Associaties

Apr 28, 2024, 1:29
‘Communicatie is een mooi vak’ volgens de Sentiment Survey

‘Communicatie is een mooi vak’ volgens de Sentiment Survey

14 december 2023

Niet minder dan 815 medewerkers van 91 communicatie- en mediabureaus namen de afgelopen weken deel aan de Sentiment Survey van ACC en UMA. Die werd opgestart met de bedoeling te weten te komen hoe het gesteld is met de ‘interne’ reputatie van de sector door de medewerkers uit het communicatievak aan het woord te laten over topics zoals trots, optimisme, motivatie, jobzekerheid, hybride werken, verloning en betrokkenheid bij sociale issues.

En het goede nieuws is dat 93% van alle bevraagden aangeven trots of zeer trots te zijn om in het communicatievak te werken en 88% optimistisch tot zeer optimistisch is over de toekomst van ons vak. Bijna 9 op de 10 respondenten bevelen een job in onze sector aan en maar liefst 91% vindt dat we een belangrijke rol te spelen hebben in het positief beïnvloeden van het consumentengedrag; onder andere op het vlak van duurzaamheid en inclusiviteit.

“We doen vaak aan doemdenken en klagen al eens over de moeilijke instroom van jong talent en de uitstroom van senior talent, maar als 8 op 10 medewerkers bevestigen zich (zeer) zeker te voelen in hun job en 63% aangeeft nog minstens 5 jaar in het vak te willen blijven, dan kunnen we toch stellen dat het glas meer dan half vol is.” zegt Marc Fauconnier, Voorzitter ACC.

De top drie motivaties, doorheen alle leeftijdscategorieën, om in onze sector te werken zijn: “ik waardeer mijn collega’s”; “ik kan mezelf zijn” en “ik heb plezier en geniet van mijn werk”. Wat bevestigt dat het communicatievak wel degelijk een dynamische werkomgeving te bieden heeft, waarin de samenwerking tussen talentvolle mensen het verschil maakt.

“Er zijn uiteraard verschillen tussen bepaalde communicatiedisciplines en naargelang de senioriteit of het geslacht van de deelnemers. En er zijn ook verbeterpunten, oa op het vlak van de doorstroming van vrouwelijke medewerkers naar het managementniveau; de communicatie tussen management en juniors en de vraag naar meer opleidingen versus het aanbod. We zullen al deze bevindingen meenemen in onze Raad van Bestuur en onze verschillende Expert Centers.” zegt Johan Vandepoel, CEO ACC.

Het volledige rapport met de details per discipline en per senioriteit is hier beschikbaar. Bureaus waarvan minstens vijf medewerkers deelnamen, ontvangen binnenkort een tailormade rapport, dat ze als benchmark tov hun discipline en de ganse sector kunnen gebruiken.

Meer van ACC Belgium :