Event management

Jul 16, 2019, 12:53
Advertentie-euro’s blijven de komende jaren massaal naar Facebook stromen

Advertentie-euro’s blijven de komende jaren massaal naar Facebook stromen

30 januari 2019

"Is Facebook op zijn retour? Welnee! Facebook blijft de komende jaren dé grote strateeg als het gaat om sociale media en consumenten bereiken”. Dat stelt Facebook-expert Anne Raaymakers, die met haar boek ‘Vind ik leuk’ momenteel een positie inneemt in de top-3 van de best verkochte boeken bij managementboek.nl.

“Het gebruik van Facebook loopt terug, met name onder de groep gebruikers onder de 40 jaar. Dat neemt echter niet weg dat Facebook, nog steeds verreweg het grootste sociale platform is dat toegankelijk is voor adverteerders. Facebook is nog steeds de allergrootste vijver om in te vissen, als je je doelgroep wilt bereiken”, aldus Raaymakers.

Bovendien heeft Facebook de afgelopen jaren een aantal strategische overnames gedaan met het inlijven van WhatsApp en Instagram. “De jongeren die Facebook verlaten, ruilen het medium in voor Instagram, waarvan Facebook eveneens eigenaar is. Ze blijven dus binnen de Facebook-vijver, alleen bewegen ze nu naar een ander hoekje van die zelfde vijver”.

Nieuwe technologie maakt Facebook nog meer relevant

“Voor adverteerders wordt Facebook alleen maar méér relevant”, stelt Raaymakers. “Het is momenteel al mogelijk om advertenties op Facebook eenvoudig ook op Instagram, Whatsapp èn Instagram te tonen en de vertrekkende jongeren te blijven bereiken.”

“Daarbij heeft het concern afgelopen week bekend gemaakt dat technologie gaat lanceren waarmee een aantal functies van Facebook, Instagram en WhatsApp wordt geïntegreerd.”

Voor grote en kleine adverteerders

Facebook is een must voor adverteerders en wordt alleen maar belangrijker”, zo voorziet Raaymakers. “Met Facebook is het zowel voor grote merken als kleine zelfstandigen mogelijk om zeer gericht een doelgroep te targetten. Dat kan met een klein budget van enkele tientallen euro’s, maar ook met een miljoenen-budget. Voor dat budget bereik je een doelgroep op Facebook, maar ook op Instagram. In de toekomst wordt dat verder geïntegreerd met WhatsApp en andere messenger-functies”

Nepnieuws is voor consumenten niet het belangrijkste

Moet Facebook zich zorgen maken over nepnieuws? Ja en nee. Het onderzoek van Newcom Research laat zien dat nepnieuws voor consumenten wel een issue is, maar het is voor geen enkele leeftijdsgroep de belangrijkste reden om af te haken. Wat zijn dan wel redenen om te stoppen met Facebook:

  • Een ander sociaal platform is leuker (Instagram, het meest genoemd door jongeren tot 25 jaar),
  • Facebook levert te weinig op of kost teveel tijd (de groep van 25-34 jaar),
  • Ik voel me er niet thuis, of er zitten te veel mensen op waar ik niets mee heb (de groep boven 35 jaar).

Facebook blijft een mensen-medium

“Het onderzoek laat zien dat Facebook boven alles een sociaal medium is. Mensen willen contact met mensen, op een manier die ze leuk vinden. Juist dat sociale aspect van het medium blijft het allerbelangrijkste. Nu en in de komende jaren.”

“Voor adverteerders ligt hier de grootste uitdaging”, geeft Raaymakers aan. “Bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om te irriteren of te spammen. Ze moéten op sociale media relevant zijn voor de consument, anders klikt deze direct weg.

“Ondanks alle veranderingen blijft de komende jaren op Facebook (en haar zusjes WhatsApp en Instagram) die ene reactie van de consument het belangrijkste. De reactie die elke adverteerder of consument met een berichtje wil uitlokken, de: ‘vind ik leuk’. Daarin is nog steeds niets veranderd”.

Anne Raaymakers is Facebook-expert. Ze helpt ondernemers om marketing op Facebook en Instagram gedegen neer te zetten, zodat ze consumenten bereiken op een manier die ook consumenten leuk vinden. Ze heeft de afgelopen jaren duizenden ondernemers geholpen met het inzetten van Facebook en kent vele voorbeelden van successen en fouten van ondernemers op Facebook. Raaymakers’ boek ‘Vind ik leuk’ verscheen in januari 2019.

www.facebook.com/anneraaymakers