Vaste & tijdelijke locaties

Apr 28, 2024, 8:22
Triforium, de nieuwe kunstgalerij gecreëerd door Edificio in het hartje van de Solvay Bibliotheek

Triforium, de nieuwe kunstgalerij gecreëerd door Edificio in het hartje van de Solvay Bibliotheek

29 september 2020

Edificio, het bedrijf dat onder meer de Solvay-bibliotheek in de kijker zet, opent een nieuwe kunstgalerie midden in het Leopoldpark. Een initiatief dat uitvoerig is doordacht en dat nu in tijden van wereldwijde gezondheidscrisis tot stand is gekomen, om de pandemie even op de hak te nemen

Het Sociologie Instituut van de ULB, dat in 1902 op initiatief van Ernest Solvay opgericht werd, later de Presses Universitaires genoemd, is nu een plaats van cultuur en debat rond de uitdagingen waar Europa tegenwoordig voor staat.

Edificio heeft altijd nagedacht over manieren om de culturele sector te ondersteunen. Het project voor een permanente galerij stond al enkele jaren op de wishlist. De pandemie werd zo de versneller van dit project.

"Dit is onze missie: het tot leven brengen van karaktervolle plaatsen zoals de Solvay-bibliotheek. We moesten hem zonder verder uitstel een nieuwe zin geven. We wilden het nog meer openstellen voor het grote publiek met een cultureel initiatief. De Triforium-galerie is de belichaming van deze tweeledige wens: de culturele sector ondersteunen en de Bibliotheek voor het publiek openstellen" legt Didier Goffart, CEO van Edificio, uit.

De eerste tentoonstelling is gewijd aan de Belgische kunstenaar Geert de Taeye. Zijn foto's doen wellicht denken aan mythische scènes uit de filmwereld en aan taferelen uit de barok schilderkunst. Zijn uiterst schilderachtige leefwereld zal de fans van David de la Chapelle kunnen verleiden.

Ten slotte is de tentoonstelling opgesteld als een meeslepende ervaring die bestaat uit een opeenvolging van donkere dozen. De foto's worden uitvergroot door een specifieke belichting. De Brusselse kunstenaar heeft ook de food designer Mana, de geluidsontwerper Eli Sundermann en de plantenkunstenares Jacqueline Ezman uitgenodigd. Enkele extra’s die het werk van de kunstenaar aanvullen en sublimeren.