Event Destinations

May 18, 2024, 2:20
Op onderzoek in Mechelen

Op onderzoek in Mechelen

07 maart 2024

Meet in Mechelen, het congresbureau van Stad Mechelen, heeft afgelopen jaar sterk ingezet op het promoten van teambuildings in de stad. Er werd daarvoor zelfs een Mechelen Award in het leven geroepen. In een boeiende competitie haalden 5 cases de finale, maar uiteindelijk was het de ‘Nekker Escape Walk Experience’ van De Gouden Kooi die met de hoofdprijs aan de haal ging. Samen met Jan Gheyle van De Gouden Kooi bekijken we het winnende project van naderbij.

Ruim een jaar geleden pakte Meet In Mechelen uit met een competitie die op zoek ging naar teambuildings op maat van de stad. “Onze core business zijn natuurlijk escaperooms”, zo vertelt Jan Gheyle. “Maar we speelden al langer met het idee om ook eens een escapewandeling uit te werken. We hadden ook al een paar verkennende stappen gezet in die richting, maar heel concreet was het nog niet. Een jaar geleden hadden we net een nieuwe escape room gelanceerd. De vraag van de competitie kwam dus op een ideaal moment, en ook het opzet paste perfect binnen onze plannen.”

Geen app

Voor de uitwerking van de activiteit heeft De Gouden Kooi ingezet op drie troeven. “We wilden niet zomaar de zoveelste puzzelwandeling lanceren, die je in elke stad kan neerzetten. We zijn gaan nadenken waar wij sterk in zijn en hoe we ons konden differentiëren. Een eerste troef was onze vaste locatie in Mechelen, die we natuurlijk konden uitspelen. Daarnaast hebben we de voorbije jaren heel wat expertise opgebouwd in het creëren van belevenissen en ervaringen. Ten slotte was het voor ons heel belangrijk om een real-life experience te creëren, en dus geen wandeling via app of tablet. We wilden dat de deelnemers echt aanwezig zouden zijn in de stad, en niet voortdurend naar een scherm moesten staren.”

Stadslegende

Tijdens de Nekker Escape Walk Experience trekken de deelnemers op onderzoek in de stad. “De wandeling start bij ons op onze locatie. Daar hebben we een politiebureau gebouwd, waar de deelnemers door een acteur – een politie-inspecteur die vastzit in zijn onderzoek – gebrieft worden. Ze krijgen ook informatie over de Nekker, de stadslegende van Mechelen. Na de briefing trekken ze de stad in, op zoek naar de zeven installaties die op verschillende plekken staan opgesteld. Daarin vinden ze telkens een puzzelopdracht, en met de oplossing kunnen ze in de installatie een compartiment openen, wat een bewijsstuk oplevert. De puzzels zijn altijd op maat van hun locatie. De omgeving is daarbij altijd belangrijk om de puzzel te kunnen oplossen. De deelnemers moeten dus goed rondkijken.”

Handen uit de mouwen

Het bijzondere aan de Nekker Escape Walk Experience is dat er dus gewerkt wordt met vaste installaties in de stad. “We hebben hiervoor goede afspraken gemaakt met de stadsdiensten. Die vaste installaties hebben het voordeel dat de deelnemers echt met hun handen bezig zijn. Ze moeten nadenken, maar vooral ook doen. Het gaat bovendien om puzzels waarbij samenwerking heel belangrijk is. We hadden op voorhand ook reserve-installaties gemaakt, zodat we deze indien nodig heel snel konden vervangen. Maar problemen met vandalisme etc. hebben we amper gehad.”

Bijsturing op basis van feedback

In totaal kan een groep tot zeven bewijsstukken verzamelen om de uiteindelijke dader te vinden. “Het leuke is dat het ook mogelijk is om succesvol te zijn als je niet elke puzzel hebt opgelost, en je bijv. maar 5 of 6 bewijsstukken hebt.  Moest de groep echt vast komen te zitten, dan kan men in elke installatie wel een QR-code vinden voor een tip. Bijzonder is dat wij kunnen zien hoe vaak elke tip is opgevraagd, en op basis daarvan kunnen we de puzzels aanpassen. Zo hebben we de wandeling qua niveau kunnen finetunen. Ook de duur van 2,5 uur hebben we op basis van testen bepaald.” 

Verschillende ontknopingen

De activiteit eindigt opnieuw bij de thuisbasis van De Gouden Kooi. “Op het einde van de wandeling moeten de deelnemers een dader aanduiden. Er zijn daarbij drie alternatieve eindes, die allemaal ondersteund worden door videobeelden. De deelnemers zien dus ‘live’ de interventie bij ‘hun’ dader. En zo komen ze te weten of ze juist zaten.”

Positieve reacties

Intussen hebben al aardig wat bedrijven en organisaties de Nekker Escape Walk Experience afgelegd, met veel enthousiasme. “De deelnemers vinden het al heel bijzonder en verrassend dat ze bij ons binnen starten. De feedback die wij ook krijgen is dat men blij is dat het back-to-basics is, dus zonder app en zonder schermen. Ook de route valt in de smaak. Zelfs mensen die Mechelen al kenden, geven aan dat ze steegjes en parkjes hebben ontdekt die ze nog niet kenden.”

Instapprijs

Ook in 2024 blijft de Nekker Escape Walk Experience in het portfolio van de Gouden Kooi. “Er zijn aardig wat investeringen gekropen in de installaties. We willen hier dus nog wel even mee doorgaan. En misschien komt er ooit nog wel een nieuwe variant. Wij zien dit product als een instapper voor ons aanbod. De prijs van 42 euro excl. btw is dan ook zeer interessant. We richten ons in eerste instantie op de kleine KMO’s, maar ook grotere bedrijven zijn welkom. De ideale grootte van een groep is 2 tot 6 personen. Als groepen groter zijn, dan splitsen we op en vertrekken de teams met een half uur tussen”, zo besluit Jan Gheyle.

Meer van Meet in Mechelen :

Meet in Mechelen