Vaste & tijdelijke locaties

Oct 14, 2019, 5:00
Brabanthal voluit voor duurzaamheid: drones vliegen groene toekomst tegemoet

Brabanthal voluit voor duurzaamheid: drones vliegen groene toekomst tegemoet

07 september 2017

Onlangs stelde Brabanthal de innovatieve en groene toekomst van deze bedrijvige Leuvense evenementenhal voor. “Mijn oproep tot duurzaamheid voor de Brabanthal vond in het verleden al vaak weerklank bij Erik Jacquemyn, voorzitter van Brabanthal nv, maar dit jaar komt er een heuse doorbraak met tal van nieuwe groene initiatieven”, aldus Carl Devlies, eerste Leuvense schepen (CD&V) en voorzitter van het directiecomité van Brabanthal vzw.

De 6000 m² tellende Brabanthal maakt al jarenlang naam en faam als dé Leuvense evenementenhal en seminarieruimte. Sinds enkele jaren slaagt het complex er bovendien in zich helemaal aan te passen aan de behoeften en noden van de moderne maatschappij. Met nieuwe en actieve vergaderarrangementen en hippe teambuildings met drones weet het zich moeiteloos aan te passen aan de verlangens van de hedendaagse organisator en consument. Het begrip duurzaamheid is daarbij nooit ver weg. Tal van eco-inspanningen passeerden de afgelopen vijftien jaar de revue, maar ook vandaag staan er enkele mooie, groene initiatieven op stapel! Van zonnepanelen tot elektrische laadstations.

Zonnepanelen, windturbines en elektrische laadstations

“Duurzaam ondernemen draag ik hoog in het vaandel,” zegt Carl Devlies. “Dat zonnepanelen niet tot de mogelijkheden behoorden door de extra dakbelasting was dan ook teleurstellend. Maar dat was zo’n tien jaar geleden! Met de nieuwste technieken en materialen blijkt dat we meer dan 1/4de van het dak wél kunnen bedekken met zonnepanelen.”

“Daarnaast komen er mogelijks één of twee windturbines op het terrein. Die plannen kaderen in het windplan 2020 van de Vlaamse Regering. Het eventuele effect op bedrijven en woningen in de buurt, wordt uiteraard goed onderzocht.”

“En stel je voor: je komt terug van een vergadering en je elektrische wagen of plug-in hybride is helemaal opgeladen. Met de plaatsing van vier laadpunten in 2018 is ook dat geen toekomstmuziek meer”, besluit Devlies.

Bol van innovaties

“Aan creatieve en innovatieve initiatieven ontbreekt het niet in Brabanthal”, beaamt Erik Jacquemyn. “Met een ritje in de kermisrups naar de toegang van het bedrijfsevent? Een gezonde break tijdens actieve vergaderingen met yogasessies of een pingpongmatch? Dat doen we allemaal. En ook teambuildings met drones en virtual reality-ervaringen zijn inmiddels ingeburgerd.”

Devlies: “En ondertussen springt Brabanthal bewust om met energie en het milieu.” “Daarvoor troffen we duurzame maatregelen”, vervolgt Jacquemyn. “Zo implementeerden we een eco-kringloopplan voor afval, investeerden we in energiebesparende boilers, een energiemonitoringsysteem, vernieuwing en isolatie van het dak van de foyer en een volledige ‘relighting’ van de hal. Bij beurzen en evenementen werken we vaker met herbruikbaar standmateriaal en de standwanden krijgen een likje ecologische verf. De standverlichting is volledig in LED en afval wordt gescheiden.” Kortom, op die manier overtuigt Brabanthal organisatoren en leveranciers om de groene en duurzame kaart volop te trekken”, resumeert Devlies.

www.brabanthal.be