Event management

Jul 29, 2021, 17:53
#SOS reageert: "waar blijft de steun voor de evenementensector?"

#SOS reageert: "waar blijft de steun voor de evenementensector?"

19 oktober 2020

Burgerbeweging Sound of Silence reageert op de nieuwste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. #SOS blijft pleiten voor meer ondersteuning van de evenementensector, en zet hierbij nog eens haar vijfpuntenplan in de kijker.

"De horeca gaat op slot. Voor de tweede keer in 2020. Vier weken lang. Een drama dat de overheid probeert op te vangen met verregaande steunmaatregelen. En terecht. Toch vragen wij ons al maanden luidop af waar de steun voor de evenementensector blijft. Want ons glas is leeg, tot op de bodem. Al acht maanden aan een stuk. We kregen zelfs de kans niet om onze glazen opnieuw te vullen met hoop en moed. Elke zin voor perspectief wordt ons keer op keer afgenomen."

"Waarom de horeca wel en de eventindustrie niet? Zijn wij niet een even belangrijke factor in het maatschappelijk weefsel? De kerstmarkten en winterevents, de schaatsbanen, de nieuwjaarsrecepties, de herplande huwelijken, babyborrels en communiefeesten, najaarsbeurzen, enzovoort. Al die mooie momenten. Het waren lichtpuntjes, niet alleen voor onze sector. Ook voor alle mensen die nu weer vier weken lang moeten binnen zitten."

"En daar gaat ons hart naar uit. In het bijzonder naar het horecapersoneel en de toeleveranciers. En ook naar onze freelancers, medewerkers, organisatoren, leveranciers, … Want in die acht maanden kon geen enkel bedrijf in de eventsector heropstarten. Ze kregen geen enkele structurele ondersteuning. Integendeel. Het blijft muisstil."

"De deur voor events stond al enkele maanden op een kier. Tot 200 personen binnen, tot 400 personen buiten. Nochtans heeft onze kunde en ervaring al bewezen dat we meer aankunnen, op een veilige, verantwoorde manier. Die deur is nu net niet gesloten. Veertig aanwezigen. Ok, we zullen het wel doen. Maar hoe verwacht de overheid dat we daar een rendabele business uit opbouwen en dat we onszelf opnieuw schrap kunnen zetten voor wat nog komt? Hoe moeten we daarmee freelancers en medewerkers steeds opnieuw overtuigen om trouw te blijven aan hun passie?"

"Allemaal samen lijkt plots zo ver weg. Want sectoren worden tegen elkaar uitgespeeld en gediscrimineerd. Nochtans is de eventsector, net als de horeca en reissector, erkend als zwaarst getroffen sector. Onze federaties strijden dagelijks tegen het gebrek aan steunmaatregelen en perspectief. Ons Vijfpuntenplan ligt op tafel, maar krijgt geen gehoor. Wat moeten we nog meer doen, beste overheid?"

"De 500 miljoen euro die voor horeca- en evenementensector wordt vrijgemaakt is een begin. Maar eigenlijk is het peanuts vergeleken met de 777 miljoen euro (bron: Deloitte) die nodig is om onze sector alleen al tot december in leven te houden. Samen verslaan we het virus? Ok. Maar dan moet er met emotionele en financiële steun over de brug gekomen worden. Voor de 70.000 jaarlijkse events, voor de 3.000 bedrijven, voor de 80.000 mensen met families en dromen."

"België is meer dan chocolade en bier. We worden internationaal geroemd om onze professionaliteit en expertise in events. Laat dit niet verloren gaan. Geef ons die erkenning. Geef ons die nodige zuurstof. Steun ons met dit Vijfpuntenplan."

-Eenheid van commando: een uniform en krachtig kader voor evenementen, voor Vlaanderen en Wallonië.

-Een vernieuwde bankendeal en een op maat gemaakte steunsubsidie voor te bekostigen van de overheadkosten: een stevige basis om aan events te werken, door een verlenging van de bankendeal tot zes maanden na de grote heropstart.

-Verlenging overbruggingsrecht en technische werkloosheid: steun om onze medewerkers in dienst te kunnen houden, en te blijven vergoeden. Maar meteen voor heel 2021 en een systeem zoals bij onze noorderburen, zodat we onze mensen kunnen activeren en de brain drain tegengaan.

-Relanceplan voor de sector: een plan om verdere plannen te maken, in de vorm van memorabele en ontspannende events.

-Een Eventmeester: een spreekwoordelijke dirigent die alle partijen op hetzelfde tempo krijgt, zodat we recht vooruit gaan, in daadkrachtige tred.

"Steun onze zorgmedewerkers, steun de horeca, steun de luchtvaart- en reissector en steun de cultuur- en evenementensector. Overlaad hen met een golf van solidariteit, van langetermijnvisie, van een hoopvol toekomstperspectief en van diepgravende maatregelen. Tous ensemble. Samen sterk. Nu meer dan ooit."