Vaste & tijdelijke locaties

Jun 4, 2023, 2:20
Het iconische Wiltcher’s Hotel viert in 2023 zijn 110de verjaardag!

Het iconische Wiltcher’s Hotel viert in 2023 zijn 110de verjaardag!

28 maart 2023

De faam van het Steigenberger Icon Wiltcher's Brussels, een juweel in de kroon van stad, behoeft geen introductie. Integendeel zelfs, gezien de vele prijzen en labels die het hotel heeft weten vergaren, en dit zowel binnen het internationale prestigetoerisme als bij een prominente klantenkring uit alle lagen van de bevolking. De 1.001 diensten en attracties die dit emblematische honderd jaar oude hotel biedt, groeien met de tijd onder de gepassioneerde leiding van de directie en haar teams.

Alvorens over te gaan tot het nieuws over het hotel dat in de volksmond bekend staat als "the Wiltcher's", maar waarvan de volledige naam nu Steigenberger Icon Wiltcher's Brussels Hotel is, is dit de perfecte gelegenheid om even terug te blikken op de geschiedenis van dit elegante etablissement, te beginnen met de schitterende architectuur. Het is alleen al deze architectuur die ervoor zorgde dat Wiltcher's (vanaf het prille begin aan de Louizalaan) een van de meest gewilde verblijven in alle grote Europese steden werd.

Architecturale sporen die teruggaan tot 1865

Al meer dan een eeuw neemt Wiltcher's een vaste en prominente plaats in op wat men de "Brusselse Champs Elysées" noemt. Het hotel was altijd al in perfecte harmonie met de gebeurtenissen en de geschiedenis van de hoofdstad, die het karakter van Wiltcher’s echt hebben gesmeed en het verhaal ervan hebben getekend.

Oorspronkelijk, in 1913, was het Wiltcher's Hotel gevestigd aan de Waterloolaan nummer 23 - 25. Vervolgens verhuisde het naar de hoek van de Louizalaan en de Charleroise steenweg en kreeg het van 1925 tot 1935 de naam Wiltcher's Carlton. Het gedeelte waar het gastronomische restaurant in een voormalig herenhuis was gevestigd, met nu het restaurant "La Canne en Ville" van chef-kok Kevin Lejeune, is een weerspiegeling van het rijke Belgische architecturale erfgoed uit die tijd. Dit prachtige herenhuis (dat ook zijn naam gaf aan het restaurant in de jaren 1990, toen eigendom van Conrad), staat bekend als ‘Maison Godefroy’ en werd in 1865 gebouwd door Henri Beyaert, een van de belangrijkste Belgische architecten van de 19de eeuw.  Het gebouw werd in 1988 door de dienst Monumentenzorg van Brussel uitgeroepen tot geklasseerd gebouw.

De architect, Henri Beyaert, speelde een centrale rol in de neorenaissancebeweging die het ontwerp van veel van de belangrijkste Brusselse boulevards beïnvloedde. Toen geld hier nog in franken werd geteld, sierde hij zelfs het biljet van honderd frank.

De delen van het complex van het Wiltcher's Hotel aan de Louizalaan, zoals we die nu kennen en als aanvulling op het 19de eeuwse herenhuis , dat onveranderd is gebleven en waarnaar hierboven wordt verwezen, dateren uit 1990. De architect was André Jacqmain van het Atelier d'Architecture de Genval. Het basisontwerp weerspiegelt op logische wijze de architecturale lijnen en elementen van het oorspronkelijke Wiltcher's Carlton Hotel.

Wat het decor en het interieur betreft, hebben de toenmalige architecten er een erezaak van gemaakt een inrichting te ontwerpen die de tijdloze elegantie, verfijning en luxe van de traditionele grote Europese hotels weerspiegelt. Het weelderige marmer, het houtwerk, de ruimte in de lobby of in de lounges van de bibliotheek en het licht van de grote erkers die uitkijken op het grote eiland binnen, waren allemaal troeven waarnaar een cliënteel, dat zelf ook prestigieus was, streefde.

Zo blijft Wiltcher's vandaag meer dan ooit een paradepaardje voor de hoofdstad. Een paradepaardje met 63.000 m2 vloeroppervlak, 200 meter gevel, 267 kamers en suites en momenteel is de hele 6de verdieping de thuisbasis van de hedendaagse kunsttentoonstelling "Intimate Conversations", het volgende culturele evenement in Wiltcher's.

Daarnaast mogen we het restaurant en het gastronomische aanbod niet vergeten, met een bar in Engelse stijl, de Loui Cocktail Bar, gerund door professionele barmannen[SJ1]  en mixologen, waar u kan genieten van een eenvoudige selectie van fingerfood en andere lekkernijen van Kevin Lejeune. Er is ook het Wiltcher's Café, waar u kan ontbijten en van de beroemde zondagse brunch kan genieten, uitgeroepen tot beste brunch van de stad, en het naburige restaurant, in het oude herenhuis (1865), dat volledig werd gemoderniseerd toen Kevin Lejeune en "La Canne en Ville", een restaurant met een Michelin-ster, er hun intrek namen.

Wat de architectuur betreft, is Wiltcher's een van de weinige prestigieuze hotels in de hoofdstad met een grote binnenplaats in open lucht (4500 m2) waarop veel kamers en suites uitkomen. Deze binnenplaats, versierd met de emblematische fleur-de-lys, een siermotief bij uitstek in de architectuur door de eeuwen heen, verbindt de Louizalaan met de Charleroise Steenweg. Het is ook een van de weinige hotels in de stad die de diensten van een prestigieuze spa aanbiedt, de Spa Aspria Avenue Louise. Met een sauna, hammam, binnenzwembad, fitnesscentrum en Clarins schoonheidssalon is Aspria een ware wellness-oase.

Naast de kamers, restaurants en bars beschikt het hotel ook over talrijke banket- en vergaderzalen (16 in totaal), een loungeruimte (The Library) en een ruimte die in de hele wereld bekend staat om haar glamour, de Balzaal, die de grootste van de stad is en plaats biedt aan meer dan 600 personen. In deze zaal worden de belangrijkste openbare evenementen, beurzen en vergaderingen (Jean-Marc Quarin, UBB-wedstrijd, enz.) georganiseerd. De ruimte leent zich ook uitstekend voor een weelderige bruiloft of andere receptie, waardoor het evenement er een wordt om nooit meer te vergeten.

Een geschiedenis in overeenstemming met zijn tijd en zijn stad

Wiltcher's is altijd in perfecte harmonie geweest met de stad Brussel en met de schitterende evenementen die de kalender van emblematische festiviteiten vullen en die heel wat bezoekers van buiten België aantrekken. Mensen uit de hele wereld komen naar Brussel voor een jaarlijks cultureel evenement, een weelderige kunsttentoonstelling, een belangrijke expositie, een gerenommeerde opera, een galadiner of een heel bijzondere concert. Mensen komen om te kijken, en de artiesten komen ook (om bekeken te worden) en ze verblijven allemaal in Wiltcher's. Wiltcher's is gastheer voor gekroonde hoofden, staatshoofden, sterren en beroemdheden en de meest prominente beroemdheden van de internationale elite. Ook dit is een teken dat het meest veeleisende cliënteel ter wereld in alle opzichten wordt bediend.

Al meer dan een eeuw is Wiltcher’s een bevoorrechte getuige van de grote evenementen, grote kunstenaars en andere Brusselse beroemdheden, maar ook van het beroepsleven in de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Alle bezoekers van prestigieuze modehuizen, Expo 58 of de musea en emblematische figuren (Magritte, Expo 58, NAVO enz.) hebben altijd een voornaam publiek naar Wiltcher’s gelokt, en zullen dat ook blijven doen.  Een woord van erkenning is nooit misplaatst voor de enorme complexiteit, zelfs in de huidige wereld, die gepaard gaat met de grote evenementen die de stad Brussel organiseert.

Norman Mark, nieuwe General Manager, blaast 110 kaarsjes uit bij Wiltcher's

De nieuwe General Manager van Steigenberger Icon Wiltcher's Brussels, die net voor de lente is aangekomen en is aangesteld door het moederbedrijf Deutsche Hospitality, is niemand minder dan Norman Mark. Na 110 jaar is het zijn beurt om een frisse wind en nieuwe ideeën naar het merk te brengen.

Norman Mark, die door Deutsche Hospitality is aangesteld als General Manager van het Steigenberger Icon Wiltcher's Brussels, is ook zeer vertrouwd met Steigenberger, omdat hij sleutelposities heeft bekleed in de Steigenberger hotels in Berlijn, Bayreuth en Potsdam … en in Brussel in 2015-2016 als interim General Manager. Over dat laatste zegt hij meteen: "Wiltcher's biedt een unieke reiservaring. Het onderscheid zich ook door zijn personeel, service en geschiedenis. Ik kijk uit naar de samenwerking met mijn nieuwe team!"

Hoogste onderscheidingen voor internationale kwaliteit

Wiltcher's is geclassificeerd als een 5-sterren superior hotel. De vijfsterren superior is een hoogvliegende categorie die in 2019 door het Brusselse gewest in het leven is geroepen. Dit maakt het mogelijk om de hoogste Europese accommodatiecategorie om te bereiken.

Dankzij zijn prestige en legendarische kwaliteiten maakt Wiltcher's deel uit van "Steigenberger Icon Hotel", een groep van 6 van de meest prestigieuze Steigenberger hotels met de hoogste hotelonderscheidingen. Het hotel is uitgeroepen tot het beste hotel voor zakenreizigers in Brussel en geeft ook blijk van een "duurzame" werking door de richtlijnen van het "Green Key Hotel"-charter te ondertekenen en in praktijk te brengen.

In het hotel worden ook innovatieve diensten aangeboden, zoals het nieuwste Iconic Dog Package, waardoor het verblijf van uw trouwe vriend een moment van luxe voor uw hond wordt (porseleinen kom, anti-stress spray, handgeborduurd kussen en lekkernijen gemaakt van van rundvlees).

De gerenommeerde conciërges van de prestigieuze "Clefs d'or" zijn werkzaam bij Wiltcher's en voldoen aan de eisen van de meest veeleisende gasten.

En zo heeft Wiltcher's de eer het favoriete hotel te zijn van de internationale hoge adel, staatshoofden en de meest prominente persoonlijkheden.

Van filmsterren als Catherine Deneuve, Isabelle Nanty en Sarah Rafferty tot zangeressen als Lady Gaga, Céline Dion en Britney Spears, maar ook rapper Lil Nas X en de legendarische Mick Jagger van de Rolling Stones, ze hebben allemaal een geschiedenis bij de Wiltcher's.

De voetbalwereld is ook van de partij, met Pele en Romelu Lukaku die meerdere malen in het hotel verbleven.

Op het programma van de 110de verjaardag en in het hart van de nieuwste trends

Elk evenement, elk feest in de stad, het hele jaar door, is een gelegenheid om iedereen te verwelkomen, van de meest charmante persoonlijkheden tot eenvoudige Brusselaars die hier willen zijn voor ontmoetingen en speciale momenten.

Ook op het gebied van artistieke attracties willen het hotel en zijn directie hun activiteiten richten op de culturele sector. Deze beginnen eind maart met:

Intimate conversations, een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars in de kamers en suites op de 6de verdieping. De tweede editie van dit evenement, dat een jaarlijks evenement aan het worden is, vindt plaats van 30 maart tot 2 april.

Iftar إفطارin zijn mooiste pracht tijdens de Ramadan-maand met de meest weelderige oosterse gerechten gepresenteerd in buffetvorm. Live traditionele kanun muziek zal dit moment van gezelligheid begeleiden.

Elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 19 tot 22 uur in Wiltcher's café van 23 maart tot 22 april.

De piano-bar ishet hele jaar door elke vrijdag- en zaterdagavond de troef van Loui Cocktail Bar & Restaurant by Kevin Lejeune. Amaëlle, de pianiste, verzorgt ook de zondagse brunch met een zeer aangenaam lounge-jazzy repertoire.

Bij Loui Coktail Bar & Restaurant by Kevin Lejeune zijn de cocktails legendarisch. En met reden, want de professionele barmannen bieden u maar al te graag het volledige scala aan cocktails, wijnen, sterke dranken en alcoholische dranken aan, van de beste wijnen tot de meest creatieve, unieke en trendy creaties.

Er is een cocktail van de maand en een niet te missen aanbod van grote klassiekers!

Op 21 juni viert de hele stad het Feest van de Muziek. In Wiltcher's wordt het festival gevierd met een "Candle Light concert", een live concert met klassieke muziek en kaarsen op de binnenplaats.

In september wordt een fantastische modeshow georganiseerd met de medewerking van de prestigieuze merken en labels uit de omgeving van het hotel, een stokpaardje van de Louizawijk.

De hele zomer lang zal het terras zijn parasols openen en zijn mooie zomertafels tevoorschijn halen om op de binnenplaats een echt eiland van koelte en ontsnapping te creëren. Verfrissende rosé en ijsjes staan alvast op het menu!

Tijdens de eindejaarsfeesten wordt het terras ook het middelpunt van feestelijke evenementen, cocktails, winterdecoratie, licht entertainment en proeverijen, om optimaal van de winterse geneugten te genieten.

Vooraan zal het hele hotel worden verlicht met video-mapping, lichtshows, waaronder feestelijke verlichting van de architectuur van het hotel zelf, reusachtige spandoeken en reclameborden om het goede nieuws te verkondigen: dat hier de plek is waar Hotel Wiltcher's een groots jubileum viert, namelijk zijn 110de verjaardag!