Event technologies

Apr 25, 2024, 13:08
Vlieg niet te vaak op automatische piloot!

Vlieg niet te vaak op automatische piloot!

14 juli 2015

Het is dan wel vakantie en het moment van het jaar om het vliegtuig te nemen. Maar waar een piloot op een lijnvlucht automatisch grijpt naar de piloot zonder handen, letten we bij e-mailmarketing beter op. Het is niet omdat je iets kan automatiseren, dat je het ook moet.

flexmail252015 siteWant het is een trend die we steeds vaker bij e-mailmarketeers zien.

De meeste e-mailplatformen hebben de mogelijkheid om automatische berichten te programmeren. En nu de nieuwste trend van het versturen op basis van een gebeurtenis die triggert, ook gemeengoed wordt, is het hek een beetje van de dam. Als we niet opletten, wordt je contact bedolven onder de automatische berichten.

Optimaliseren

Want het welkom, het mandje moet nog geleegd worden, tussendoor een gelukkige verjaardag, je bestelling is verzonden, is alles goed aangekomen?, je mag steeds komen ruilen en deze producten passen perfect bij de aangekochte spulletjes ... maken je contact allicht hoorndol. En vergeet niet, jij bent niet de enige e-marketeer met zo een geweldig platform. Misschien moet hier wel eens het woord optimaliseren vallen.

Gevoelsmatig

Iedereen weet ondertussen wel dat er zoiets bestaat als een automatisch e-mailbericht. Er zijn zelfs marketeers die het er nog eens dik op leggen. Die zetten er letterlijk in dat het een geautomatiseerd bericht is en dat antwoorden geen zin heeft. Praktisch aangelegde mensen zullen er misschien niet aan tillen. Maar zij die eigenlijk op zoek zijn naar een warm contact worden zo wel efficiënt afgeschrikt. En grijpen naar de uitschrijfknop.

Contact houden

Er is nog een argument. Als je de menselijke interactie uit een systeem haalt, dan verlies je ook contact. Laten we even hand in eigen boezem steken. Wanneer heb jij de laatste keer nog eens kritisch naar de resultaten gekeken van al die automatische e-mailberichten? Heb je niet ergens een verandering in leesratio gemist? Heb je ergens je contact de kans ontnomen om te reageren? Heb je alleen maar de uitschrijvingen opgedreven? Een aandachtspunt waar we zeker niet over heen mogen kijken.

Ook met de hand?

Daarom is het goed bij het inrichten van een nieuw automatisch getriggerd e-mailbericht jezelf af te vragen of je deze e-mail ook gestuurd zou hebben, moest je hem met de hand intikken. En dat is misschien ook het beste startpunt voor automatisering. Tik de eerste tientallen e-mails zelf in en verstuur ze. Zie wat de reacties zijn en verwerk deze in één enkel gewogen e-mailbericht. Ga pas als de aantallen niet meer bij te houden zijn, automatiseren. Alleen zo ga je het beste uit twee werelden halen.

CRM

En dan is er nog een extra element wat je het beste uit de twee werelden laat halen. Zeker als je met klanten op regelmatige basis converseert. Doe je dit vanuit een CRM omgeving, dan kan je deze koppelen aan zowel je eigen e-mailclient als aan het e-mailplatform. En dan krijg je een gezonde mix van én persoonlijke e-mail, én geautomatiseerde e-mailberichten. Je geeft de klant of contact steeds het gevoel dat je met hem persoonlijk bezig bent. Het is zelfs goed mogelijk dat die mix niet eens opviel. En anderzijds zal een "reply" ook perfect opgevangen kunnen worden. Hij verschijnt vanzelf in het takenlijstje van de CRM.

Vuistregels

Tenslotte geven we graag nog enkele vuistregels mee voor wie er aan denkt een e-mail bericht te automatiseren. Eigenlijk moet je in het lijstje keer op keer ja kunnen antwoorden. Anders moet je toch nog eens het proces goed overdenken.

Brengt dit bericht klantbeleving bij in de vorm van nuttige informatie of is het een startpunt van een gesprek? Zorgt dit bericht voor een sterkere band tussen klant of contact en jezelf als afzender? Zou je dit bericht, mocht je over een zee van tijd beschikken, ook versturen?

Drie keer ja? Dan kan je gerust automatiseren. Eén keer neen? Denk dan nog eens na over het nut van dit bericht. Want weet dat je van je contact het voorrecht hebt gekregen om berichten in zijn inbox af te leveren. Een voorrecht dat je niet mag beschamen.

Meer van Flexmail :