Audiovisueel

Jul 27, 2021, 7:40
Spektakel in de lucht: Art of Confusion en 7theaven lanceren droneshows

Spektakel in de lucht: Art of Confusion en 7theaven lanceren droneshows

27 mei 2021

Met Matrix Droneshows introduceren Art of Confusion en 7theaven een nieuwe afdeling binnen hun groep. Deze is gespecialiseerd in shows met zogenaamde swarm drones, een zwerm van lichtgevende drones met elk hun eigen vliegpatroon, aangestuurd vanuit één centrale unit. Met dit product willen ze hun klanten een spectaculair alternatief voor vuurwerk aanbieden.

Ondanks de professionele aanpak van bedrijven zoals 7theaven liggen vuurwerkshows de laatste jaren steeds vaker onder vuur bij overheden. “Ze halen daarbij verschillende factoren aan, zoals brandveiligheid, geluidsoverlast en milieu”, aldus Tom Winkelmans. “Met Matrix Droneshows proberen we hierop een antwoord te bieden. Onze drones kunnen uitgerust worden met pyrotechnische modules om zo een mix te brengen tussen licht, drones en vuurwerk, dit allemaal met de nodige veiligheidsprotocollen. Na corona zal samen met de heropstart van grote evenementen ook het spektakelgehalte toenemen. Met de lichtshows van onze swarm drones gaan we ongetwijfeld een bijdrage kunnen leveren.”

Veiligheid is prioriteit

De lichtshows met swarm drones zijn een technisch huzarenstukje waarbij er zo’n 150 tot 200 drones de lucht in gaan. Net als bij een traditionele vuurwerkshow is veiligheid hierbij een topprioriteit. “Met ‘Geofence’ voorzien we op de locatie een virtuele koker”, vertelt Tom Van Landeghem. “Daarrond bevindt zich ook nog een tweede veiligheidsperimeter, de zogenaamde ‘dode cirkel’. Wanneer een drone daarbuiten komt, gaat hij onherroepelijk naar de grond. Er wordt tevens gewerkt met een dubbele radiocommunicatie op verschillende frequenties waarbij te allen tijde kan worden ingegrepen, mocht er iets mislopen. Slecht functionerende drones kunnen worden gecorrigeerd of worden uit de lucht gehaald via een killswitch. Er zijn ook voortdurend twee medewerkers bij de activiteit betrokken, met name een operator en een observator die alle data van iedere drone in het oog houdt. Zij hebben allebei een doorgedreven opleiding genoten.”

Nieuw in België

Met de introductie van Matrix Droneshows vervullen Art of Confusion en 7theaven een pioniersrol in België. “Dit is allemaal nieuw voor ons land en wij zijn dan ook bezig om hiervoor protocollen uit te schrijven, in samenwerking met de daartoe bevoegde instanties. Voorlopig mag er dan ook enkel op afgesloten en toegestane terreinen worden geopereerd. Er zijn veel factoren waarmee rekening dient te worden gehouden en daarvan moet een grondige analyse worden gemaakt.”

Compacte drones met tal van mogelijkheden

De drones van Matrix Droneshows zijn van een topniveau, wat enkele enorme voordelen oplevert. “Aangezien onze drones klein zijn, hebben ze slechts een beperkte take-off zone nodig,” stelt Tom Winkelmans. “Ze kunnen met 9 per vierkante meter opstijgen. Op 65 m2 kunnen wij dus 100 drones laten opstijgen en landen en dit op een veilige manier. Andere types drones vereisen minstens 2 meter afstand tussen elke drone. Daarnaast zijn onze modellen spatwaterbestendig, zodat we kunnen blijven opereren bij druilerige regen of mist. Ook op vlak van verlichting springen onze drones er bovenuit. De volledige casing aan de onderkant van de drone is verlicht, en dus niet enkel een lampje onderaan de buik. Ten slotte kunnen de drones ook worden uitgerust met rookpatronen, zodat je ook overdag actief kan zijn.”

Show op maat

Nu er licht aan het einde van de coronatunnel schijnt, hopen Tom Winkelmans en Tom Van Landeghem binnenkort Matrix Droneshows te kunnen inzetten voor grote events. “Ik denk aan publieks- of privé-events, steden en gemeenten die een vervangmiddel zoeken voor hun klassiek vuurwerk. Of een vuurwerk gecombineerd met droneshow of lichtspektakel. Maar evengoed B2B of particulier, zoals bijvoorbeeld aankondigingen met het bedrijfslogo, of een persoonlijke liefdesverklaring. Er is een brede waaier van mogelijkheden. Afhankelijk van het budget kan er gewerkt worden met reeds voorgeprogrammeerde of op maat gemaakte shows. De kost van dergelijke droneshow zit namelijk niet in de drone zelf, maar eerder in de programmering ervan, die soms een lange voorbereidingstijd vergt.”

Contact:
matrixdroneshows.be
info@artofconfusion.be
03 411 28 75

Meer van Art of Confusion :

Art Of Confusion