Event management

Jul 27, 2021, 8:09
Eventbedrijven tonen hun solidariteit in deze crisisperiode

Eventbedrijven tonen hun solidariteit in deze crisisperiode

23 april 2020

Er gaat momenteel een grote golf van solidariteit doorheen de Belgische eventsector. Dat blijkt uit een nieuwe set resultaten van het grote onderzoek dat werd uitgevoerd door het expertisecentrum Publieke Impact van de Karel de Grote Hogeschool. Meer dan een op drie organisaties zijn bereid om hun kennis, expertise en materialen in te zetten om anderen te helpen, of doen dit al. Verder blijkt dat ook steeds meer spelers uit de sector de krachten willen bundelen om te komen tot een sterke alliantie.

Het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) bevroeg eind maart 1.119 event professionals in België. De sector wil helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het onderzoek leert dat verschillende venues hun ruimte ter beschikking (willen) stellen voor triages en noodhospitalen. In verschillende exporuimtes kunnen studenten in juni examens afleggen. Organisaties in de logistiek helpen medische diensten bij leveringen en transport en zelfs het maken van mondmaskers. Organisaties die audiovisuele ondersteuning bieden, plaatsen infoschermen in ziekenhuizen. Er wordt (gratis) hulp aangeboden om advies te verlenen over crisiscommunicatie en om informatie en voorlichting te verspreiden.

Draagvlak voor een overkoepelende eventfederatie groeit

“Uit ons onderzoek blijkt dat 51% van de bijna 700 eventorganisatoren in België en 72% van de meer dan 2.500 toeleveranciers actief in de eventsector eind maart nog geen lid waren van een federatie”, aldus Christine Merckx van het expertisecentrum. “Sinds het uitbreken van de coronacrisis in ons land beweegt er ook op dat vlak heel wat in de sector. De laatste weken zijn deze event professionals zich steeds meer gaan aansluiten bij één van de verschillende subfederaties. Opvallend is ook dat er sinds de coronacrisis steeds meer bereidheid is vanuit de sector om zich als één overkoepelende federatie te groeperen.”

“Solidariteit is belangrijk in deze moeilijke tijden en zeker ook onderling tussen professionele event federaties”, postte BESA op haar sociale media begin april. “Het is belangrijk onszelf op de kaart te zetten als één sector, en niet als tientallen verschillende subsectoren met elk hun aparte werkwijze.” aldus Jo Pauly, zaakvoerder van het audiovisueel productiebedrijf Visual Solutions, in EventNews.

Johan Vandepoel, CEO van ACC Belgium, beklemtoont het belang van een overkoepelende federatie voor de eventsector op nationaal vlak: “Midden maart hebben we de Alliance of Belgian Event Federations opgericht met de vakverenigingen ACC Belgium, BESA, BECAS/UPT en Febelux. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de organisatoren, de toeleveranciers, de cateraars en de venues voor de publieke, institutionele, B2B- en B2E-events, de beurzen en de congressen.  

Ondertussen zijn ook de Belgische Schouwspel Vereniging BSV, de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FmiV), de vereniging van de Meeting Professionals (MPI), de Culturele Sector (STEPP) en de Wedding Planners betrokken bij deze nieuwe Alliantie. En wordt deze samenwerking ondersteund door Toerisme Vlaanderen en EventFlanders”.

Meer van Febelux Becas ACC Belgium BESA :