Vaste & tijdelijke locaties

Apr 23, 2024, 11:46
“Geen limiet op creativiteit”

“Geen limiet op creativiteit”

19 augustus 2021

Sinds eind mei kan men op de Antwerpse Meir volledig ondergedompeld worden in de wereld van Atlantis. Studio 100 en CityCubes sloegen de handen in mekaar en investeerden in een high-tech immersieve eventlocatie waar bezoekers worden meegenomen in een indrukwekkende 360° audiovisuele ervaring. Maar naast de eigen shows voor het brede publiek, staat de locatie ook open voor bedrijven en organisaties die hun klanten, prospects en medewerkers een bijzondere ervaring willen aanbieden.

“Bij CityCubes hebben we van de coronacrisis gebruik gemaakt om ons bedrijf te hertekenen”, zo vertelt zaakvoerder Dieter Veulemans. “Op een positieve manier hebben we een nieuw businessverhaal uitgewerkt. Wij blijven een activatiebureau, en we gaan ook evenementen blijven doen, maar we gaan veel meer eigen initiatieven nemen, en ook veel meer eigen expo’s bouwen. Zoals bijvoorbeeld Smile Safari, het instagrammuseum dat we eind 2019 samen met Hurae hebben opgestart. Dat bleek een schot in de roos, ook tijdens de moeilijke coronaperiode. De expo is non-stop uitverkocht en we krijgen ook de vraag om met dit concept naar andere steden in binnen- en buitenland te komen. We zijn altijd al sterk geweest in het bouwen van pop-ups en het creëren van belevingen. In het begin deden we dit in winkelpanden, maar intussen gaat dit dus veel breder.”

Introductie bij Studio 100

Intussen bouwde CityCubes ook al expo’s voor VRT. Afgelopen jaar kwam daar nog een andere grote naam bij. “Bij de opstart van CityCubes hebben wij ons aangesloten bij Netwerk Ondernemen, een organisatie die jonge bedrijven helpt om verder te groeien. Enkele keren per jaar organiseren zij “Pitchen voor de CEO”. Hierbij kan je in een videopitch een idee voorstellen aan de CEO van een bekend bedrijf. Drie uitgekozen inzendingen mogen dan live hun idee gaan presenteren. Zo ben ik afgelopen jaar – uitgerekend de dag na de geboorte van mijn zoontje – ons idee over belevingsruimtes mogen gaan voorstellen aan Hans Bourlon van Studio 100. Ik heb toen niet enkel een gigantische Bumba voor mijn zoontje naar huis gegaan, maar ook met de afspraak om verder te bekijken hoe wij met onze kennis over technologie en innovatie Studio 100 konden helpen.”

Immersive entrance

Al vrij snel kwam het tot plannen voor een concrete samenwerking. “Met het oog op een covid-veilige heropening van het Pop-up Theater in Puurs was het de bedoeling om voor elk van de acht tribunes een andere ingang te voorzien. Maar dit zou dan verlopen via de parkingruimte, die kaal is en geen beleving omvat. Daarom hebben we een concept uitgewerkt waarbij mensen door een black box stappen, waarin er rondom hen geprojecteerd wordt. Zo krijg je een volledig ‘immersive entrance’, waarbij het publiek geanimeerd wordt tijdens het binnenkomen en het eventuele aanschuiven.”

360° audiovisuele ervaring

De heropening van het Pop-up Theater is er toen – door de aanhoudende strenge maatregelen - niet van gekomen. “Maar het immersive idee was wel klaar. Bovendien hadden we ook al de nodige partners gevonden om dit uit te voeren. Daarom hebben we besloten om niet te wachten en het concept ook al elders op te starten. We hebben een prachtig pand gevonden op de Antwerpse Meir. Een oppervlakte van 2500 m² met hoge plafonds, verdeeld over twee verdiepingen en vijf ruimtes. Die hangen vol met in totaal 60 beamers, die projecteren op de vloeren, wanden en plafonds. Op die manier stapt de bezoeker gedurende een uur letterlijk doorheen een film. Ik vergelijk het wel eens met een virtual reality ervaring, maar dan zonder VR-bril. Als bonus hebben we op het einde ook nog een stukje Smile Safari voorzien, met 12 kleurrijke booths om leuke foto’s te maken.”

“Story Studio is echt een ervaring die in Europa nog nooit op dit niveau is vertoond.”

Ruimte voor B2B-events

In totaal hebben Studio 100 en CityCubes deze locatie, die de Studio 100 Story Studio werd gedoopt, 300 dagen ter beschikking. “200 dagen zijn voorzien voor shows, zoals nu Atlantis, en later bijvoorbeeld ook Maya de Bij. De overige 100 dagen is de Story Studio beschikbaar voor evenementen. Bedrijven kunnen de locatie dan huren voor een personeelsfeest of een productpresentatie. Er bestaat geen limiet qua creativiteit. Er is een enorm arsenaal aan technologie waarmee we alles wat we willen kunnen projecteren. Op B2B-vlak verwacht ik nu nog een vrij rustige zomer, maar ik hoop dat we in september een piek krijgen van bedrijven die terug events en productlanceringen willen doen. Hopelijk ook in onze Story Studio.”

Eigen immersive verhaal creëren

Bedrijven kunnen op twee manieren gebruik maken van de locatie. “Enerzijds kunnen ze de bestaande shows komen bezoeken, als een soort van pretpark-ervaring. Maar anderzijds kan de ruimte ook ingezet worden om een volledig eigen verhaal te brengen. Met 3D-films, presentaties en 3D-modellen. Voor de traditionele speech van de CEO kan een 3D-wereld worden gecreëerd waar hij of zij in staat. Voor een evenement rond architectuur kunnen we bezoekers door 3D-modellen van gebouwen laten wandelen. Of wat dacht je van een personeelsfeest in het midden van een onderwaterwereld. Er staat geen limiet op creativiteit. Het lijkt misschien allemaal heel duur, maar in feite valt dat goed mee. We hebben technologieën ontwikkeld waarmee men met bestaande beelden ook budgetvriendelijk 3D-content kan aanmaken. Zo kunnen we best wel toffe dingen doen voor ‘normale’ standaardbudgetten.”

Collega’s zijn meer dan welkom

Hoewel CityCubes een partner is in dit verhaal, betekent dit niet dat zij Story Studio als hun exclusieve locatie  zien. “We reiken de hand uit naar al onze concullega’s. We willen hen de kans geven om zelf een show te schrijven voor hun klanten en de studio dus gewoon als locatie te huren zonder dat wij ons daarin moeien. Onze sector heeft een vreselijk moeilijk jaar achter de rug. Daarom moeten we sterk naar voren treden, en elkaar geen mes in de rug steken. Daar wordt niemand gelukkig van. Als eventbureaus moeten we ons als een groep profileren. Daarom wil ik ook dat elk bureau Story Studio voor events moet kunnen gebruiken.”

Waardevol partnership

“Het is fijn om als jong bedrijf met een instituut als Studio 100 te kunnen samenwerken. Zeker omdat we het niet in opdracht, maar als evenwaardige partners doen. Wij hebben onze ervaring op vlak van activaties, evenementen en Smile Safari, zij hebben hun expertise als storytellers. En ook naar het buitenland toe is Studio 100 een naam die toch bepaalde deuren opent. We zijn dan ook heel trots om samen met hen onze schouders onder Story Studio te kunnen zetten. Want het is echt een ervaring die in Europa nog nooit op dit niveau is vertoond”, zo besluit Dieter Veulemans.

Meer van City Cubes :