Event management

Oct 18, 2021, 2:14
Een week vol event-inspiratie in Ljubljana

Een week vol event-inspiratie in Ljubljana

14 september 2021

Eind augustus verzamelden vertegenwoordigers van de meeting- en event-industrie uit de landen van de zogenaamde New Europe regio (die zich uitstrekt over oa. Oost-Europa en de Balkan) in Slovenië voor de Conventa Week.

Conventa was het laatste grote internationale B2B-evenement voor de coronacrisis, en het eerste dat echt plaatsvond na een jaar van winterslaap van de meetingindustrie. Conventa 2021 werd verplaatst van januari naar augustus en gecombineerd met de Conventa Crossover-conferentie. Beide evenementen waren half zo groot als vóór de crisis en kregen een hybride jasje. Desalniettemin hebben 77 exposanten, 113 internationale en 33 Sloveense hosted buyers meer dan 2.000 zakelijke ontmoetingen gehad tijdens de tweedaagse beurs. Beide evenementen zijn het bewijs dat grote zakelijke evenementen ook in tijden van grote onzekerheid veilig kunnen worden uitgevoerd.

Conventa begon op maandag 23 augustus met kennismakingsreizen (fam-trips) naar Ljubljana, Bled en Stiermarken. De bezoeken gingen door na het evenement, toen gasten Istrië, Kranjska Gora, Portorož, Zagreb en Salzburg bezochten. Hosted buyers ontmoetten de exposanten voor het eerst tijdens de welkomstreceptie in Grand Hotel Union. Het programma ging verder met 1-op-1-ontmoetingen die de kern van het evenement vormden.

Een van de hoogtepunten van de Conventa Week was ook de verkiezing van de beste evenementen in New Europe. Een gerenommeerde internationale jury koos donderdagavond 18 finalisten die streden om de prestigieuze Conventa Best Event Award. Deelnemers konden hun favoriete evenementenbureau steunen door deel te nemen aan de live stemsessie. De Conventa GRAND PRIX AWARD ging hierbij naar Feel Sloveni@ Business Date, een reeks virtuele evenementen rond zakentoerisme.

De week werd afgesloten met de Conventa Crossover-conferentie, die haar positie bevestigde als de centrale denktank van de vergaderindustrie in New Europe, en voor het zesde jaar op rij een ruimte creëerde om innovaties te testen en te reageren op uitdagingen in de sector. Topsprekers, master marketeers en ervaren eventorganisatoren gaven elk hun visie en confronterende meningen.

Deze Conventa Crossover-conferentie was ook de gelegenheid om het LJUBLJANA MANIFESTO officieel te ondertekenen. Dit document moet een nieuwe rol voor de meetingindustrie definiëren na de coronacrisis. Het brengt nieuwe ideeën en perspectieven samen over hoe events van de toekomst eruit zullen zien. De verklaring is een stap in de richting van versterking van internationale samenwerking, educatie en publieke bewustwording in de meetingindustrie.

De organisatoren hebben speciale voorzorgsmaatregelen genomen om de verspreiding van Sars-Cov-2 te voorkomen, waarbij de richtlijnen van het Safe and Healthy Meetings & Events certificaat strikt gevolgd werden. Dit zorgde ervoor dat het evenement veilig was voor alle deelnemers en het ondersteunend personeel.

De oprichter van Conventa Crossover, Gorazd Čad, zei: "We zijn erg trots dat we Conventa en Conventa Crossover te midden van de pandemie tot bloei hebben kunnen brengen. Ons doel was om te bewijzen dat evenementen zelfs in complexe situaties kunnen plaatsvinden. We hebben dit met succes bewezen en deelnemers konden het ervaren. Hybride oplossingen hebben het mogelijk gemaakt om evenementen te laten plaatsvinden, ongeacht de situatie. Conventa brengt optimisme en wijst op de toekomstige richting van de industrie. Velen zeggen dat Conventa het licht was aan het einde van de tunnel."

Foto’s: Marko Delbello Ocepek