Event technologies

Apr 26, 2024, 13:05
Verkoop in winkel, startpunt van een e-mail scenario

Verkoop in winkel, startpunt van een e-mail scenario

26 april 2016

Flexmail heeft zich laten verleiden door de nieuwe iPad Pro. Dus trokken ze naar de Apple Store en lieten een exemplaar over de toonbank gaan. In het daaropvolgend gesprek stelt de verkoper van dienst achteloos wat vragen, die we al even achteloos beantwoorden.

Of we ook even ons e-mailadres wilden opgeven, dan kregen we de factuur ook digitaal toegestuurd. Net zo handig, zo werd het met de glimlach verkocht. Even later staan we op de stoep en “bling”, daar is inderdaad het eerste bericht. Echt een eerste uit een hele reeks blijkt later. En het losse gesprek aan de kassa, bleek ook een duidelijke bedoeling te hebben. Een behoorlijk deel van het profiel achter het achtergelaten e-mail adres was netjes aangevuld.

Service

flexmail142016 2

De elektronische factuur was de opener van een reeks. Een dag later volgt een nieuw bericht. Met als enige call-to-action (CTA) feedback te geven over je koopervaring. Een eerste vorm van service, dat al snel opgevolgd wordt door een tweede vorm van service. Die volgt exact een dag later. Daar krijg je het aanbod – en dat is ook ineens de CTA – om op afstand ondersteuning te krijgen bij het installeren van het nieuwe apparaat. En al even attent suggereert men, als je je aankoop aan iemand anders cadeau hebt gegeven, ook dit aanbod door te sturen.


Vooraf klaargezet

Het is duidelijk dat al deze e-mail berichten generiek zijn en op voorhand klaar staan. Heeft Jan, Piet of Klaas je geholpen, je krijgt uiteindelijk hetzelfde e-mailbericht met hetzelfde lachende gezicht. Interessant om te zien is dat de naam van de verkoper wel op de factuur is overgenomen. Ook de e-mail met het hulpaanbod is generiek. Want het is zo opgesteld dat elk toestel dat je zou gekocht hebben, hier onder past. Dat is uiteraard het nadeel als je al je berichten met vaste content klaar zet. Het zou nog interessanter kunnen zijn om een aparte bevraging op te zetten per productgroep. Zo toon je aan je nieuwe klant dat je geïnteresseerd bent in zijn bevindingen, en kan je de resultaten ook filteren per pruductcategorie.

Stijlbreuk

flexmail142016 3Twee dagen later volgt er een nieuw luik van het scenario. En meteen is er een stijlbreuk merkbaar. Ergens in het gesprek werd er genoteerd dat de klant uit een B2B omgeving afkomstig is. Na het algemeen scenario volgt er een platte tekst e-mail waarin de verantwoordelijke voor dit klantsegment zich voorstelt. Hier is er wel variabele context, want de verkoper die afgerekend heeft wordt expliciet met naam en toenaam vernoemd. Ook hier weer het service element waarin een reeks voordelen voor B2B klanten worden opgenoemd. En ook hier blijkt een nieuwe reeks gestart te zijn…

 


Scenario’s scheiden

Deze case levert ons een paar aandachtspunten op. Het is duidelijk dat de eerste reeks berichten klaar stonden voor elke verkoop, of het nu B2C dan wel B2B is. Als eerste is het misschien goed om beide scenario’s dadelijk te scheiden. Want waar een consument liever in de watten gelegd wordt, zal een zakelijke klant vooral de snelheid van de dienstverlening bekoren.

Scenario’s uittesten

flexmail142016 4Als je automation goed wilt aanpakken, dan heb je ook een goede voorbereiding nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je – als je toch de inspanning van een na-verkoop e-mail scenario wil getroosten –  maximaal gebruik maakt van de beschikbare specifieke informatie. Daarom is het zeker aan te raden om je scenario op voorhand in een flowchart uit te tekenen en een eerste keer volledig uit te voeren. Zo ontdek je dadelijk de losse eindjes. En ben je in de toekomst verzekerd van het meest optimale scenario!

Wil jij zelf van start gaan met marketing automation?

flexmail142016 5Met de Flexmail Workflows zet je snel en eenvoudig complexe scenario’s op om je contacten op cruciale momenten van de perfecte boodschap te voorzien. Start snel met een van onze standaard flows, of bouw je eigen automation flows op maat van jouw doelstellingen. Zo genereer je meer ROI, zonder er meer tijd of energie in te steken.

 

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :