Vaste & tijdelijke locaties

May 28, 2020, 22:26
Top 10 van de eventlocaties

Top 10 van de eventlocaties

05 juli 2019

Een evenementenlocatie moet overeenstemmen met de behoeften en de verwachtingen van de organisator, maar ook met de deelnemers en de boodschap die moet worden overgebracht. Een centrale of afgelegen ligging, toegankelijkheid, een inspirerend kader, een trendy of professionele uitstraling ... Het land staat vol met evenementenlocaties, maar slechts enkele zijn erin geslaagd om zich te nestelen in de top 10 die de organisatoren van events hebben verkozen.

XP108eventvenues2019aangepast

Naast het budgettaire aspect en de ligging van de site, zijn er nog tal van andere criteria die ervoor zorgen dat u de ene locatie (of type locatie) verkiest boven de andere. Hoewel seminaries over het algemeen georganiseerd worden op speciale ‘dedicated’ locaties, blijven ook de ongewone locaties, met bijvoorbeeld een historisch of industrieel karakter, zeer populair. Binnen de B2B-evenementenwereld zijn de verzoeken en aanvragen immers vaak gericht op locaties die authenticiteit of vernieuwing bieden, en liefst nog beide tegelijk. Ook al zijn deze plaatsen niet altijd even ‘praktisch’.

Volgens ons panel van corporate organisatoren is het echter het eigen gebouw dat het vaakst de voorkeur krijgt. Dit is een natuurlijke omgeving wanneer u ernaar streeft uw gasten onder te dompelen in een merkwereld. Deze aanpak kan ook een verrassingseffect creëren bij personeel en partners, wanneer men gedurende één avond het universum dat ze zo goed kennen een volledige metamorfose laten ondergaan. Het is natuurlijk wel noodzakelijk om over ruimtes te beschikken die zowel voldoende zijn qua capaciteit als flexibiliteit.

Zonder ervaring op het gebied van het organiseren van evenementen, vereist de keuze voor een ongebruikelijke plaats, met weinig of geen uitrusting, een globale visie op alle aspecten van het geplande evenement. Verwarming, beveiliging, elektriciteitsvoorziening, audiovisuele apparatuur, bewegwijzering, cateringinfrastructuur, ... Als u out-of-the-box denkt, is het vaak beter om hulp te krijgen van professionals.

Over het marktonderzoek 2018-2019 van Experience Magazine

Experience Magazine heeft zijn jaarlijkse marktstudies over de B2B-evenementensector laten uitvoeren tussen juni en oktober 2018. Zoals elk jaar had deze studie, uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf, het doel om – op basis van de spontane antwoorden van de respondenten – verschillende klassementen op te stellen over de ‘favoriete’ partners van een panel van corporate event managers, werkzaam bij bedrijven uit het hele land, van uiteenlopende omvang.

De studie werd deze keer afgenomen bij 512 event-verantwoordelijken bij KMO’s (56%) en grote bedrijven (44%) in Vlaanderen (62%), in Brussel (32%) en in Wallonië (6%). Voor elk van de 7 segmenten van de B2B-evenementenwereld, moesten zij antwoorden op één enkele vraag : « Wanneer u een evenement moet organiseren voor uw bedrijf, welke zijn dan de partners die u zou contacteren voor het beheren van de organisatie/de catering/het audiovisuele/… ? (maximum 3 antwoorden) ». Elk van de spontaan vermelde bedrijven kreeg vervolgens een score van 1 (als derde vernoemd) tot 3 punten (als eerste vernoemd). 

Het is essentieel om op te merken dat de resultaten van deze studie moeten worden beschouwd als een peiling, een 'momentopname' van de markt.