Event management

Apr 20, 2024, 7:06
“Duurzaamheid is geen beperking, maar een opportuniteit” – rondetafelgesprek sustainability (deel 1/3)

“Duurzaamheid is geen beperking, maar een opportuniteit” – rondetafelgesprek sustainability (deel 1/3)

23 augustus 2022

Begin maart 2020 bracht Experience een groep event agencies rond de tafel voor een debat rond sustainability op events. De week nadien ging ons land helemaal op slot. Vandaag, meer dan twee jaar later, draait de eventsector eindelijk weer op volle toeren. Maar hoe zit het intussen met de duurzaamheidsambities? Zijn die door de pandemie in de koelkast beland? Of was deze crisis dé gelegenheid om het voor eens en voor altijd over een andere boeg te gooien? Tijd voor een nieuw rondetafelgesprek...

In de meetingruimtes van het Pentahotel Brussels City Centre verzamelden we een panel van vier jonge, gedreven personen voor wie duurzaamheid niet enkel een professionele bekommernis, maar ook een manier van leven is. Victor Buisseret is sinds een half jaar de Sustainability Manager bij ACC, de vakorganisatie voor de communicatiesector. Marie Delvaulx is directeur van The Shift, de Belgische community voor duurzame ontwikkeling en die intussen al 564 leden telt, waaronder bedrijven, NGO’s, universiteiten en overheden. Gilles De Backer heeft met zijn agentschap Utopia Events de ambitie om de uitstoot van alle geproduceerde events zoveel mogelijk te reduceren. En Manon Glauden houdt zich als Transition & Communication Advisor van VO Event al zes jaar bezig met het MVO-traject van het agentschap, en maakte deel uit van het team dat VO’s Circular Event Toolkit heeft ontwikkeld.

Beginnen bij jezelf

Tijdens het vorige rondetafelgesprek was iedereen vol goede bedoelingen om het duurzaamheidsverhaal vast te pakken. Maar wat blijft er na twee moeilijke jaren nog over van deze ambities? “Ik heb de indruk dat het duurzaamheidselan tijdens de pandemie door velen opzij geschoven is”, zegt Manon Glauden. “De maatregelen die werden opgelegd aan evenementen voor de heropstart na corona omvatten soms ook oplossingen met extra verpakkingen en meer plastic voor eenmalig gebruik. Maar de agentschappen moeten dit thema echt wel terug op de voorgrond schuiven. Gelukkig zijn want heel wat klanten vandaag vragende partij om opnieuw vooruitgang te boeken op dit vlak.” Toch heeft de coronaperiode ook opportuniteiten geboden. Heel wat agentschappen hebben de vrijgekomen tijd gebruikt om een duurzaamheidsstrategie uit te werken. “Het traject moet altijd beginnen met de eigen uitstoot van het agentschap zelf”, meent Victor Buisseret. “Tijdens corona is er tijd geweest om de interne aanpak te evalueren, en dit zorgt dan ook voor een verhoogde expertise voor de activiteiten en de events die je organiseert.” “Heel wat bedrijven en organisaties hebben de tijd genomen voor een interne reflectie over hoe ze uit de crisis zouden komen en hoe ze duurzaamheid kunnen integreren”, aldus Marie Delvaulx. “Wij hebben tijdens die periode dan ook bijzonder veel aanwezigen gehad op onze webinars en online evenementen.”

“Ik heb de indruk dat het duurzaamheidselan tijdens de pandemie door velen opzij geschoven is. Gelukkig zijn want heel wat klanten vandaag vragende partij om opnieuw vooruitgang te boeken op dit vlak.” – Manon Glauden, VO

Opportuniteit

“Wanneer bedrijven vaststellen dat hun concurrenten veel aandacht besteden aan duurzaamheid, gaan ze uiteindelijk ook moeten volgen”, meent Gilles De Backer. “Dat gaat uiteindelijk ook de andere eventbureaus verplichten om ook die versnelling te maken. Toch schrijf je niet zomaar een duurzaam verhaal op één dag. Ook wijzelf moeten nog verdere stappen zetten. Maar het is belangrijk om een goed plan te maken, en te weten waar je naartoe werkt.” “Duurzaamheid biedt ook een antwoord op problemen die door corona naar boven zijn gekomen”, gaat Manon Glauden verder. “Er zijn sinds twee jaren problemen met de aanlevering van materialen en producten uit het buitenland. Daar kan je op inspelen met lokale leveranciers. We moeten duurzaamheid niet zien als een beperking, maar wel als een opportuniteit. En daar kunnen we ook onze creativiteit bij inzetten.”

De klant begeleiden naar een duurzamere oplossing

“Agencies kunnen evenementen duurzamer maken op heel wat aspecten”, aldus Marie Delvaulx. “Maar ze kunnen ook verder gaan, en weigeren om bepaalde soorten evenementen nog te organiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan events waarvoor het nodig is om een vliegtuig te nemen, of events die plaatsvinden op een cruiseschip. Zulke events zijn de facto niet duurzaam.” De vraag is natuurlijk of elk agentschap in de mogelijkheid verkeert om een event vlakaf te weigeren. Bovendien is de kans reëel dat er een ander agentschap klaar staat om het over te nemen. “Een event weigeren is niet altijd de oplossing”, meent Victor Buisseret. “Er ligt immers een opportuniteit voor het agentschap. Als een klant komt met een bepaalde buitensporige vraag, kan je proberen die in een meer coherente richting te bewegen. Dat is ook hetgeen waar wij onze strategie op willen baseren. Op die begeleiding.”  “Het is aan ons om een alternatief voor te stellen dat voor unanimiteit zorgt”, aldus Manon Glauden. “Zo ontstaan er andere soorten evenementen, ook dankzij de hybridisering. In plaats van 900 mensen van overal ter wereld samen te brengen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende kleinere events, om zo heel wat vluchten en dus ook heel wat CO2 uit te sparen.”

In de volgende editie van Eventnews, leest u het vervolg...