Event Agencies

Jun 4, 2023, 2:43
Fast Forward terecht fier op het resultaat van de 14e editie van Eneco Clean Beach Cup

Fast Forward terecht fier op het resultaat van de 14e editie van Eneco Clean Beach Cup

28 maart 2023

Vorige zondag organiseerde Fast Forward voor de 14e keer de grote strandschoonmaak: bij 26 surfclubs langs de Belgische en Nederlandse kustlijn lagen grijpers, vuilniszakken en hesjes klaar om de stranden opnieuw te doen schitteren. Het weer trachtte roet in het eten te gooien, maar dat deerde de enthousiaste opruimers niet. Bijna 3.300 deelnemers verzamelden tijdens deze 14e editie ruim 5 ton afval.

Hoewel het lentegevoel ver te zoeken was, klonk om 13u het startschot van Eneco Clean Beach Cup. Zowel in België als Nederland gingen duizenden vrijwilligers gretig aan de slag met grijpers, emmers en vuilniszakken om zo veel mogelijk afval van het strand in de vuilnisbak te krijgen. Eindstand: 3.291 opruimers wisten ruim 5 ton afval van onze stranden te verzamelen. Topresultaat dus. “Maar dat blijft 5 ton te veel”, zegt Sven Fransen, surfer en bezielier van de actie. “De kracht van dit initiatief zit hem in de bewustmaking”, vervolgt Sven. Dus blijven we graag verder meewerken aan deze bewustmaking natuurlijk, repliceert Mathias Kerckhof van Fast Forward Events.

Sensibilisatie en educatie
Er werd daarom ook niet enkel opgekuist op deze eerste zondag van de lente. In de Educatie Dome op de hoofdlocatie in Blankenberge konden alle vrijwilligers een hoop bijleren over plastic en de effecten ervan op ons en onze natuur. Ook voor de allerkleinsten was er een programma op maat met een ‘ecologisch verteltheater’ en twee zeemeerminnen die hun ervaringen met afval deelden.

Free Billy!
Hèt absolute hoogtepunt van de dag vond plaats om 17:30 uur, tijd voor de vrijlating van Billy. Eind januari spoelde zeehond Billy voor een tweede keer verzwakt aan. Na enkele maanden verzorging in het zeehondenopvangcentrum van SEA LiFE Blankenberge sterkte Billy genoeg aan om tijdens Eneco Clean Beach Cup terug op eigen krachten verder te gaan.

“Een mooie en hartverwarmende afsluiter van deze editie”, eindigt Mathias, “volgend jaar vindt de 15e editie van Eneco Clean Beach Cup plaats, want zolang er plastic en andere troep in de natuur belandt moet er actie ondernomen worden.”

www.enecocleanbeachcup.eu

Meer van fast forward :