Vaste & tijdelijke locaties

Mar 29, 2024, 8:45
Bozar zendt zijn expos uit

Bozar zendt zijn expos uit

11 mei 2015

'Michaël Borremans', 'Schilderijen uit Siena', 'Rubens en zijn Erfenis' ...: dankzij de groeiende internationale profilering van BOZAR reizen hun tentoonstellingen de wereld rond, van Krakau tot Dallas! Ook kondigt BOZAR EXPO een samenwerking aan met Serpentine Galleries in London, voor een tentoonstelling met Kameroens kunstenaar Pascale Marthine Tayou tijdens de zomer van 2015.

BOZAR EXPO is veel meer dan de tentoonstellingen die je kunt zien in het Paleis voor Schone Kunsten. Hun equipes zorgen niet alleen voor de tentoonstellingen in Brussel, maar volgen ook alle internationale projecten mee op. Een titanenwerk!

Paul Dujardin, CEO van BOZAR: "Door de energie die we besteden aan internationale partnerships met belangrijke kunstinstellingen wordt ook 2015 een jaar waarin BOZAR Brussel ver ontstijgt! BOZAR vormt meer en meer de motor van Europese tentoonstellingsprojecten. De samenwerking verrijkt niet enkel de inhoud van de tentoonstellingen in Brussel, ze laat de kunstwerken ook vanuit uiteenlopende referentiekaders zien."

Sophie Lauwers, Directrice BOZAR EXPO: "Dankzij de internationale samenwerkingen hebben we de kans om topwerken te tonen aan het publiek in Brussel, en tegelijk kunnen wij een stukje BOZAR exporteren. Een Europees-Amerikaanse retrospectieve als die van Michaël Borremans kun je enkel realiseren dankzij een stevig internationaal partnership. Een win-winsituatie voor iedereen dus!"

TE ZIEN TE:

De tentoonstelling 'Sensatie en Sensualiteit, Rubens en zijn Erfenis', een samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Royal Academy of Arts, is begin dit jaar geopend in Londen en loopt nog tot 10 april. Een uitgelezen kans voor het Britse publiek om de "prince of painters" te (her)ontdekken samen met zijn artistieke erfgenamen.

De expo 'As Sweet as it gets' van Michaël Borremans komt aan het einde van zijn wereldtournee. Na een memorabele passage bij BOZAR die een bezoekersrecord opleverde en het Tel Aviv Museum of Art, opent de expo op 15 maart zijn deuren in het Dallas Museum of Art in de Verenigde Staten.

De tentoonstelling 'Schilderijen uit Siena', die het voorbije najaar in BOZAR liep, opent op 21 maart in het Musée des Beaux-Arts van Rouen. Een laatste kans om de uiterst delicate werken te zien vooraleer ze teruggaan naar hun historische thuisbasis, de Pinacoteca van Siena.

Ook de huidige tentoonstellingen zullen doorreizen naar onze partnersinstelllingen. 'Faces Now, Europese portretfotografie sinds 1990' is momenteel in het Paleis voor Schone Kunsten te bezichtigen tot 17 mei als deel van het tweeluik met 'Faces Then'. 'Faces Now' reist nadien door naar het Nederlands Fotomuseum Rotterdam en het Museum of Photography van Thessaloniki.

'Het Rijk van Sultan', onlangs open in BOZAR, is de spil van een grote Europese samenwerking met 5 partners: het Nationaal Museum in Krakau (Polen), het Kunsthistorisches Museum in Wenen (Oostenrijk), de Istanbul Stichting voor Cultuur en Kunst (Turkije), de Pistoletto Stichting in Biella (Italië) en het centrum voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam (Nederland). De tentoonstelling reist achteraf door naar het Nationaal Museum in Krakau. Meer info op www.ottomans-european.eu.

Tot slot kondigen we graag een samenwerking aan met de Serpentine Galleries in Londen voor een nieuwe tentoonstelling met Kameroens kunstenaar Pascale Marthine Tayou in samenwerking met de internationaal gerenommeerde curator Hans Ulrich Obrist. De solopresentatie 'Boomerang' is momenteel te bezichtigen in Londen en zal vanaf 24 juni, met enkele site-specifieke aanpassingen, gepresenteerd worden door BOZAR EXPO in Brussel.

De tentoonstelling vormt een mooi duo met de grote modetentoonstelling van deze zomer: 'The Belgians. An unexpected Fashion Story' (vanaf 05.06.'15 bij BOZAR).

Meer info op www.bozar.be

Meer van BOZAR :

Bozar - Paleis voor Schone Kunsten