Event management

Sep 22, 2020, 8:12
Internationale handleiding voor ‘citywide’ events

Internationale handleiding voor ‘citywide’ events

02 december 2019

Grote evenementen op wereldschaal kunnen steden, regio’s en landen op de kaart zetten. Een evenement zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen zorgt voor een wereldwijde zichtbaarheid, een groot aantal bezoekers, alsook een pak economische investeringen. ISO, de internationale organisatie voor standaardisering, werkt momenteel aan een nieuwe standaard om steden te helpen bij het beheer van deze evenementen.

In 2012 werd reeds ‘ISO 20121, Event sustainability management systems – Requirements with guidance for use’ gelanceerd, dat een kader aanbiedt om evenementen duurzaam te maken op sociaal, economisch en ecologisch vlak. Nu is een technisch comité van ISO dus bezig met een nieuwe standaard, gericht op grote evenementen die een hele stad overspannen. Deze ‘ISO 22379, Security and resilience – Guidelines for hosting and organizing large citywide events’ zal richtlijnen en expertise voorzien voor het beheren van risico’s, publieke veiligheid en continuïteit van dienstverlening tijdens een grootschalig evenement.

Gebundelde kennis van overal ter wereld

De nieuwe ISO 22379 wordt de eerste internationale standaard in zijn soort. Voor het opstellen werd er een beroep gedaan op de kennis en de knowhow van experts die betrokken zijn bij de organisatie van gigantische evenementen zoals bijvoorbeeld de Zomerspelen van Tokio 2020, de Winterspelen van Peking 2022 en de Marathon van Berlijn. De standaard zal dus het resultaat zijn van de ondervindingen en leermomenten van vele steden en organisatoren overal ter wereld.

Niet vanaf nul beginnen

"Het aantrekken van internationale evenementen wordt door veel steden gezien als een belangrijke manier om zichzelf op het wereldtoneel te promoten”, zo vertelt Ivar K. Lunde, voorzitter van de werkgroep die de standaard ontwikkelde. “Maar het is een enorme uitdaging om dit op een succesvolle manier te doen. Wat je momenteel vaak ziet, is dat elke stad op zichzelf vanaf nul begint te plannen, zonder het voordeel van de gedeelde expertise en de best practices van anderen. Deze standaard brengt dergelijke kennis samen, zodat iedereen ervan kan profiteren.”

Holistische benadering

Volgens Lunde bestaat er momenteel nog geen ‘holistische’ internationale standaard die zich richt op alle sleutelelementen van de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van een veilig en duurzaam grootschalig evenement. Het gebruik van ISO 22379 draagt bovendien niet enkel bij aan het succes van grootschalige evenementen, het zorgt er ook voor dat men rekening houdt met de VN-doelstellingen omtrent duurzame ontwikkeling.

Kosten & risico’s

De nieuwe standaard zal steden ook helpen met de beslissing om een evenement al dan niet te organiseren. ISO 22379 geeft hen immers een goed beeld van de risico’s en de kosten die aan het evenement verbonden zijn.