Event technologies

Jun 4, 2023, 3:19
OneTec blijft investeren in nieuwe diensten

OneTec blijft investeren in nieuwe diensten

01 december 2022

Op 1 september vierde OneTec-Eventattitude op feestelijke wijze zijn 20ste verjaardag, samen met zo’n 150 gasten. Dit jubileum is de ideale gelegenheid om een terug te blikken op het parcours van het Brusselse bedrijf, maar ook om vooruit te kijken naar de komende jaren. Christian De Decker, Head of Sales bij OneTec, geeft tekst en uitleg…

OneTec werd twintig jaar geleden opgestart als een softwarebedrijf, dat niet meteen een link had met de eventsector. “Op een zekere dag kregen we echter een aanvraag van een congresorganisator, die ons vroeg of wij konden helpen met de registratie en de badging van het congres”, zo vertelt Christian De Decker. “OneTec heeft deze opdracht toen aanvaard, ook al hadden we nog geen ervaring in deze sector. De congres is uitgedraaid op een fiasco, want de registratie liep helemaal in de soep. Maar de organisator was er van overtuigd dat we uit die mislukking heel wat hadden geleerd, en daarom heeft hij het jaar nadien opnieuw een beroep op ons gedaan. OneTec heeft toen de kans gegrepen om zich verder in de eventsector te verdiepen. De tweede editie werd wel een succes, waarna de volgende congresopdrachten binnenliepen. Op die manier is OneTec stilaan doorgegroeid van softwareontwikkelaar voor bedrijven tot leverancier van eventtechnologie.”

Verbreding van het aanbod

In het 20-jarige parcours van OneTec zijn er enkele mijlpalen die het parcours van het bedrijf hebben getekend. “Een eerste belangrijke stap was toen we opdrachten kregen van event agencies die werken voor de grootste corporates in ons land. Later mochten we ook de Europese instellingen als klant verwelkomen. Verder hebben we in die 20 jaar ook een aantal belangrijke overnames gedaan. Met de overname van Cerix, dat destijds een belangrijke speler was op vlak van IT- en AV-rental, hebben we onze activiteit kunnen verbreden. Een tweede belangrijke overname was die van Whos-In, een specialist in ticketing en access control voor o.a. festivals, pretparken en publieksbeurzen.  Dit sloot heel goed aan bij de activiteiten van OneTec, die vooral beurs- en congresgericht waren.”

Brand activation

Een kleine drie jaar geleden was er dan ook nog de integratie van Eventattitude en Bebotics. “Hiermee hebben we ook het luik brand activation aan onze diensten kunnen toevoegen, waarmee we een link kunnen leggen tussen een merk en de consument. Het zijn twee bedrijven die aansluiten bij onze basisactiviteiten. Vlak na deze overname werden we zoals de volledige eventsector verrast door de coronacrisis. Die crisis kwam dus op een bijzonder slecht moment, maar het heeft ons wel toegelaten het bedrijf serieus te analyseren, en de aanwezige producten te herbekijken. Daarnaast heeft het ons ook toegelaten om Eventattitude en Bebotics op een goede manier te integreren.”

Drie divisies

Anno 2022 bestaat het productaanbod van OneTec dus uit drie segmenten. “Eerst en vooral is er het luik Event Technology. Dit omvat communicatie - van het opmaken van websites tot het verzorgen van social media- , registratie en badging, scanning en toegangscontrole, votingsystemen en allerhande visitor experiences – van gezichtsherkenning tot mobiele apps. Het tweede luik is Brand Activation. Daar hebben we een uitgebreid aanbod ready-to-use producten zoals photobooths, green key installaties en interactieve games. Ten slotte hebben we ook nog een afdeling IT & AV Rental, met de verhuur van laptops en pc’s, monitors, printers, interactieve kiosken en allerhande soorten ander materiaal voor beurzen.”

Één aanspreekpunt

Deze drie divisies maken van OneTec dus een one-stop leverancier. “Dat maakt ons toch wel uniek in deze sector. We bieden een waaier van diensten aan, waarbij we wel concurrenten hebben in elk segment, maar geen enkel ander Belgisch bedrijf biedt zoveel diensten samen aan ter ondersteuning van agencies en organisatoren. Voor de eindklant is het aanspreken van OneTec een groot voordeel, omdat er slechts één aanspreekpunt is. En al onze mensen hebben expertise in Event Technology, Brand Activation én IT & AV. Intussen zijn ook de softwareprogramma’s met elkaar verweven. Het opmaken van de eventwebsite, de badging en de access control ter plaatse, tot en met de rapportage achteraf… het gebeurt allemaal met software die met elkaar verbonden is.”

Krappe deadlines

Uiteraard heeft men bij OneTec de eventsector de voorbije 20 jaar zien evolueren. “De belangrijkste evolutie is eigenlijk de snelheid waarmee we moeten reageren. In de beginperiode werden onze diensten gevraagd voor een evenementen die binnen 3 tot 5 maanden zouden plaatsvinden. Tien jaar later was die termijn al gekrompen tot 2 of 3 maanden, en intussen merken we dat we regelmatig aanvragen krijgen voor events over drie weken. Dat verhoogt de werkdruk enorm, en dat vraagt een zeer flexibele organisatie van ons personeel. Maar het bemoeilijkt ook het beheer van de planning en de workload. De stress is dan ook aanzienlijk toegenomen, vooral sinds het einde van de coronaperiode.”

Creatief en innovatief blijven

Ook na 20 jaar blijft OneTec ambitieus naar de toekomst kijken. “In de komende periode is het onze ambitie om opnieuw ons zakencijfer van net voor de coronaperiode te behalen, iets waar we goed naar op weg zijn. We proberen altijd innovatief en creatief te zijn in onze business. Eigenlijk zijn we ook pioniers, omdat we vaak producten op de markt brengen die vernieuwend zijn en ons uniek maken. Dat is ook de reden waarom agentschappen graag met ons samenwerken. We gaan dus nieuwe diensten blijven aanbieden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan toepassingen van augmented reality, meer artificial intelligence… We gaan ook meer duurzame producten ontwikkelen, omdat dit iets is waar klanten steeds meer belang aan hechten, maar ook om onze eigen voetafdruk te verminderen. Ten slotte gaan we ook nog investeren in cloud hosting, waarbij informatie meer in de cloud wordt opgeslagen, en waarbij we voor onze klanten de data kunnen analyseren”, zo besluit Christian De Decker.

Meer van OneTec Group :

OneTec Group