Audiovisueel

Apr 1, 2020, 22:19
De toekomstvisie van de AV-leveranciers

De toekomstvisie van de AV-leveranciers

21 februari 2019

De AV-sector  is een marktsegment dat razendsnel verandert, onder andere door de voortdurende technologische ontwikkelingen. Maar toch lijkt het erop dat steeds meer bedrijven het verschil proberen te maken met mensen, in plaats van met materiaal.

Specialist of all-rounder

Heel wat AV-bedrijven hebben zich de voorbije jaren de vraag gesteld welke koers ze moeten volgen: die van een absolute specialist in één segment, of die van een all-round AV-partner.

Ben Rouffa (DB Video): “Ik denk dat je alles moet aanbieden, maar niet alles in huis moet hebben. Waar je vroeger echt gecontacteerd werd om één aspect te doen, denk ik dat men voor bepaalde klanten nu het totaalpakket moet aanbieden. Daarvoor kan men samenwerken met partners waarvan men weet dat ze op niveau zijn. Maar in ons segment zien wij toch steeds vaker klanten die maar één technisch aanspreekpunt wensen te hebben.”

Juul Van Gils (AS Technology): “Ik denk dat dit ook conjunctuurgebonden is. In goede tijden is men misschien meer geneigd om alles bij één partij te halen, als men vertrouwen in die partner heeft. In tijden van crisis, gaat iedereen toch weer op zoek naar het meest haalbare qua budget.”

Ben Rouffa: “Het staat of valt met crew. Iedereen kan alles. Maar dat is nooit hetzelfde resultaat als wanneer iemand gespecialiseerd is. We hebben allemaal wel eens ‘een uitstap’ gemaakt buiten onze specialisatie, maar als je het beste wil voor je klant, dan focus je toch vooral op je core business.”

Stefan Roosens (Auvicom): “Ik ben ook wel voorstander van een multifunctionele crew. Samen uit, samen thuis, dat schept een band. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit, maar is tegelijkertijd wel handig genoeg om een ander te helpen, zodat ’s avonds iedereen een uur vroeger naar huis kan. Dat zorgt voor een goede sfeer binnen de crew, en dat merkt de klant ook.”
Joost Machiels (Phlippo Group): “Klanten accepteren het ook niet wanneer een deel van de crew, waar zij voor moeten betalen, niets aan het doen is. Samen uit samen thuis werkt het beste, maar is niet altijd mogelijk.”

“Wij zien steeds vaker klanten die maar één technisch aanspreekpunt wensen te hebben.”

Focus verschuift van materiaal naar mensen

In een florerende markt duiken er ook steeds vaker nieuwe bedrijven op, die ongeloofwaardige prijzen hanteren. Toch hebben onze panelleden geen angst dat hun klanten massaal voor deze ‘cowboys’ kiezen.

Ben Rouffa: “Doordat er terug heel wat events zijn, zijn er weer heel wat kleine bedrijfjes die aan dumpingprijzen de markt aan het bewerken zijn. Vroeger raakte ik daardoor gefrustreerd, maar intussen weet ik dat het een tijdelijk fenomeen is. Maar ook grote evenementen bezwijken soms onder druk van budgetten. Uiteindelijk komen ze wel terug, maar je bent ze wel een tijdje kwijt geweest.”

Mathieu D’Hondt (Blue Moon): “Ik zie een verschuiving. Vroeger waren onze investeringen vooral gericht op materiaal. Vandaag ligt de focus op investeren in mensen.  Ik vind dat investeren in vaste mensen loont. Vaste mensen hebben een kost, maar ze bieden wel een meerwaarde naar klanten toe. Ik zie dus een verschuiving van materiaal naar mensen. Het zijn die mensen die voor ons het verschil zullen maken. Dat kunnen bedrijven zonder vaste medewerkers niet bieden.”

Peter Robberechts (PRG): “Er is niets zo relatief als hardware. Daar is altijd wel een alternatief voor. Het bedienen ervan, dat is het unieke, en daar maakt men absoluut het verschil.”

Mathieu D’Hondt: “Ons eind resultaat hangt steeds meer af van mensen en minder van materiaal. Dus met materiaal kan je ook steeds minder het verschil maken. Dus als we daar door digitalisering en samenwerking kosten kunnen uitschakelen, dan gaat iedereen erop vooruit.”   

“Vroeger waren onze investeringen vooral gericht op materiaal. Vandaag ligt de focus op investeren in mensen.”

Trends voor de toekomst

AV-bedrijven moeten natuurlijk kunnen werken met kwaliteitsvol materiaal. Materiaal dat constant evolueert, en waaraan men zich ook moet aanpassen: LED, 360°-audio en -video,… En er zit nog meer in de pijplijn.

Mathieu D’Hondt: “We zien heel veel netwerken komen in apparatuur, zowel in audio, video, licht. Over vijf of tien jaar zijn onze mensen in de eerste plaats netwerkspecialisten.”

Peter Robberechts: “Tegenwoordig heb je eigenlijk al een chef IT nodig om alles te connecteren.”

Joost Machiels: “Nieuwe technologieën werken ook efficiënter. We kunnen zaken sneller aanpassen en opbouwen. Heel wat zaken gebeuren immers in de computer(in een digitaal netwerk (Luminex) en W-dmx). Een dimmercity backstage van een festival is in dan ook niet langer een spaghetti van kabels. Heel wat trends hebben ook vertraging opgelopen. Wie met iets nieuws komt neemt een enorm financieel risico. Je blijft ofwel uniek, ofwel komen er goedkopere kopieën op de markt. Het omgaan met de nieuwe technologie is bijna belangrijker dan de technologie zelf. Veel trends blijven daarom in de kast liggen.”

Peter Robberechts: “De vraag is vooral: wat kunnen we meer uit het huidige materiaal halen? Echt vernieuwende dingen zien we niet meer. Het wordt wel beter, straffer en makkelijker, maar het blijft een variant op wat we al kennen.”

Ben Rouffa: “3D en 360 zijn gimmicks die niet snel zullen doorbreken. Maar 4K is een evolutie waarvan iedereen weet dat het de norm zal worden. Alleen weet je niet hoe snel. Maar je moet er in investeren. Dat betekent nieuwe body’s, nieuwe lenzen,… een totale vernieuwing van je materiaal. Zo hebben wij in een 4K-wagen geïnvesteerd. Je moet mee.”

Bovenstaande werd genoteerd tijdens een rondetafelgesprek met zes Belgische AV-leveranciers voor de eventsector. Het panel bestond hierbij uit Juul Van Gils van AS Technology, Stefan Roosens van Auvicom, Mathieu D’Hondt van Blue Moon, Ben Rouffa van DB Video, Joost Machiels van Phlippo Group en Peter Robberechts van PRG.