Catering

Oct 2, 2022, 18:15
J&M Catering wordt onderdeel van Compass Group

J&M Catering wordt onderdeel van Compass Group

27 juli 2022

Aan het begin van deze zomer kwam er opvallend nieuws uit de sector van de eventcatering. J&M Catering, sinds vele jaren de nummer 1 in de Experience-ranking van meest gewaardeerde cateraars, wordt overgenomen door Compass Group België. Experience sprak met Jan Jacobs, oprichter en zaakvoerder van J&M Catering, over deze belangrijke nieuwe stap voor het bedrijf.

Compass Group België, een onderdeel van ‘s werelds grootste foodservicebedrijf Compass Group PLC, werkt al vele jaren aan de verdere diversificatie van haar foodservice-activiteiten. De voorbije jaren zijn o.a. Gourmet Invent en Amalthea tot de groep toegetreden, en recent nog werd in Nederland het gerenommeerde cateringhuis Maison van de Boer overgenomen. Daarnaast werd in België ook nog Fair Catering gelanceerd, dat zich zal specialiseren in beurscatering.

Generaties overstijgen

Met J&M Catering, dat jaarlijks zo’n 3000 evenementen verzorgt met de merken J&M Catering en Silverspoon, haalt de groep nu opnieuw een sterke aanwinst binnen. Waar wat betekent deze overname nu voor J&M Catering zelf? Wij legden ons oor te luister bij Jan Jacobs, al drie decennia het gezicht van en stuwende kracht achter J&M Catering.

Waarom was het toetreden tot een grotere groep interessant voor J&M Catering?
Jan Jacobs: “Ik ben 30 jaar geleden J&M Catering opgestart met als doel een duurzame onderneming te creëren, die hopelijk verschillende generaties kan overstijgen. Om op lange termijn nog te kunnen blijven doorgroeien, was deze samenwerking de best mogelijke piste voor J&M. Op deze manier hoop ik binnen 30 jaar nog altijd ons logo te zien prijken op evenementen en naast ons hoofdkwartier in Schelle. Dat is een droom als ondernemer, toch?”

En waarom is Compass Group hierbij een goede match?
“Compass is een echte wereldspeler maar tegelijkertijd is het ook een speler met een sterk lokaal management, dat onze Belgische eventmarkt goed kent en dus ook de waarde van J&M Catering als marktleider erkent. Zowel Compass als ikzelf vonden het belangrijk dat we autonoom kunnen blijven verder werken en onze klanten kunnen blijven bedienen zoals ze dit van ons gewend zijn. Dat Compass daar zelf ook een meerwaarde in ziet, was voor ons van heel groot belang. Daarom blijf ik zelf ook aan het stuur en blijft het volledige management team aan boord.”

Nog meer focus op het product

Wat zullen de klanten merken van deze overname?
“Normaal gezien niets, behalve dan dat we ons nog meer op ons product zullen kunnen focussen. Ik kijk er zelf enorm naar uit om net als voor COVID dagdagelijks met ons product en onze mensen bezig te kunnen zijn. De persoonlijke commerciële aanpak, de eigen toets van de keuken, de sterke logistieke werking en deze keuze voor onze eigen leveranciers – daar raken we niet aan.”

Zullen de merken J&M Catering en Silverspoon anders in de markt gezet worden? En wat betekent het dat de vroegere concurrenten Amalthea en Gourmet Invent nu tot dezelfde groep horen?
“Dat is een goede vraag. De redenen waarom klanten voor hun gasten een bepaalde culinaire beleving en bijhorende cateraar kiezen zijn heel divers. Vaak is een ervaring uit het verleden bepalend in de keuze voor cateraar A, B of C. Bij J&M en Silverspoon merken we vaak dat een communiefeest jaren geleden voor nieuwe business kan zorgen in het B2B-segment of omgekeerd. Daarom geloven wij alvast niet in een te strakke positionering van onze merken.”

“Wij moeten onszelf na de coronapandemie opnieuw tonen als een duurzame sector, met carrièremogelijkheden en veel voldoening voor creatieve mensen.”

Duurzame sector

Zal de organisatie binnen J&M Catering sterk veranderen? En hoe zal jouw rol veranderen?
“Zoals reeds aangegeven blijven we met het voltallige management team aan boord. Dat was iets waar Compass Group op stond om onze klanten blijvend te kunnen laten genieten van dezelfde persoonlijke service en beleving op maat. Ikzelf zal me nog meer dan vroeger kunnen bezighouden met de ontwikkeling van ons product en met de opleiding en coaching van onze mensen. Daar kijk ik enorm naar uit. We zijn een toonaangevende, creatieve cateraar en dat zullen we nog meer kunnen tonen dan vroeger. Als managing director van J&M zal ik aan de kar blijven trekken om ons bedrijf verder duurzaam te laten groeien en nieuwe culinaire belevingen te ontwikkelen voor onze klanten.”

Wat zien jullie als de grootste uitdagingen voor de komende jaren?
“Wij moeten onszelf na de coronapandemie opnieuw tonen als een duurzame sector, met carrièremogelijkheden en veel voldoening voor creatieve mensen. De vraag van vandaag kan niet volledig ingevuld worden en dat is uiteraard jammer voor onze klanten en voor de bedrijven. Dat is volgens ons het gevolg van de relance van de eventsector en het aantal uitgestelde evenementen, maar ook van de vernieuwde werk-privébalans die heel wat mensen graag aanhouden. Het is onze taak als werkgevers om ons aan te passen aan dit nieuwe normaal en attractieve trajecten voor te leggen die geschikt zijn voor onze organisatie en voor ons team. Daarnaast hopen we dat de wereldwijde voedselcrisis en bijhorende prijsstijging zich snel zullen normaliseren, want deze zetten ook druk op het model van de cateraars.” 

Meer van J&M Catering :

J&M Catering