Event technologies

Apr 25, 2024, 13:21
Laat contacten de communicatieroute van jouw e-mailmarketingstrategie uitstippelen

Laat contacten de communicatieroute van jouw e-mailmarketingstrategie uitstippelen

13 juni 2016

Beperkt personalisatie in jouw e-mails zich tot “Beste Pieter” of “Hallo Marthe”? Dan is dit het uitgelezen moment om te ontwaken uit je winterslaap en je te verdiepen in de grenzeloze mogelijkheden van dynamic content. Marketeers koppelen al enige tijd informatie van hun contacten terug in hun nieuwsbrieven, maar vanaf nu steken ze nog een extra tandje bij. Door de inzet van voorkeuren, interessegroepen, webtracking en API voorzie jij je contacten van de best mogelijke gepersonaliseerde inhoud.

Maak van statische campagnes naar een enkele contactenlijst geen regel maar uitzondering. In dit blogartikel bouwen we het niveau van dynamic content geleidelijk op, steeds begeleid door een inspirerend voorbeeld. Met deze handige tips geven we jou ook alvast een duwtje in de goede richting.

fl192016 Preferences

Spits je oren naar de voorkeuren van je contacten

Het is de kunst om steeds de interesse van je lezers te blijven opwekken. Het laatste wat je uiteraard wil is dat je ontvangers zich uitschrijven. Niet omdat jouw activiteiten hen niet aanspreken, maar wel omdat ze informatie ontvangen die voor hen irrelevant is. Reik hen daarom een medium aan om hun voorkeuren naar jou te communiceren. Zijn ze geïnteresseerd in promoties? Willen ze van jou expertise leren? Willen ze op de hoogte blijven van evenementen of is er misschien één producttype waarnaar hun aandacht uitgaat? Hou in het achterhoofd dat ook de frequentie een niet te onderschatten aandeel heeft in het engagement van jouw lezer. Laat je contacten liever signaleren dat ze je nieuwsbrief wekelijks willen ontvangen, eerder dan ze iedere dag te overladen met mails en het risico te lopen dat ze zich klakkeloos voor al jouw communicatie uitschrijven. Flexmail werkt daarvoor met een handige feature, namelijk het Preference Center. Met het Preference Center krijgen de contacten de kans om hun voorkeuren aan te geven. Zo kun je je boodschap naar dit publiek ook specificeren door een nieuwsbrief te sturen naar een lijst met een bepaalde voorkeur of naar een lijst met een combinatie van voorkeuren door middel van segmentatie.

We staven het gebruik van het Preference Center even met een voorbeeldje. Stel je runt een webshop gespecialiseerd in Italiaanse streekproducten en je wil weten in welke producten en communicatie-uitingen je klanten geïnteresseerd zijn. Van zodra je contacten zich inschrijven, vraag je je klanten waar hun voorkeur naar uitgaat. Willen ze informatie ontvangen over wijn, kaas of pasta? Of willen ze meer weten over jouw blogposts, recepten en evenementen? Dan is dit het uitgelezen moment.

Heeft een contact ‘kaas’ en ‘blog’ aangeduid? Dan kun je je e-mailcampagnes zo opzetten dat elk contact enkel die berichten ontvangt of enkel die artikels per bericht te zien krijgt die specifiek verwijzen naar hun geselecteerde voorkeuren.

fl192016 workflows

Registreer het gedrag van je contacten achter de schermen

Je krijgt niet alleen een zee van informatie binnen door de voorkeuren die je contacten zelf aangeven. Ook het klikgedrag van de ontvangers is een onuitputtelijke bron aan informatie. Wil je weten waar de interessepunten van je contacten liggen in een nieuwsbrief? Volg dan het klikgedrag van je contacten. Meer nog, op basis van het klikgedrag van de contacten kan je ze automatisch aan bepaalde interessegroepen toewijzen. Anders dan bij voorkeuren worden de interessegroepen namelijk achter de schermen opgeslagen, zodat je ook deze strategisch in kan zetten.

Dat is opnieuw de deur op een kiertje om de inhoud van je nieuwsbrief te personaliseren naar de interesses van je contacten. We grijpen opnieuw even terug naar het voorbeeld van onze Italiaanse webshop. Dan kun je je contacten eenvoudigweg aan de groep ‘Wijn’ toevoegen als je contacten op een artikel over wijn klikken via deze Workflow:

Ook het tegenovergestelde scenario is denkbaar. Is het al een tijdje windstil aan de overkant? Dan kun je je contacten nog een laatste keer aanwakkeren door opvolgcampagnes te lanceren via de Workflows.

Volg je contacten op de voet op met webtracking

En we gaan nog een stapje verder. Bij Flexmail kun je niet enkel de beweging binnen een nieuwsbrief opvolgen, maar ook daarbuiten. Onze feature Webtracking laat je toe om het traject te registreren dat een bezoeker op je website aflegt nadat hij via een e-mailbericht op je website terecht komt. Zo kun je enerzijds de activiteiten van je contacten op je website opvolgen. Met deze toepassing kun je contacten ook automatisch aan een groep toevoegen of een workflow starten waardoor hij automatisch een reeks van campagnes ontvangt. Anderzijds zorgt de cookie er ook voor dat je automatisch gegevens van de contacten kan opslaan, waardoor je die informatie automatisch kan laten invullen bij de velden van een formulier.

Heeft een persoon een webpagina met een specifiek pastaproduct uit je online store bezocht? Laat dit moment dan niet onaangeraakt voorbijgaan. Stuur die persoon bijvoorbeeld automatisch een mailtje via een Workflow met een promotie om hem terug naar je online store te lokken:

fl192016 webtrackingGeen enkele zet blijft onopgemerkt met API

En met onze laatste toepassing overtreffen we vast alle verwachtingen. Via een connectie met API krijg je nog concretere informatie van je website door. Als je bijvoorbeeld een webshop beheert, kun je nagaan of een contact bepaalde producten in zijn winkelkarretje heeft gestoken. Als je merkt dat ze hun winkelkarretje achterlieten zonder te bestellen, dan kun je hen een reminder sturen. Leuke toepassingen daarvan vind je terug in het artikel van Dollar Shave Club. Bovendien laat API je toe om externe systemen met je Flexmail-account te verbinden, waardoor je bijvoorbeeld ook gemakkelijk contactpersonen uit je database kunt importeren in je adressenbestand in Flexmail.

Nu is het aan jou

Probeer zelf ook originele manieren te bedenken om gegevens en activiteiten van jouw contacten in te zetten door gebruik te maken van het Preference center, groepen, webtracking en API. Gepersonaliseerde inhoud is immers wat contacten over de streept trekt om te klikken, te lezen, in te schrijven of te kopen. Geen reden om dat aan je neus voorbij te laten gaan, toch?

Meer van Flexmail :