Catering

Aug 24, 2019, 17:40
Gourmet Invent op het podium van de BEA Catering Awards

Gourmet Invent op het podium van de BEA Catering Awards

15 april 2016

Op dinsdag 12 april vaardigden 14 Belgische eventcateraars hun beste chefs af naar Kinepolis Antwerpen. Dat was immers de arena voor de BEA Catering Awards, een live cooking competitie die het hoge niveau van onze Belgische cateraars in de kijker zet.

De BEA Catering Awards 2016 werd opnieuw een spannende competitie met een mooie winnaar. BEA-voorzitter Erik De Ridder blikt dan ook tevreden terug. “Met enkele aanpassingen hebben we de competitie dit jaar naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Een eerste belangrijk element daarbij was de setting, waarbij elke cateraar eenzelfde oppervlakte kreeg waar men zijn eigen identiteit kon tonen. Ook op vlak van koken streden de verschillende deelnemers meer dan ooit tevoren met gelijke wapens. Iedereen beschikte over exact dezelfde ingrediënten en exact dezelfde materialen. Dit maakte dat grote en kleine cateraars met dezelfde kansen aan de wedstrijd begonnen. De chefs waren de belangrijkste wapens om het verschil te maken met hun creativiteit.”

Hoog niveau

De verschillende teams moesten dus aan de slag met de ingrediënten die ze in de mystery box aantroffen. Geen voor de hand liggende opgave. Toch verliep de wedstrijd sereen en heerste er ook een grote collegialiteit tussen de teams die sommige toestellen ook moesten delen. “De resultaten waren echter fenomenaal. Het niveau van hetgeen er op de borden werd gepresenteerd lag zo hoog, dat ik durf te stellen dat er dit jaar geen verliezers waren. Dat zien we ook in de puntentelling. De nummers 1 en 10 liggen zo dicht bij elkaar, dat het meestal de details zijn die het verschil hebben gemaakt. Ook het doorschuifsysteem voor de jurering heeft heel goed gewerkt. Opvallend daarbij is dat cateraars die met het voorgerecht minder scoorden bij de ene jury, dat ook bij een andere jury deden met het hoofdgerecht. De verschillende jurybeoordelingen bij eenzelfde cateraar bevestigden elkaar meestal.”

Brons

Gourmet Invent, dat in Antwerpen werkte met chefs Tom van der Eecken en Frank De Wilde, heeft een mooie 3de plaats behaald: “Het doet altijd deugd om op het podium te staan, dus we zijn tevreden met de uitslag. We vonden het heel tof dat iedereen dezelfde middelen kreeg, en dat het puur om smaken ging. Er hing ook een losse, gemoedelijke sfeer onder de collega’s. Wij zijn begonnen met gemarineerde makreel die we gebrand hebben, quinoa opgewerkt met limoen, en een beetje pompelmoessap. Daarbij ook nog een tartaar van zeebaars, die werd afgewerkt met radijs en gegarneerd met rode biet, gele biet, koriander en gekonfijte rode ui. Als hoofdgerecht hebben we kalfsvlees geserveerd met een soort van teriyakisaus, asperge, romanesco en butternut. Het dessert was een millefeuille van filodeeg met gebakken mango, dulche de leche en een sabayon van mango en kokos.”

www.gourmetinvent.be

Meer van Gourmet Invent BEA Catering Awards :

Gourmet Invent