Event technologies

Apr 25, 2024, 9:34
The event is comming, het wonderlijke is gebeurt!

The event is comming, het wonderlijke is gebeurt!

21 september 2015

Ja, de taalfouten staan bewust in de titel.

Als trendwatcher in de wereld van de e-mailmarketing heeft Flexmail zich natuurlijk ingeschreven op tientallen nieuwsbrieven. En men ziet dat het seizoen duidelijk op gang is gekomen. Het bedrijf krijgt dagelijks weer tientallen interessante uitingen van e-mailmarketing 'voor de neus' geschoven.

flexmail302015 siteMaar heel erg opvallend is de grote taalkundige foutenlast, duidelijk meer dan anders. De dt-fouten, fouten in termen en vertalingen die krom staan, het zijn er maar enkele. Het begint dan nog eens extra op te vallen als je – ze hebben ondertussen de fout gezien – dezelfde e-mail even later opnieuw binnenkrijgt met de herstelde tekst. Je kan natuurlijk uitgaan van de redenering dat de lezers van vandaag zelf niet meer zien dat er een fout staat.

Dus is het ook niet belangrijk om er aandacht aan te besteden. Niets is minder waar. Het eerste gedeelte van de titel van deze blog – komt wel degelijk uit een echte onderwerpregel van een uitgestuurd e-mailbericht – was nog maar nauwelijks in de digitale jachtvelden, of hij werd al door relaties met een honend commentaar doorgestuurd. Is dat geen materiaal voor een goed verhaal? Wees gerust, je imago komt onder druk te staan als je jezelf deze fouten permitteert. Hoe kan je in het e-mailbericht 'kwaliteit' als een USP claimen, als dergelijke fouten je verhaal ontsieren? Daarom enkele vuistregels...

1. Haast en spoed is zelden goed

Vaak is bij het gevoel 'we moeten iets doen om de verkoop aan te zwengelen' een extra e-mailcampagne de meest voorkomende reactie. De reguliere procedure wordt overgeslagen, de beroepsschrijver wordt niet geraadpleegd. Een snel geschreven bericht wordt uit de tekstverwerker geknipt en zo in het e-mail marketingplatform geplakt. Heel vaak is daar geen spellingchecker meer aanwezig. Dus controleer je tekst vooraf.

En wacht niet tot het verzenden om vast te stellen dat je een onderwerpregel nodig hebt. Schrijf die ineens ook in je tekstverwerker, zodat de spellingchecker daar ook overheen gaat. Het is uiteindelijk het eerste wat je lezer ziet. Allicht is er binnen je onderneming een complete procedure – die waarschijnlijk tijd kost – om een e-mailcampagne te lanceren. Is er ook een snelprocedure die je hoedt voor fouten? En als je die dan toch uitwerkt, besteed dan vooral aandacht aan het bewaken van de onderwerpregel.

2. Zorg voor hapklare brokken

Marketing binnen een bedrijf is – zeker op het vlak van producten of diensten – een mooi afgebakend gebied. Je kent je producten, je kent je service, je kent je verhaal. Bij snelle campagnes ga je toch steeds weer voortborduren op deze bestaande producten. Waarom niet op voorhand reeds de mogelijkheid voorzien om snelle campagnes in gang te zetten?

Ofwel door complete opgetuigde e-mails klaar te zetten in het e-mailplatform. Ofwel door een bibliotheek aan tekstfragmenten ter beschikking te stellen van de verkoopafdeling. Een set aan goede onderwerpregels, intro's en middenstukken die men kan gebruiken om een bericht samen te stellen.

Een goede verkoper moet niet met taal kunnen spelen. Maar hij weet wel exact wat hij op dat acute moment aan zijn prospecten wil meedelen. Zo krijg je het beste van twee werelden.

3. Zorg voor een taalregister

Ieder bedrijf heeft binnen de scope van haar producten een typisch vakjargon dat steeds weer terugkeert. Zorg dan tenminste – als je stap twee overslaat – voor een uniforme woordenlijst die als taalregister kan dienen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Iedereen gebruikt dezelfde termen zodat je het niet moet meemaken dat het bericht - door marketing geschreven - het voortdurend over groen heeft en de snelle tekst van de sales hetzelfde groen opeens blauwgroen noemt.

De lijst kan ineens ook dienen als controle-instrument voor de moeilijke woorden. Allicht kan je zelfs IT overtuigen om ze toe te voegen aan het bestand dat de spellingchecker van je tekstverwerker gebruikt. Geef ook aan in dit register welke termen het best gebruikt worden in de onderwerpregel. En als er een kant en klaar voorbeeld bij staat, dan zal een gehaaste e-mailschrijver zich graag laten inspireren!

Meer van Flexmail :