Audiovisueel

Nov 29, 2023, 15:44
15 jaar MoJuice: “Leuke en vernieuwende dingen blijven doen”

15 jaar MoJuice: “Leuke en vernieuwende dingen blijven doen”

17 november 2023

Het cross-media productiehuis MoJuice viert dit jaar zijn 15de verjaardag. In anderhalf decennium is het Leuvense bedrijf uitgegroeid tot dé referentie op vlak van video, digitale activaties, livestreams en nog veel meer. Samen met Stefan Uytterhoeven blikken we terug op de evolutie van MoJuice, en bespreken we de belangrijkste uitdagingen voor de nabije toekomst.

 

MoJuice is het geesteskind van Stefan Uytterhoeven en Geert Geuten. “Geert en ik kenden mekaar uit de muziekwereld. Tijdens onze jeugd- en studentenjaren zijn we altijd met muziek bezig geweest. Geert als muzikant, en ik als dj. Na de studententijd in Leuven zijn we elkaar terug tegengekomen bij het toenmalige Poppunt. Ik werkte toen bij een evenementenkantoor, en Geert bij een reclamekantoor. Hij was veel met nieuwe media bezig, en ik heb daar ook altijd een natuurlijke interesse voor gehad. Zo is het idee ontstaan om iets samen te doen.”

Een geslaagde start

Het eerste project van MoJuice was een netwerkevenement met een bijzondere digitale twist. “We hebben toen een soort MySpace opgezet waar alle deelnemers bepaalde interesses en voorkeuren konden doorgeven. Op basis van hun profiel en interesses werden ze dan – afhankelijk van het onderwerp - ingedeeld in groepen om te gaan netwerken. Als we bijvoorbeeld over sport gingen praten, moesten voetballiefhebbers naar de rode bubbel gaan, wielerliefhebbers naar de gele bubbel, etc. En zo wisselden de samenstelling voor verschillende onderwerpen. Het werd een geslaagd evenement, met een programmering die toen nog vrij avant-garde was.”

Toch lag de focus van MoJuice in eerste instantie vooral op beeld en animatie. “Dat soort projecten hebben onze beginperiode gekleurd. In de eerste jaren hebben we vooral videoproducties gedaan: van bedrijfsvideo’s, over reclamespots, tot beeldanimatie. Eigenlijk is dat heel snel gegroeid naar grootbeeldanimaties: projecties en mappings op grote schermen, maar bijvoorbeeld ook op gebouwen. Via die videoproducties zijn we ook in de reclamewereld beland, en zijn we ook tv-commercials gaan maken.”

Niet-alledaagse formaten

MoJuice heeft altijd geprobeerd om bij elk project iets speciaals af te leveren. “Voor Dexia bank hebben we bijvoorbeeld ‘The Axion Banner Concerts’ uitgewerkt. Dat waren video’s van 30 seconden met van muzikanten die in een ‘box’ zaten, stonden of lagen. Die boxen hadden precies de verhoudingen van online mediaformaten (banner, skyscraper, …). Zo kreeg je dus een opvallende online reclameformaten die als podium werden gebruikt. We probeerden trouwens altijd te zorgen voor speciale en niet-alledaagse formaten. Dat heeft ons echt op de kaart gezet binnen de reclamesector.  Net zoals de grootbeeldprojecties dat voor ons hebben gedaan binnen de evenementenwereld. We zijn meer shows gaan doen, en er is ook een belangrijk luik storytelling bijgekomen.”

Het bedrijf werd ook steeds vaker gevraagd voor activaties. “Zo zijn we aanwezig op festivals voor verschillende grote brands. En dit gaan we dan ook vertalen naar social media producties. Daar hebben we als een van de eersten interactieve facebook-content gemaakt, waar je jezelf terug vindt in een groter verhaal. De rode draad is steeds beeld gemengd met technologie. Vandaag is dat verder geëvolueerd naar games, AR, VR, en digital signage-oplossingen. En uiteraard ook AI. We hebben AI-tools verwerkt in onze photoboots, in onze touchapplicaties,… Er zijn 101 leuke ideeën die je op evenementen kunt gebruiken. De beste gaan we nadien hergebruiken, verbeteren, en eventueel in een format gieten.”

Tijdens de coronaperiode wist MoJuice het verschil te maken met zijn streamingplatform Wavely. “We hebben dit toen heel snel kunnen ontwikkelen omdat we al platformen hadden voor de iPad, en omdat we onze eigen studio hadden. We zijn toen heel snel kunnen gaan streamen en we waren daar toen meteen dagdagelijks mee bezig.  Vandaag zijn we ook heel actief met digitale content en digital signage-toepassingen voor musea. Zo zijn we in 15 jaar groter, breder en diverser geworden.”

Traject met ups en downs

Ook als bedrijf heeft MoJuice de voorbije 15 jaar een heel traject afgelegd. “We zijn begonnen in 2008, een van de grote crisisjaren. We dachten toen meteen dat we een probleem hadden. Maar dat is nooit zo gebleken. We waren met nieuwe dingen bezig, en er was voldoende vraag. Op een moeilijk moment hebben we dus toch een goede start kunnen maken. We hebben veel tijd en energie gestoken in communicatie, om ons verhaal aan een breed publiek voor te stellen. Zo hebben we een vliegende start genomen. Daarna zijn we snel gegroeid, en gingen we van 3 naar 15 medewerkers. Daar hebben we na vijf jaar toch een terugslag van gekregen, omdat we dat heel moeilijk gestructureerd kregen. Daarom zijn we terug gedownsized, om vervolgens gestager te gaan groeien tot 2019.”

Met het uitbreken van de coronacrisis werd 2020 een scharnierjaar voor MoJuice. “Toen hebben we onszelf moeten heruitvinden, waarbij we tijdelijk opnieuw een stuk kleiner zijn geworden. In 2022 was er dan de overname door de PFL Group, waarvan we nu wel de baten beginnen te zien. We zitten in grotere projecten, en ondertussen hebben we ook de basis van het bedrijf gestructureerd gekregen, iets waar we de eerste tien jaar toch wel mee gevochten hebben. Zeker omdat ons aanbod zo divers, en soms moeilijk te volgen was. Maar daar hebben we nu een goed team in gevonden. En omdat die basislaag er is, is het ook makkelijker om daar nieuwe mensen in mee te nemen. Anderzijds ben ik ook trots dat we 6 mensen hebben die al 10 jaar of meer bij MoJuice werken. De helft van ons bedrijf gaat dus quasi al van bij het begin mee.”

Opvallende projecten

Natuurlijk telt een geschiedenis van 15 jaar heel wat projecten die altijd zullen bijblijven. “Ik denk bijvoorbeeld aan de Deviltime-campagne, waarvoor we een deepfake hebben gemaakt van oud-bondscoaches Goethals en Thys. Daar zijn we heel fier op, en daar zijn ook verschillende prijzen mee gewonnen. Ook de grote reveal show voor BMW in samenwerking met Fast Forward springt er bovenuit. Daar zijn we erin geslaagd de introductie van 21 nieuwe wagens te koppelen aan een spectaculaire show die alle aanwezigen heeft geboeid. De Kus in Hasselt was dan weer het tot leven brengen van een stadsparabel waarbij twee poppen via een kabel van 1 km naar elkaar toe kwamen. Een project met veel online content, waarbij de poppen ook interactief te volgen waren. Verder denk ik ook nog aan de eerder vermelde banner-concerten voor Dexia, en meer recent aan de content die we voor het museum KMSKA gemaakt hebben. Daarmee heb ik nu vijf projecten vernoemd, maar eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. Op de speciale pagina www.mojuice.com/timeline vind je nog meer van onze mooiste realisaties.”

Uitdagingen voor de toekomst

Tot zover de terugblik op het verleden. Maar wat brengt de toekomst voor MoJuice? “De grootste uitdaging is voor mij de snelheid waarmee alles nog verder gaat veranderen. Vandaag kan niemand zich nog voorstellen hoe het is te werken zonder internet. Ik denk dat we nog eens zo’n revolutie gaan meemaken, op een andere manier. En daar gaan we over vijf jaar heel ver in staan. Ook dan zullen we ons niet meer kunnen voorstellen hoe we vijf jaar geleden bezig waren. Om je daaraan te blijven aanpassen, dat wordt zeker een uitdaging. Daarnaast is er de uitdaging om onze rol binnen de PFL Group verder te optimaliseren. Als MoJuice hebben we niet de ambitie om een groot bedrijf te worden met veel volk. Wij hebben vooral de ambitie om leuke en vernieuwende dingen te blijven doen.”

Meer van Mojuice :