Associaties

Apr 16, 2024, 17:04
Coronacrisis treft ook de bredere communicatiesector

Coronacrisis treft ook de bredere communicatiesector

06 mei 2020

Naast de evenementenkantoren wordt ook de bredere communicatiesector getroffen door de coronacrisis. Uit een studie van ACC Belgium blijkt dat acht op de tien communicatiebureaus hun activiteiten zagen terugvallen.

Meer dan 80% van de communicatiebureaus zag een terugval in de activiteiten tijdens de eerste zes weken van de lockdown als gevolg van de coronacrisis. Die loopt bij sommigen op tot meer dan 75%.  Een op vijf bureaus is nu al zeker het jaar met verlies te zullen afsluiten. Toch is de impact sterk afhankelijk van het type bureau. Dit blijkt uit de tweede golf van een enquête die vakvereniging ACC bij haar 135 leden hield.

Een zware of gigantische terugval van de activiteiten. Zo kunnen we de tol van de maatregelen rond het coronavirus op onze bureaus omschrijven. Meer dan 80% van de bureaus zag tijdens de eerste zes weken van de lockdown de activiteit dalen. Dat blijkt uit de resultaten van de enquête die ACC bij haar leden hield. 130 van de 135 leden namen hieraan deel.

Opvallend zijn de grote verschillen per ‘type’ bureau. Waar de eventbureaus de zwaarste klap te verduren krijgen (zowat iedereen kent er een achteruitgang van 75% of meer), ziet de situatie bij de digital marketing en contentmarketingbureaus er iets rooskleuriger uit. Zware terugvallen zijn er zeldzaam en er zijn zelfs wat spelers die erop vooruitgaan.

Grosso modo liggen de verwachtingen voor de volgende weken in lijn met wat de bureaus de afgelopen weken zagen gebeuren, al valt wel op dat met name de contentmarketingbureaus verwachten dat de status-quo wel eens een lichte achteruitgang zou kunnen worden.

Diensten die de afgelopen weken meer gevraagd werden, waren content strategy, digital content, social media en online events. Live events kenden een sterke terugval. De andere diensten houden zich in evenwicht (bij sommigen een toegenomen vraag, bij anderen een afgenomen vraag).

Tijdelijke werkeloosheid

Wie minder werk heeft, heeft in de meeste gevallen een deel van de (tot alle) medewerkers tijdelijk/economisch werkloos gesteld. Bij de digitale en de eventbureaus valt te noteren dat er al ontslagen zijn gevallen (of contracten niet zijn verlengd). Bij de PR & influencer bureaus is dan weer vaak naar het systeem van verplicht verlof gegrepen.

Een vaste regel rond tijdelijke werkloosheid lijkt niet te bestaan: elke medewerker eenzelfde percentage van de tijd in tijdelijke werkloosheid, een percentage dat varieert van medewerker tot medewerker of van afdeling tot afdeling … Het komt allemaal voor.

Uitgestelde en geannuleerde projecten bezorgen kopbrekers

De uitdagingen waarvoor deze coronacrisis ons stelt zijn niet min: onzekerheid over de medewerkers, onzekerheid over de maatregelen van de overheid, klanten die hun betalingen uitstellen, … Toch blijken het vooral de uitgestelde en geannuleerde projecten te zijn die bureaubazen kopbrekers bezorgen. En dat geldt voor alle ‘types’ bureaus. Bij de eventbureaus spelen daarnaast ook nog de onzekerheid over de maatregelen van de overheid een belangrijke rol. Want zij zullen waarschijnlijk nog meerdere maanden beperkt zijn in hun activiteiten.

Thuiswerk werkt

Thuiswerk is en blijft de regel. Vaak gaan slechts enkele mensen af en toe naar kantoor, meestal is dat het management. Ook hier vormen de eventbureaus de uitzondering op de regel. Gezien de aard van het werk is thuiswerk minder evident.

Thuiswerk hoeft nochtans geen verminderde productiviteit te betekenen. Gemiddeld geeft 48% aan dat de productiviteit van de medewerkers hierdoor daalt, maar dat cijfer wordt sterk beïnvloed door de eventbureaus (die die vermindering sterk ervaren). 33% van de digitale bureaus ziet zelfs een stijging. Bij de integrated agencies gaat het nog om 17%.

Een verminderde productiviteit is meestal het gevolg van de thuissituatie: aanwezigheid van de kinderen, een ook al conference callende partner, … 

Gelukkig blijken de tools voor telewerken gemiddeld gezien efficiënt, zowel bij de medewerkers als in contacten met klanten. Het lijkt erop dat we snel een nieuwe modus vivendi hebben gevonden, die voor iedereen leefbaar is.

Een op vijf nu al zeker van een jaar met verlies

Deze evoluties hebben natuurlijk ook een financiële impact. Hoe lang kan deze situatie nog duren alvorens het jaar met verlies te moeten afsluiten, luidde de vraag. De antwoorden zijn zeer gespreid: 26% van de bureaus kan het nog een tot drie maanden volhouden, 21% voorziet op dit moment al een jaar in de rode cijfers. De meest positieve echo’s vallen te noteren bij de content en de PR & influencer bureaus.

Over het einde van de lockdown is zowat iedereen positief: meer dan 70% gaat ervan uit dat we in mei of juni terug naar kantoor kunnen. Communicatiemensen blijven positivo’s en dat is belangrijk!

Download bijlagen:

Meer van ACC Belgium :