Event technologies

Apr 29, 2024, 14:05
Ontvanger triggert e-mailmarketing

Ontvanger triggert e-mailmarketing

23 november 2015

Het jaar loopt weer stilaan naar haar einde. Hoewel er op het vlak van e-mailmarketing net omwille van dat jaareinde, nog drukke dagen te wachten staan, sijpelen nu al de eerste trendlijstjes en voorspellingen omtrent de toekomst van e-mailmarketing binnen. Flexmail filtert ze op haalbaarheid en zal de komende weken de opmerkelijkste visies brengen.

Dat Multi-channel in termen van marketing leidend zal worden, dat is al jaren geweten. Een goed e-mailmarketing platform kan ook meer dan één kanaal aan. Naast e-mail waren de eerste klassieke aanvullingen te vinden in het sms-verkeer en de bijna verdwenen fax-cultuur. Die laatste heeft vandaag plaats geruimd voor de sociale media. Een boodschap die naast het e-mailbericht als startpunt, nog verder de wereld van de communicatie binnendringt op zoek naar conversie. Maar het blijft nog steeds een vorm van uitgaand verkeer.

Differentiatie als eerste stap

Maar andersom is tegenwoordig eigenlijk dezelfde beweging bezig. We hebben het al heel vaak gehad over het principe van relevante content. We gaan de contacten in onze e-maillijsten alleen nog die info sturen die hen kan interesseren. Deze differentiatie impliceerde dat we in die e-marketinglijsten naast de naam en het e-mailadres ook een profiel moesten bijhouden. En weer evolueerden de verschillende e-marketingplatformen. In een ultiem stap ontstonden steeds meer verbindingen met de CRM’s van de bedrijven. Let wel, het is lang geen uitzondering meer, maar het is op de dag van vandaag ook nog geen common proven technologie.

CRM als verbinding

Maar die verbinding met CRM impliceerde wel een nieuw principe. Het e-(mail)marketing platform zal niet alleen informatie uitzenden, het zal ook informatie absorberen. Want als in CRM een lead wordt aangemaakt voor product x, dan zal het e-mailplaform bij de volgende campagne voor x, ineens die nieuwe lead meenemen. Zonder dat er over en weer gegoocheld wordt met lijstjes om te updaten. Dit is vandaag al geen toekomsttrend meer. Het is zelf wel weer het startpunt van een nieuwe trend. Het real-time voeden van het e-mailplatform. De gebruiker die we tot conversie willen verleiden is immers zo goed als dag en nacht online.

Het platform absorbeert

Is het niet met zijn smartphone, dan wel via Facebook of LinkedIn. Voeg daar nog eens Twitter aan toe en de smartwatch die de recent binnengekomen e-mails binnen oogbereik brengen. Zelfs al zit de smartphone of de tablet met de e-mailclient in de binnenzak dan wel de rugzak. Eén voorbeeld, en je begrijpt dadelijk waar de trendwatchers naar toe willen. Een contact stuurt via de sociale media naar de vrienden een bericht om te vertellen dat ie zin heeft in een lekkere koffie. Het e-mailmarketingplatform van een koffieketen dat alles uit de sociale media absorbeert merkt dit op.

Het platform reageert

In fracties van seconden wordt er gekeken of de gebruiker al klant is en tegelijkertijd wordt de locatie van het contact tegen het adresboekje van de vestigingen van de keten gelegd. Niet veel later laat de polshorloge weten dat er een e-mailbericht is binnengekomen. Het bevat een coupon voor een stuk taart in ruil voor een euro, met het adres van de koffiebar net om de hoek. Hoe groot is de kans dat een andere koffieschenker onderweg voorbij gewandeld wordt en de bon ingeruild wordt? Wat uiteraard via het kassapunt weer naar het e-mailmarketingplatform gestuurd wordt.

Prettig toekomstbeeld?

Science-fiction? In labo-omgeving al niet meer. Binnenkort te bewonderen in het straatbeeld. Het betekent ook dat e-mailmarketing, naast de klassieke geplande campagnes, ook voor een stuk impuls gedreven wordt. E-marketeers zullen dan hun hoofd moeten breken over de verschillende situaties die kunnen voorkomen en welke e-mailreactie daarop het meest gepast is. En uiteindelijk zullen ze – verbonden met die cases – verschillende templates klaar moeten zetten in het e-mailplatform. Spannend? Wie kan er nog een paar voorbeelden bedenken?

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :