Event management

Jul 29, 2021, 17:47
Eventsector vraagt structurele steun op langere termijn

Eventsector vraagt structurele steun op langere termijn

19 oktober 2020

Met een resem nieuwe maatregelen pakte de federale regering gisteren ook uit met gepaste ondersteuning voor de getroffen ondernemers. Eindelijk. Premier De Croo wil “niemand loslaten” en presenteerde een gebalanceerd pakket aan ondersteuningsmaatregelen, ook voor de ondernemers in de eventsector (dubbel overbruggingsrecht, vrijstelling van RSZ-bijdragen, dekking van eindejaarspremies…). Nogmaals, eindelijk. Maar, voor korte duur. In tegenstelling tot andere sectoren is de eventsector immers niet gebaat met een vierwekenplan. Structurele steun is meer dan ooit aan de orde.

No one gets left behind

Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Event Alliantie: “Niemand loslaten, dat klinkt alvast positief en het staat genoteerd. We zijn zeer tevreden dat deze regering eindelijk werk maakt van de zaken waar we al maanden achter vragen. Maar hopelijk laten ze ook over 4 weken niemand los. We hopen echt dat deze regering beseft dat als straks Café De Reisduif opnieuw opengaat, wij nog lang niet opnieuw aan het werk kunnen. Afhankelijk van het soort evenement, is er minimum drie maanden nodig om alles voor te bereiden. De eventsector heeft sinds maart maar liefst 80% van zijn omzet zien verdwijnen en dat zal ook nog zo zijn voor een groot deel van 2021. Het spreekt dus voor zich dat er een structurele langetermijnoplossing nodig is om verdere catastrofes en drama’s in onze sector te voorkomen.”

De eventsector heeft zich tot hiertoe altijd constructief opgesteld. Ze wil dat zelfs letterlijk doen en denkt na over praktijkgerichte oplossingen voor de zorgsector. “Ook voor ons is het een absolute prioriteit dat de zorgsector overeind blijft,” zegt Schaubroeck. “We bekijken de mogelijkheden om onze mensen in te zetten waar dat kan. Wij kunnen helpen en willen graag de handen uit de mouwen steken. Iedereen, elke sector in dit land, heeft er alle baat bij dat we de curve zo snel mogelijk tot een minimum krijgen.” 

Erop of eronder

De evenementensector balanceert al maanden op de rand van de afgrond en
de houding van de regering zal bepalend en cruciaal zijn voor de verdere toekomst.
Gesteld dat die er al is.

Bruno Schaubroeck: “Dit is de keiharde realiteit: dat fijne festival, die interessante beurs, dat boeiend congres, die motiverende teambuilding, dat gezellige trouwfeest, uit de bol gaan op een concert, een ondernemersforum met nieuwe inzichten, zelfs die politieke speech; als er door de regering niet snel en daadkrachtig wordt ingegrepen met ondersteuningspakket op lange termijn, dan is er na corona gewoon geen sprake meer van een Belgische evenementensector.” 

Vaarwel Belgisch talent van topniveau

België behoort tot de absolute wereldtop m.b.t. de internationale event- en entertainmentindustrie. Als U2, Pink Floyd en Metallica op wereldtournee trekken, spelen ze steevast op een Belgisch podium; als een internationale luchtvaartshow plaatsvindt, bestaat het tentendorp uit Belgische structuren; Olympische openingsceremonies gebeuren met Belgische videoprojectoren en lichtfirma’s; van Las Vegas tot Hong Kong zijn het Belgische regisseurs die adembenemende shows ontwerpen, Beyonce verschijnt als bij toverslag op een podium door Belgische technologie. Rock Werchter, Graspop, Pukkelpop, Tomorrowland, Memorial Van Damme, … elk jaar ook goed voor tienduizenden buitenlandse toeristen.

Bruno Schaubroeck: “Al die Belgische paradepaardjes maar ook de tientallen bedrijven onder hen staan op het punt om de deuren definitief te moeten sluiten of naar het buitenland te verhuizen. Gepassioneerde medewerkers en freelancers zullen de eerste en grootste slachtoffers zijn door het gebrek aan vertrouwen, steun en inzicht van de overheid. En in plaats van export wordt het dan import. Buitenlandse bedrijven die wel de juiste steun krijgen (in Nederland tot € 320.000 nu al toegezegd tot einde juni 2021 – in Duitsland tot € 150.000) zullen het hier dan komen doen, want onze eigen bedrijven zullen dan verdwenen zijn.”

In een bloedrode agenda kan je niets meer in het rood omcirkelen, maar dat 15 november gemarkeerd staat, mag wel duidelijk zijn. De sector rekent op een lange termijnvisie tegen dan.