Event Destinations

Jan 27, 2022, 16:07
Hasselt: Een compacte stad boordevol smaak en kennis

Hasselt: Een compacte stad boordevol smaak en kennis

25 november 2021

Voor heel wat organisatoren in ons land is Hasselt nog  een onbekende en dus onbeminde meetingbestemming. Nochtans heeft de compacte stad heel wat ingrediënten die event- en meetingplanners kunnen aanspreken, met een gevarieerde mix van originele locaties en activiteiten. Isa Dilworth, Coördinator van het conventiebureau Meet in Hasselt, laat ons kennismaken met enkele van de belangrijkste troeven van Hasselt.

Hoewel er soms nog gesproken wordt over ‘het verre Limburg’, ligt Hasselt in werkelijkheid op minder dan een uurtje rijden van Antwerpen en Brussel. “Hasselt zelf is makkelijk bereikbaar, maar omdat we zo’n compacte stad zijn, gaan ook de verplaatsingen tussen de verschillende accommodaties in de stad zeer vlot”, aldus Isa Dilworth. “De stad telt tientallen originele en tot in de puntjes verzorgde locaties, waarin ook de kenmerken van Hasselt naar voren komen. Hasselt is namelijk een stad met een sterke reputatie op vlak van kennis & innovatie, goede smaak en muziek. Allemaal elementen die ook een meerwaarde kunnen geven aan meetings en evenementen.”   

Kenniscentrum

Met de UHasselt, de UCLL, de PXL Hogeschool, het Jessa Ziekenhuis en de tech-campus Corda is er heel wat kennis in de stad aanwezig. “De afdeling biostatistiek van de UHasselt kwam het voorbije anderhalf jaar nadrukkelijk in beeld bij het in kaart brengen van de pandemie. De pop- en rockopleidingen van de PXL zijn uniek in de Benelux.

Mee met de digitale revolutie

Heel wat Hasseltse venues worden ook gekenmerkt door innovatie. “Locaties zoals PXL en Corda Theater hebben tijdens de coronacrisis heel snel de switch gemaakt en zijn uitgegroeid tot voorlopers op vlak van hybride events. Met Meet in Hasselt hebben we dit voorjaar trouwens een eigen hybride event georganiseerd in Corda Theater. Het event werd live opgenomen en gestreamd naar drie andere locaties in de stad – Z33, de Abdijsite van Herkenrode en PXL – waar ook telkens een kleine groep mensen aanwezig was. En de ontwikkeling van venues gaat nog verder, want in 2024 opent op Corda Campus een hypermoderne digitale arena van 10.000 m².”

Binnenstad als congresdorp

Het gevarieerde aanbod van venues leent zich voor evenementen van uiteenlopende omvang. “De capaciteit van de Trixxo Arena is enorm en deze kan duizenden mensen ontvangen. Maar voor meerdaagse congressen met overnachting mikken wij op congressen van 200 tot 300 personen. Voor zo’n evenementen wordt de stad eigenlijk een congresdorp op zich, waar men de venues, de hotels en restaurants allemaal op wandelafstand vindt. Het hotelaanbod in Hasselt telt zo’n 620 kamers. Ook hier wordt voortdurend in geïnvesteerd. HasHotel en Yup hebben nog maar pas extra kamers bijgebouwd. Holiday Inn werd onlangs volledig vernieuwd. Het telt 108 kamers, en de grootste conferentiezaal kan tot 240 personen ontvangen.  In september mocht het hotel nog de deelnemers van de ICCA France-Benelux Chapter Summit ontvangen. Andere hotels zoals Radisson Blu en Park Inn hebben een vergelijkbare capaciteit. En ook hier staat een renovatie op de planning. Ook op gastronomisch vlak is het aanbod uitgebreid. De stad heeft 36 zaken in de Gault&Millau-gids en drie restaurants met een Michelin-ster. Er is ook een groot vegetarisch en veganistisch aanbod, met enkele bekroonde restaurants, zoals bijvoorbeeld Lento.”   

Goede smaak in mode, kunst en lokale lekkernijen 

Hasselt staat voor goede smaak, met een sterke modetraditie, verschillende kunstencentra en natuurlijk ook de eigen Hasseltse jenever. “Deze troeven komen naar voren in enkele bijzondere venues. La Bottega is bijvoorbeeld een gerenoveerde jeneverstokerij, gelegen boven een levendige concept store. Deze plek is ideaal voor vergaderingen of kleine events tot 60 personen. Ook cultuurcentrum Z33 biedt een origineel kader voor een vergadering. En in het Modemuseum kan je terecht voor de unieke teambuilding  ‘Dress for Success’, waarin je leert voor iedere gelegenheid de ideale outfit samen te stellen.”

Groene omgeving

Wie tot rust wil komen, vindt binnen en rondom de stad tal van rustgevende plekken. “In domein Kiewit en natuurgebied De Wijers kan je met je team de natuur in. En in het voorjaar zijn de bloesems van de Japanse Tuin onze blikvanger. Wie op zoek is naar een unieke vergaderlocatie in het groen, is hier op de juiste plek. Het glazen paviljoen van de tuin, OKANDO, biedt plaats aan 50 personen. Om het plaatje compleet te maken kan je de vergadering of training nog koppelen aan een sushi-workshop of een yoga-sessie.”

Op ontdekking in de stad

Een populaire groepsactiviteit in Hasselt zijn de verschillende thematische stadswandelingen. “Zo is er een Street Art Tour waarbij een enthousiaste gids je meeneemt langs de vele graffitigevels en andere street art-werken die onze stad rijk is. Deze wandeling kan bovendien gekoppeld worden aan een workshop graffiti. Een andere populaire wandeling is de Proevertjesroute, die halt houdt bij verschillende speciaalzaken om lokale specialiteiten zoals paté, speculaas, koffie en bieren te ontdekken. MuziekTour Hasselt is dan weer een eerbetoon aan de rijke muzikale geschiedenis van Hasselt. Op de verschillende locaties kan je een QR-code scannen, waarna je een video te zien krijgt met daarin een anekdote, een blik achter de schermen, een muziekquiz… Eventueel kan je deze tocht laten eindigen bij Muziekodroom, waar je een festival als personeelsfeest kan organiseren.”

Matchmaker

Wie erover nadenkt om in Hasselt een vergadering, congres of event te organiseren kan rekenen op de ondersteuning van het conventiebureau van de stad. “Vanuit Meet in Hasselt bieden wij organisatoren een gratis service op maat. Wij luisteren naar wat de klant precies wil en proberen dit te linken met het aanbod. Wij zijn dus eigenlijk de matchmaker tussen de aanvrager en de partners in de stad. Momenteel werken wij samen met een dertigtal partners, die samen een zeer divers aanbod van accommodaties en diensten aanbieden. Hiermee kunnen wij een pakket samenstellen dat aansluit bij de verwachtingen van de klant”, zo besluit Isa Dilworth.

Meet in Hasselt
Maastrichterstraat 59
3500 Hasselt
011 23 96 67
meet@hasselt.be
www.meetinhasselt.be