Event management

Sep 22, 2021, 20:02
De Belg wil terug naar evenementen, maar eist wel dat ze veilig georganiseerd worden

De Belg wil terug naar evenementen, maar eist wel dat ze veilig georganiseerd worden

11 mei 2021

Afgelopen maand ondervroeg  het KdG-expertisecentrum Publieke Impact 1.000 Belgen over hun bereidheid om opnieuw evenementen bij te wonen. Daaruit blijkt dat mensen zin hebben om terug naar evenementen te gaan, maar dan wel op een veilige manier.

Van alle Belgen die voor de coronacrisis events bezochten, wil zes op de tien pas evenementen bezoeken nadat ze gevaccineerd werden. Voor 44 procent is dit zelfs een absolute voorwaarde. “Dat is een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar”, zegt Jolien Vangeel, onderzoeker van het expertisecentrum Publieke Impact. “Toen was vaccinatie maar voor een kwart van de bezoekers een voorwaarde om naar evenementen te gaan. Het belang van vaccinatie is voor velen dus gaandeweg groter geworden.”

Welke maatregelen op evenementen?

- Hygiënemaatregelen op evenementen blijven voor 78 procent van de bezoekers na ruim een jaar coronacrisis een absolute voorwaarde om terug naar evenementen te gaan.

- Social distancing is voor 65 procent van de bezoekers een belangrijke voorwaarde om evenementen te bezoeken. Het draagvlak voor social distancing is wel gedaald ten opzichte van vorig jaar. Toen vond bijna 80 procent social distancing een absolute voorwaarde.

- Ook de mondmaskers hebben nog hun waarde volgens de bevraagden. Zes op de tien bezoekers gaan liever naar een evenement waar mondmaskers verplicht zijn.

- Zelfs het ondergaan van sneltesten bij aanvang van een evenement is voor 65 procent van de bezoekers geen probleem. Voor 43 procent is dit zelfs een absolute voorwaarde.

- Met een coronapaspoort is 56 procent akkoord, als dat zou betekenen dat ze sneller naar evenementen kunnen gaan. Slechts 23 procent van de bezoekers vindt zo’n coronapaspoort geen goed idee. Voor 43 procent is het zelfs een absolute voorwaarde. Het valt op dat hoe ouder men is, hoe belangrijker men dit vindt.

- Om de organisatoren de extra kosten te helpen dragen is bijna de helft van de bezoekers bereid om meer te betalen voor drank en eten tijdens evenementen. Dit is een stijging ten opzichte van een jaar geleden. Ook is een op drie bereid om een beetje meer te betalen voor de tickets.

Vertrouwen in veilige organisatie groeit

Het is duidelijk dat het vertrouwen in de organisatoren groeit. Bijna 70 procent van de bezoekers heeft er vertrouwen in dat de organisatoren de correcte voorzorgen zullen nemen om evenementen veilig te laten verlopen. Dit vertrouwen in de organisatoren is nog groter dan vorig jaar (65 procent).

Van zodra het terug mag, wil 22 procent van de bevraagden onmiddellijk evenementen bezoeken. Het merendeel (85 procent) zal terug evenementen bezoeken als de evenementen voldoen aan de voor hen belangrijk geachte veiligheidsmaatregelen.

Evenementen belangrijker dan ooit, ook festivals

Maar liefst 67 procent van de bevraagden mist het om naar evenementen te gaan. “Dat is meer dan in juni 2020, toen ze voor een eerste keer bevraagd werden. Hoe langer de crisis duurt, hoe meer de Belg evenementen dus mist”, legt Jolien Vangeel uit. “Dit gemis is duidelijk groter bij bezoekers jonger dan 34 jaar (81 procent).”

Opvallend is dat de helft van de bezoekers dankzij de coronacrisis pas echt beseft hoe belangrijk evenementen zijn. En ze hebben voorkeuren: zo kiest 19 procent van de bezoekers eerst om naar een culturele voorstelling te gaan, zodra het terug mag. Bij 12 procent staan concerten op nummer één. Festivals staan bij 24 procent in hun top 3. Bij de bezoekers jonger dan 34 jaar is dat zelfs ruim 40 procent.

De bevragingen

In april 2021 werden 1.000 Belgen bevraagd. Meer dan 90 procent van de Belgen geeft aan dat ze voor de coronacrisis regelmatig evenementen bezochten. Het zijn de antwoorden van deze respondenten die werden opgenomen voor verder analyse en rapportage. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, migratieachtergrond en gezinsgrootte.

Ook in juni en september 2020 bevroeg het expertisecentrum 1000 Belgen. Deze periodieke bevragingen maken deel uit van een grootschalig onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de evenementensector. In 2020 werd dit onderzoek opgestart en uitgevoerd in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, EventFlanders en verschillende evenementenfederaties.

Het volledige rapport is terug te vinden op www.publiekeimpact.be/impactcoronacrisis