Event Agencies

Jun 4, 2023, 3:49
Eneco Clean Beach Cup 2021 ruimt twee ton strandafval op

Eneco Clean Beach Cup 2021 ruimt twee ton strandafval op

14 september 2021

Afgelopen weekend gingen vrijwilligers op maar liefst 25 locaties in België en Nederland aan de slag voor de Eneco Clean Beach Cup 2021, dé grote strandschoonmaak van organisator Fast Forward Events. Bijna 3500 opruimers gingen, gewapend met een grijper en een vuilniszak, op het strand op zoek naar aangespoeld en achtergelaten afval.

In alle kustgemeentes samen werd in vijf uur tijd zowat twee ton afval opgehaald, verhoudingsgewijs iets minder dan tijdens de voorgaande edities. Toch betekent dat niet dat de plastic soup in de zee er kleiner is op geworden. “De hoeveelheid afval op het strand is een momentopname en is afhankelijk van de tijd van het jaar en de stroming. De vorige edities vonden telkens plaats in het voorjaar, deze wegens de coronamaatregelen in het najaar”, zegt initiatiefnemer Sven Fransen. “Maar veel belangrijker dan de hoeveelheid opgehaald afval is het aantal deelnemers en de aandacht die we met de actie vestigen op de problematiek van de plastic soup. Elke aanwezigheid is een engagement om politici en bedrijven ervan te overtuigen om maatregelen te nemen in functie van een duurzamere toekomst.”

Met niet één maar twee hoofdlocaties dit jaar - Icarus Surfclub in Zeebrugge en The Shore in Scheveningen – viel er ook heel wat te beleven voor groot en klein (kidszone, VR-experience, Studio Brussel live, live dj-sets, …)  Eneco Clean Beach Cup trok dit jaar ook meerdere ambassadeurs. Zo versterkte onder andere ultrarunner én wereldrecordhouder Karel Sabbe het team van opruimers! Hij liep van Domburg tot Zeebrugge, goed voor 70km plogging. En Pat Smith zet als Scheveninger en nachtburgemeester van De Haag zijn schouders onder de lokale afvalcampagne “Schoon, doen we toch gewoon?”

“Het vergt elk jaar opnieuw heel wat coördinatie tussen duurzame energieleverancier Eneco, de partners en de vele startlocaties. Maar we willen samen met Eneco blijven strijden tegen het probleem van de plastic soup”, zegt Mathias Kerckhof. “Fast Forward Events blijft zich met plezier inzetten voor dit doel. We hopen alvast alle opruimers terug te zien in maart 2022.”

#enecocleanbeachcup

www.enecocleanbeachcup.be
www.facebook.com/cleanbeachcup
https://www.instagram.com/enecocleanbeachcup/

Meer van fast forward :