Event Agencies

Jan 20, 2021, 13:25
Special Olympics Belgium organiseert eerste Virtual Games op 21 en 22 mei

Special Olympics Belgium organiseert eerste Virtual Games op 21 en 22 mei

18 mei 2020

Special Olympics Belgium, de olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, organiseert de eerste online editie van de Nationale Spelen. De 19.173 Special Olympics-atleten worden tijdens de Virtual Games uitgenodigd om te bewegen en te sporten door een aantal sportieve uitdagingen aan te gaan op donderdag 21 en vrijdag 22 mei.

Voor deze eerste virtuele versie van de Spelen kan de organisatie rekenen op de steun van onder andere Roberto Martínez, Tessa Wullaert, Yanina Wickmayer, Dylan Borlée, Greg Van Avermaet en Fanny Lecluyse, die de atleten zullen motiveren tien uitdagingen in vijf sporten aan te gaan. Een aangepaste versie van de openings- en slotceremonies is ook live te volgen op de sociale mediakanalen van Special Olympics Belgium.

Door het risico dat de huidige gezondheidssituatie voor de 3.400 atleten, 1.200 coaches en 2.000 dagelijkse vrijwilligers met zich meebrengt, zag Special Olympics Belgium zich genoodzaakt de 38ste editie van de Nationale Spelen te annuleren. Deze annulering staat echter niet gelijk aan een volledige stopzetting van de sportactiviteiten, vertelt Zehra Sayin, CEO van Special Olympics Belgium: "Hemelvaart vormt hét hoogtepunt van het sportief jaar voor onze atleten. Iedereen heeft getraind om deel te nemen aan dit evenement dat hen zo nauw aan het hart ligt. De huidige situatie heeft ons de kans gegeven om onszelf opnieuw uit te vinden, maar vooral om ons eraan te herinneren dat bewegen belangrijk is en dat onze atleten het sportief vuur nog steeds in zich dragen. Dit is onze manier om de wereld te laten zien dat we er staan, ondanks de huidige situatie.” De online versie van de Special Olympics Belgium Spelen is te volgen op Facebook en Instagram, waardoor veel meer atleten en supporters kunnen participeren. "Normaal gezien verlenen de Nationale Spelen, omwille van organisatorische redenen, slechts toegang tot 3.400 atleten. Door het format van de Virtual Games kunnen we nu veel meer atleten, vrijwilligers en supporters bereiken. Iedereen kan op zijn eigen manier deelnemen aan deze digitale editie en zelfs een virtuele medaille winnen. We hopen dat we op de steun van alle Belgen mogen rekenen”, vult Zehra Sayin aan.

Op het programma van de Virtual Games

Gedurende twee dagen worden de atleten uitgenodigd hun uiterste best te doen om een ​​maximaal aantal challenges te behalen in vijf sportdisciplines: atletiek, wielrennen, raketsport, voetbal en zwemmen. Per sport worden er twee uitdagingen aangeboden, zoals planking, jongleren met een bal, een evenwichtsoefening doen of enkele kilometers wandelen, hardlopen of fietsen. Om hen op donderdag 21 en vrijdag 22 mei aan te moedigen, kunnen de atleten rekenen op de steun van topsporters zoals Yanina Wickmayer, die de challenge voor raketsporten zal lanceren, Roberto Martínez voor voetbal, Fanny Lecluyse voor zwemsport, Greg Van Avermaet voor wielrennen en Dylan Borlée voor atletiek.

Tessa Wullaert gaf de aftrap voor de Virtual Games met de virtuele torch run met de Vlam van de Hoop. De olympische vlam werd aan verschillende atleten doorgegeven, om ten slotte te eindigen in de handen van de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever. Hij is degene die de Vlam van de Hoop symbolisch heeft aangestoken op de Antwerpse Grote Markt. Normaal gezien zou Antwerpen de gaststad geweest zijn van de 38e editie van de Nationale Spelen, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag ​​van Antwerpen als olympische stad. “Tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen was er geen sprake van een fakkel, een vlam, noch een estafette. Pas acht jaar later brandde het olympisch vuur voor het eerst als symbool voor de waarden van de mensheid: vriendschap, respect en samenhorigheid. Als burgemeester van onze olympische stad is het een eer om alsnog de Vlam te mogen ontvangen. Het is jammer dat de Nationale Spelen niet kunnen plaatsvinden zoals aanvankelijk gepland, maar deze virtuele versie is een waardig alternatief voor de atleten van Special Olympics Belgium en al hun supporters. Ik wens alle atleten veel succes toe”, vertelt burgemeester Bart De Wever.

Volg nu de Facebook- en Instagrampagina van Special Olympics Belgium om geen enkel moment van de Virtual Games te missen. Moedig de atleten aan door de hashtag #SOBvirtual2020 te gebruiken.