Vaste & tijdelijke locaties

Apr 30, 2024, 6:40
Mechels erfgoed als eventlocatie

Mechels erfgoed als eventlocatie

03 februari 2020

De voormalige Congregatiekapel van Mechelen, gelegen pal in het centrum aan het Sint-Romboutskerkhof, doet voortaan dienst als evenementenlocatie. Gasten van The Chapel – zo werd het pand herdoopt – kunnen bovendien ook gebruik maken van het aanpalende restaurant ‘The Chick’ en wijnbar ‘The Cellar’.

The Chapel is een pand met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1856. “Tot 1949 vonden er diensten plaats, daarna werd de kapel gebruikt voor jazz-concerten en toneelopvoeringen”, zo vertelt mede-eigenaar Wim Voss. “Maar het pand was vervallen, en de kerkfabriek werd geconfronteerd met nieuwe normen qua isolatie en elektriciteit. Een verkoop drong zich op. Dat was voor ons een unieke kans: een historisch pand in hartje Mechelen, een stad die op MICE-vlak volop aan het boomen is.”

De kapel werd helemaal opgeknapt tot een hedendaagse meetinglocatie, zonder daarbij zijn authentiek karakter te verliezen. “Er werd een podium ingebouwd, en alle audiovisuele technieken zoals video, geluid en licht werden voorzien. Het resultaat is een tijdloze, multifunctionele ruimte, voor privéfeesten, bedrijfsfeesten, lezingen of concerten. The Chapel kan zo’n 80-tal mensen ontvangen in cocktail- of theateropstelling, en zo’n 40 gasten zittend aan grote ronde tafels.”

Restaurant en kelderbar

Naast de kapel werden ook de voormalige Kanunnikswoning en de onderliggende kelder in het project betrokken. “In het huis hebben we een restaurant in ondergebracht, onder de naam ‘The Chick’. Zo kunnen we zorgen voor de combinatie: bedrijven doen hun meeting of event in The Chapel, en kunnen daarna ook blijven eten in het restaurant, dat volledig afgehuurd kan worden.”

De verborgen parel van de site is zonder twijfel de 16de-eeuwse tongewelfde kelder, met daarin de wijnkasten van de geestelijken. “Dit was voor ons de ideale plek om een speak-easy wijnbar in onder te brengen: The Cellar. Hier biedt onze sommelier Fabien Gay meer dan 250 wijnen aan. Bovendien werken we samen met de familie Schockaert, een familie met drie generaties kaasmakers. In de kelder hebben we rijpingskasten gebouwd, waar bezoekers hun stuk kaas kunnen uitkiezen. Het geheel is dus een heel complete meetinglocatie: de kapel voor feesten en recepties, de kelder voor wijn- en kaastastings, en het restaurant om te dineren of te lunchen.”