Event Agencies

Jul 8, 2020, 3:55
Jonge ondernemers bouwen voort op de knowhow van NewWorld

Jonge ondernemers bouwen voort op de knowhow van NewWorld

30 april 2019

In 2017 kocht Wim Voss zijn geesteskind NewWorld terug van de internationale groep Dentsu Aegis. De activiteiten van het agentschap werden geleidelijk aan opgesplitst over verschillende entiteiten. Kleinere structuren die gekenmerkt worden door specialisatie en ondernemerschap. Maar ook ‘sharing’ een sleutelwoord: de verschillende entiteiten werken namelijk nauw samen door bepaalde middelen en diensten te delen. Maak kennis met de shopping mall van Wim Voss…

Toen NewWorld twee jaar geleden terug in handen van Wim Voss kwam, werd het al snel duidelijk dat er zich een koerswijziging opdrong. “We hebben ons de vraag gesteld hoe wij opnieuw konden scoren op de markt. Het sleutelwoord daarvoor bleek specialisatie. NewWorld was vroeger een vrij groot bedrijf met 70 à 80 mensen, waar heel veel specialisaties onder één dak zaten. Maar dat werkte ook vaak tegen ons. Als onze eventafdeling ging pitchen voor een event, kregen we al eens te horen: ‘NewWorld, dat is toch vooral sampling’. Onze veelzijdigheid speelde dus in ons nadeel. Je voelt ook dat de markt vandaag meer met specialisten wil werken. Daarom hebben we besloten dat niet alles onder de naam NewWorld verder kon.”

Ondernemers creëren

Om deze opdeling te bewerkstelligen ging Wim Voss binnen het bedrijf op zoek naar ondernemerstalent. “Vroeger was NewWorld een grote winkel met allemaal verschillende rayons en rayonverantwoordelijken. Nu hebben we een shopping mall gecreëerd, opgesplitst in allemaal gespecialiseerde winkels. Om deze winkels op te richten heb ik, in de eerste plaats binnen NewWorld, telkens mensen gezocht die een specialist waren in hun vakgebied, én die als ondernemer in een nieuwe entiteit wilden stappen. Want ze werden dus ook ineens medeaandeelhouder, op basis van gelijkheid: 50%, 33% of 25%, afhankelijk van het aantal aandeelhouders.”

"Vroeger was NewWorld een grote winkel met allemaal verschillende rayons en rayonverantwoordelijken. Nu hebben we een shopping mall gecreëerd, opgesplitst in allemaal gespecialiseerde winkels."

Complementaire specialisten

De voorbije twee jaar werden vanuit NewWorld dus verschillende nieuwe bedrijven opgericht. “De naam NewWorld blijft behouden, maar betreft nu enkel nog field marketing. Voor in-store retailmarketing werd High5 opgericht. Spicy Motion is ons media-agentschap met mobiele led-wagens en concaves. Your Team zorgt dan weer voor het beheer van de planning en onze warehouse. Printix heeft zijn eigen drukmachines, Done by Friday is een reclamebureau, en Exceptional werd opgericht voor events en incentives. De jongste telg van de familie is Beautify, dat zich specialiseert in modellen en hospitality. Bovendien zijn de verschillende ondernemingen ook zeer complementair. Ze kunnen gebruik maken van elkaars diensten, en ze kunnen klanten eventueel doorverwijzen naar een andere specialist binnen de groep.”

Kostenefficiëntie

Al deze acht ondernemingen gaan apart naar de markt, met een eigen juridische structuur en met een eigen identiteit. Toch staan ze er niet alleen voor. “Men is natuurlijk niet van nul moeten beginnen, want men kon rekenen op de knowhow vanuit NewWorld. Bovendien is iedereen meegegaan in het sharing-verhaal dat ik op poten wilde zetten. We zitten voor een groot stuk in dezelfde gebouwen, we delen bestelwagens, er is één boekhouder die voor de verschillende entiteiten werkt… op die manier kunnen we heel wat kosten drukken. In huurkosten van bestelwagens zijn we bijvoorbeeld met 40% gedaald, omdat we onze eigen vloot veel slimmer hebben ingezet. Hetzelfde geldt voor mensen. Liquid talent noem ik dat. Wanneer het druk is bij High5, kunnen er bijvoorbeeld mensen van NewWorld bijspringen, of omgekeerd. We proberen mensen dan ook iets breder op te leiden. Zo geef je hen ook de kans om door te schuiven, wanneer ze een andere uitdaging willen.”

"We zitten voor een groot stuk in dezelfde gebouwen, we delen bestelwagens, er is één boekhouder die voor de verschillende entiteiten werkt… op die manier kunnen we heel wat kosten drukken."

“Mensen zijn belangrijker dan merken”

De veranderingen betekenden dus wel dat de vertrouwde naam NewWorld voor heel wat activiteiten werd ingeruild voor een nieuwe merknaam. “Toch is dit geen moeilijk proces geweest, omdat er heel wat gezichten dezelfde zijn gebleven. Het is moeilijker om afscheid te nemen van een persoon, dan van een brand. Toen we bijvoorbeeld aan klanten vertelden dat de events van NewWorld voortaan onder Exceptional Events zouden vallen, maar dat de gezichten dezelfde zouden blijven, vonden de klanten dat niet zo erg. En dat is zo voor de meeste brands het geval geweest. Brands zijn dan ook veel minder belangrijk dan personen.”

Nieuw event-label

De corporate events van NewWorld verhuisden dus naar het nieuwe merk Exceptional Events. “Ik moet toegeven dat het niet eenvoudig was om een nieuw label te lanceren in een markt met zoveel spelers. Exceptional heeft verder gewerkt met de basis van NewWorld, maar tegelijkertijd ook een nieuwe uitstraling gecreëerd.  Men heeft oude klanten van NewWorld gerecupereerd, maar vanuit die basis ook nieuwe klanten kunnen maken, zonder al te veel prospectie. Gewoon door op een slimme manier te focussen. We willen Exceptional verder uitbouwen tot een naam die opduikt in de top 15 van ons land. De start is alvast geslaagd, met meteen een BEA Recognition Award.”

"We willen Exceptional Events verder uitbouwen tot een naam die opduikt in de top 15 van ons land."

Mentor

Momenteel is Wim Voss als directeur nog vooral met NewWorld bezig. Maar ook hier zal weldra verandering in komen. “Het is inderdaad de bedoeling dat we op zoek gaan naar een nieuwe directeur voor NewWorld. Dit zou mij dan de kans geven om als mentor in een neutrale rol te zorgen voor de goede werking van het ecosysteem. Maar natuurlijk blijven de ondernemers binnen elk bedrijf de motor. Ik probeer er gewoon voor te zorgen dat ze nog vlotter kunnen samenwerken en delen. Daarom zorg ik ervoor dat ik maandelijks één dag bij elke entiteit doorbreng. We zouden nog winkels kunnen bijmaken in onze shopping mall. Want er zijn nog elementen die we in onze activatiewereld nog niet hebben. Maar mogen ook niet te snel willen gaan, zoiets moet organisch groeien.”

Ecosysteem ook in Nederland toepassen

Ook in het buitenland heeft Wim Voss nog de nodige ambities. “Een volgende stap is om dit verhaal ook in Nederland te gaan toepassen. Ik heb destijds als een van de eersten over de grens gekeken, en kantoren opgericht  in Parijs en in Nederland. Momenteel draait het daar nog puur om activitatie, maar het zou interessant zijn om bijvoorbeeld in Nederland ook een Exceptional Events uit te bouwen. Veel klanten hebben immers Benelux-structuren, en zij gaan dan ook op zoek naar Benelux-agentschappen. Kortom, nog heel wat mooie plannen in het vooruitzicht”, zo besluit Wim Voss.