalen en creëren van de look & feel. De laatste weken draait het dan vooral om het verzamelen van de content, het programmeren van de servers, etc. Tijdens de BEA-avond zelf hebben we een drietal mensen in de regie. Door de jaren heen weten we natuurlijk hoe dat in elkaar zit, dus qua stress valt het best wel mee. Bovendien geeft Erik ons ook steeds heel wat vrijheid wat betreft de invulling van de show. Al hangen we natuurlijk wel af van het format van een awardshow. Maar het is aan ons om alle aangereikte elementen te verwerken tot een vlot geheel. Want het feit dat de hele sector toekijkt, maakt dat het zeker goed moet zijn.”

Wat was voor jullie tot nu toe de beste BEA-ceremonie? En waarom?

Stefan Uytterhoeven: “Ik moet zeggen dat ik aan alle BEA-ceremonies wel goede herinneringen overhoud. Hetgeen er het meest uitsprong was de 15de verjaardag van de BEA’s in Paleis 10 van Brussels Expo. Dat is toen met de inbreng van alle leveranciers een heel chique diner geworden. De setting was toen ook heel anders dan een ‘normaal’ BEA-jaar. Een zittend diner, waar de awardshow doorheen liep op het centrale podium. Aan elke setting zitten voor- en nadelen, en misschien was de focus op de awards toen wel iets minder groot. Maar uiteindelijk zijn alle zeven edities tof geweest om te doen, anders zou ik er ook niet mee doorgaan. De BEA’s hebben mij ook geholpen omdat ik er showmatig steeds weer ervaring kon opdoen. En de aanwezige evenementenbureaus weten dat wij deze BEA-shows op poten zetten en dat ze op ons kunnen rekenen om kwalitatieve, inhoudelijke shows te creëren en te realiseren.”

Wat zijn volgens jou de elementen die bijdragen aan een goede BEA-awardshow?

Stefan Uytterhoeven: “Het is altijd belangrijk dat de leveranciers elkaar begrijpen en er samen iets van willen maken. Je kan elk je eigen ding doen, maar je kan ook proberen om samen tot iets beters te komen. Daarnaast is de voorbereiding en de communicatie van belang. Goede afspraken over het materiaal en over de rolverdeling zijn cruciaal voor een vlot verloop.”

Waaraan kan men op een evenement de ‘Mojuice’ touch herkennen?

Stefan Uytterhoeven: “We kiezen meestal voor een erg visuele insteek, wat het verhaal altijd ten goede komt. Een goed evenement is voor mij het samengaan van alle factoren om een duidelijke boodschap te brengen. Want een event is natuurlijk communicatie, een mogelijkheid om op een heel krachtige manier een boodschap te brengen. En dat is een unieke kans die nog heel vaak gemist wordt op evenementen. Men moet nadenken waarom men een evenement doet, wat men precies wil zeggen en hoe men het moet zeggen. Want het is niet omdat je een heel knappe show in mekaar bokst, dat je ook een goed evenement hebt.”

Het ‘show’ aspect moet dus ten dienste staan van de inhoud… Worden daar nog vaak fouten tegen gemaakt?

Stefan Uytterhoeven: “Toch wel. Heel wat evenementen gaan uit van ofwel de content, ofwel de show. Soms kiest men voor een inhoudelijke focus en dan wordt de CEO op het podium gehaald. Maar als dat niet goed is voorbereid, kan soms een initieel heel sterk verhaal de mist ingaan. Of er is het omgekeerde. Evenementen die georganiseerd worden uit gewoonte, maar zonder echte boodschap. Een evenement organiseer je met een goede reden en dan bouw je met de juiste elementen aan een verhaal om je boodschap krachtig over te brengen.”

Hoe heb je het beroep de voorbije jaren zien veranderen?

Stefan Uytterhoeven: “Ons beroep is toch wel heel sterk geëvolueerd. In 2011 hebben we een project gedaan, waarbij we voor de visuals van het grote scherm een rendertijd van een week nodig hadden. Intussen kan dat al in een nacht. Zowel de technologie is veranderd, als de snelheid waarmee alles gebeurt. Vroeger moest alles zeer goed ingepland worden om het tijdig klaar te krijgen, en nu wordt er toch meer last-minute gewerkt. Wat natuurlijk zijn voor- en nadelen heeft. Men vraagt meer van ons, maar op technologisch vlak zijn we vandaag ook tot veel meer in staat dan 7 jaar geleden. Naast visuals integreren we vandaag ook heel vaak interactieve tools en meer en meer ook virtual reality toepassingen in events.” 

www.mojuice.com

Meer van Mojuice :

Mojuice