Event management

Jan 26, 2021, 19:01
Open brief aan Mevrouw Crevits - Volgt na de tweede coronagolf een tsunami aan faillissementen?

Open brief aan Mevrouw Crevits - Volgt na de tweede coronagolf een tsunami aan faillissementen?

23 november 2020

#SoundOfSilence richt zich in een open brief tot de Vlaamse Minister van Economie en Werk.

"Mevrouw de minister,

Wat hadden we zondag graag met u rond de tafel gezeten. Wat hadden we graag een diepgaande dialoog opgestart. Drie sterke madammen onder elkaar. Alleen blonk u uit in afwezigheid. En dat is iets wat wij ons niet langer kunnen veroorloven. Want al negen maanden lang – dat zijn 274 dagen en 6.574 uren – leven wij in onzekerheid en in totale ontkenning van uw kant."

"“Wij” slaat niet enkel op de evenementensector. Het slaat op alle Belgische kmo’s die getroffen worden door een fundamenteel oneerlijk beleid. Zij zijn de ruggengraat van onze economie. Door een gebrek aan visie vechten zij niet alleen tegen het onzichtbare coronavirus, maar ook tegen een overheid die er niets aan doet om hen op lange termijn te ondersteunen."

"Nochtans aan vechtlust geen gebrek. Elke dag staan we op en gaan we weer voluit. We willen ons blijven heruitvinden. Absoluut. Dat is de sleutel tot succesvol ondernemen. Daar zijn we met hart en ziel van overtuigd. Maar hoe doe je dat wanneer de markt op slot zit? Hoe doe je dat wanneer je geen gehoor krijgt? Hoe doe je dat wanneer beleidsmakers oprechte noodkreten naast zich neerleggen?"

"Belgische ondernemers zien hun levenswerk langzaam maar zeker in vlammen opgaan. Want als u, mevrouw de minister, al niet meer in de Belgische kmo’s gelooft, hoe moeten anderen dat dan doen? Hoe moet een bank vertrouwen krijgen in voormalig sterke sectoren? Hoe moet dit een stevige basis voor gezonde ondernemingen vormen?"

"Perspectief, dat is waar we naar verlangen. Een oplossing die ons doorheen 2020 en 2021 loodst, die ons sterk maakt voor de toekomst. Maar perspectief is vandaag een lege doos. Een doos die voor beperkte periode gevuld en dan eens grondig door elkaar geschud wordt. Een mix van maatregelen, zonder duidelijkheid of effectieve plannen."

"Van de eventindustrie over de kledingwinkels en kapperszaken tot de reissector. Niemand verwacht dat alle schade zomaar vergoed wordt. Dat ons omzetverlies zomaar wordt rechtgezet. We vragen wel om eerlijke maatregelen die verder reiken dan de huidige drie maanden. We smeken – op onze blote knieën als het moet – om een perspectief dat ons ook in 2021 inspireert tot de vechtlust die we vandaag tonen."

"Bij deze roepen we vurig op om onze vragen te beantwoorden. Dat respect hebben we toch verdiend? We vragen om af te dalen uit uw ivoren toren en om samen constructief aan oplossingen en duurzame steunmaatregelen te werken."

"Hopelijk kunnen we zo – samen – een tsunami van faillissementen en economische drama’s voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Katrien Vermeire
Mede-oprichtster #SoundOfSilence"