Vaste & tijdelijke locaties

Mar 31, 2023, 2:38
Jubileumeditie van Velofollies in Kortrijk Xpo

Jubileumeditie van Velofollies in Kortrijk Xpo

19 januari 2023

De fietsliefhebber heeft lang op zijn honger moeten zitten, maar na 2 jaar afwezigheid is Velofollies er eindelijk terug op 20, 21 en 22 januari 2023 in Kortrijk Xpo. De 15de editie van deze hoogmis voor de fiets belooft alvast een topeditie te worden. Velofollies presenteert opnieuw een full house met meer dan 300 exposanten en dubbel zoveel merken!

Beurzen en events zijn duidelijk terug van weggeweest. Net als de laatste editie van Velofollies in 2020 mag de komende editie opnieuw rekenen op een aanwezigheid van de volledige fietsmarkt. Je er een compleet aanbod verwachten, gaande van racefietsen en mountainbikes tot trekkingfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, e-bikes, retrobikes en gravelbikes.

E-bikes domineren

Iets minder dan 40% van het totaal aantal verkochte fietsen zijn ondertussen elektrische bikes. Deze trend zie je dan ook prominent op de beursvloer.

De aantrekkelijkheid van de e-bikes komt uiteraard door de toenemende actieradius van de huidige generatie batterijen alsook de populariteit van leasingopties bij bedrijven, als alternatief voor de bedrijfswagen of 2de wagen. Maar e-bikes hebben ook een mooiere look meegekregen en zijn functioneler en vooral lichter geworden, wat hun aantrekkelijkheid bij het brede publiek nog vergroot.

De e-bike markt is bovendien een enorm diverse markt geworden: plooifietsen, stadsbikes, cargobikes,… Maar ook e-sportfietsen zoals de e-mountainbike en de e-racefiets winnen duidelijk aan belang, hiermee sneuvelt het sportieve e-taboe.

Gravelbikes zijn booming

Een andere duidelijke trend op Velofollies is het “back to nature” gevoel, mee gevoed door de drang naar buitenactiviteiten. De explosie van diverse gravelmodellen, van snelle gravelfietsen tot backpackers, is hier tekenend voor.

Gravelbikes zijn duidelijk een volwaardige fietscategorie geworden met eigen onderdelen en accessoires zoals specifieke gravelsturen, maar ook gravelkledij, -schoenen, -helmen, -zadels, -wielen en een veelheid aan types gravelbanden. De combinatie van asfalt-rijden en offroad wordt dus duidelijk erg gesmaakt. De recente organisatie van het WK Gravelbike, gewonnen door onze landgenoot Gianni Vermeersch, onderlijnt deze opmars.

Onderdelen schaarste voorbij

Stilaan zijn de meeste leveringsproblemen van de baan. Een spijtig gevolg van de hele coronacrisis toen de vraag naar nieuwe fietsen en vooral onderdelen explodeerde, maar diverse fabrieken noodgedwongen stillagen.

Ondertussen heeft de markt bijgeschakeld en zijn onderdelen opnieuw ruimschoots beschikbaar. Bij Shimano is het uitkijken naar de nieuwe Shimano 105 groepset Di2 die voor het eerst zal overgaan naar elektronisch schakelen en er een extra versnelling bijkrijgt: 12-speed. Bij Campagnolo is de jongste nieuwigheid de Ekar-gravelgroep met mechanisch werkende derailleur, een enkel blad vooraan en 13 kransen achteraan.

Óscar Freire, Tom Boonen, Patrick Lefevere, Sven Nys & … the women peloton

Velofollies mag traditioneel rekenen op de aanwezigheid van toppers en ex-renners uit het wielermilieu. Dit is dit jaar niet anders. Niet minder dan Óscar Freire, Tom Boonen, Patrick Lefevere en Sven Nys zijn aanwezig voor een interview of meet & greet, op het centrale podium, bij één van de exposanten of aan de Vive-le-Velo tafel van Karl Vannieuwkerke die voor de gelegenheid verhuist naar Velofollies. Maar toch zijn het vooral de vrouwen die dit jaar centraal staan, vooral tijdens de randactiviteiten. O.a. Elke Bleyaert, partner van Jasper Stuyven, stelt er “The Women Peloton” voor, een heuse community voor gepassioneerde vrouwen die beter willen worden op of naast de fiets. Het vrouwenfietsen zit dan ook duidelijk in de lift.

Naast deze gezapige gesprekken kan je op Velofollies tenslotte ook jouw kennis aanscherpen rond fietsen op rollen, fietsklachten, voeding en “marginal gains” in het wielrennen. En uiteraard nagenieten in het Kwaremont café, dat voor de gelegenheid in een ander jasje steekt.

Velofollies vindt plaats op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 januari, van 10u tot 18u, met een avondopening op vrijdag tot 21u. Tickets kosten 13€ in voorverkoop en kunnen besteld worden op www.velofollies.be. Daar vind je ook het volledige overzicht van randactiviteiten en alle exposanten en merken terug.

Openingsuren:
- Vrijdag 20 januari: 10u - 21u
- Zaterdag 21 & zondag 22 januari: 10u - 18u

Tickets:
- 13 € in voorverkoop, 17 € aan de deur (volwassenen)
- 9 € in voorverkoop 12 € aan de deur (kinderen vanaf 6 jaar)
- gratis voor kinderen tot 6 jaar

Locatie:
Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk

https://www.velofollies.be

Meer van Kortrijk XPO :