Event technologies

Apr 28, 2024, 7:35
Maak een nieuwe start door je marketing automation campagne tijdig te stoppen

Maak een nieuwe start door je marketing automation campagne tijdig te stoppen

07 maart 2016

Hoor ik dat goed? Een campagne stopzetten? Inderdaad. Flexmail illustreert haar stelling graag met een voorbeeld. Stel nu dat Pinterest de volgende welkomstcampagne verstuurt naar haar nieuwe inschrijvers:

  • Dag 1: Welkom!
  • Dag 2: Hier alvast leuke borden om te volgen
  • Dag 3: Maak je eerste bord!
  • Dag 4: Hoe je bord delen met andere Pinteresters?

En stel nu dat net die Pinterester op dag 1 al leuke borden volgt, al een eerste bord creëerde en zijn bord al deelde met het publiek? Dan is opeens je hele campagne irrelevant. Meer nog, je creëert zelfs een negatieve user experience. Het laatste wat een marketeer natuurlijk wil is blunderen bij zijn contacten. In dit artikel ontdek je hoe je rekening kunt houden met het gedrag van nieuwe inschrijvers en hoe je je marketing automation campagne tijdig stopzet.

Marketing automation is dé manier om het leven van de e-marketeer te verlichten. Het staat voor alle campagnes die getriggerd worden door de acties van je ontvanger. Waar het opvolgen van je contacten vroeger veel manueel werk vereiste, is het nu een volautomatisch proces. Eén keer je scenario uitstippelen en je laat de contacten automatisch door de verschillende stappen sijpelen. Daarnaast is het ook een geweldige manier om engagement te creëren bij je ontvangers. Eén tip: laat de gebruikers het pad van je campagne bepalen. Zie het eerste nieuwsbericht als de wortel voor je marketingcampagne, maar zorg voor voldoende vertakkingen zodat iedere gebruiker zijn eigen pad kan bewandelen.

 Eén tip: laat de gebruikers het pad van je campagne bepalen. Zie het eerste nieuwsbericht als de wortel voor je marketingcampagne, maar zorg voor voldoende vertakkingen zodat iedere gebruiker zijn eigen pad kan bewandelen.

Het komt er dus allemaal op neer om een goed scenario uit te schrijven voor je workflows. Natuurlijk vergt dit wat denkwerk. Overloop alle mogelijke pistes die de campagne kan opgaan op voorhand en implementeer die verschillende richtingen in je workflows. In veel gevallen doorlopen de getriggerde contacten een vooraf bepaald schema, ongeacht wat het contact in de tussentijd doet. Het is goed om je eerste e-mail algemeen te houden, maar hou er rekening mee dat de inhoud van je campagnes daarna niet altijd overeenkomt met de informatie die je ontvanger nodig heeft. Maak niet de fout door te denken dat de informatie in je workflow altijd nuttig is voor elke ontvanger.

De verschillende paden voeg je toe aan de workflows via de voorwaardeblokken in de Flexmail-applicatie. Als je een campagne maakt, implementeer dan een voorwaardeblok dat maakt dat de campagne op tijd stopt zodat enkel de relevante personen jouw campagne ontvangen. Je bouwt als het ware een soort afvinklijstje in: heeft een contact de campagne reeds geopend na mijn eerste e-mailbericht? Is hij al lid van een groep? Heeft hij zich ondertussen ingeschreven via het opt-informulier op de website?

We illustreren hier even een aantal valkuilen.

1. Je bent uitgever van een tijdschrift en je hebt een workflow ingesteld om je contacten jaarlijks eraan te herinneren dat hun abonnement bijna vervalt. Je kunt dan een serie van berichten opstellen om ervoor te zorgen dat je contact zijn abonnement verlengt. Let erop dat als een contact zijn abonnement toch verlengd heeft na je eerste reminder, hij niet de hele serie berichten ontvangt. Implementeer een veld in je database dat aangeeft dat het abonnement verlengd is en zorg dat de campagne tijdig wordt stopgezet voor contacten die hun abonnement al verlengden. Werk indien nodig ook automatisch de gegevens van je contact in de database bij.

2. Nog eentje om over na te denken: Organiseer je binnenkort een evenement en hebben een reeks contacten zich nog niet ingeschreven? Dan kun je ze een serie van herinneringsmails sturen om ervoor te zorgen dat je contacten toch nog deelnemen. Heeft het contact na je eerste e-mailbericht beslist om zich toch in te schrijven? Bouw dan een stop in bij je workflow via de voorwaardeblokken zodat je die contacten geen irrelevante informatie stuurt.

Het opstellen van een automatisch lopend scenario biedt verademing voor velen, maar steek toch even de koppen bij elkaar voor een scenario dat afgestemd is op het pad van iedere ontvanger. Zo zorg je voor een optimale user experience. Wil je zelf een geslaagde marketing automation campagne opzetten? Via onze support vind je alle informatie over workflows die je daarvoor nodig hebt aan de hand van ‘how to’-filmpjes, whitepapers en de handleiding. En laat ons weten hoe jouw marketing automation campagne eruitziet!

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :