Event management

Jul 29, 2021, 16:27
Top 10 Hostessenagentschappen: Look & impressions

Top 10 Hostessenagentschappen: Look & impressions

23 april 2019

Hosts, hostessen en informanten zijn soms de enige menselijke link die de deelnemers en de organisatoren van een evenement met elkaar verbindt. Verschijning, houding, een paar woorden die worden uitgewisseld om te verwelkomen of te informeren,… deze medewerkers zijn niet zomaar statische visitekaartjes. Ze zetten de toon van het evenement. Dit is de Top 10 Hostessenagentschappen 2019…

XP107tabellen20192bis

Ze zijn te vinden op beurzen en evenementen, bij de vestiaires, aan de check-in of aan de informatiedesk, waar ze goed gedefinieerde taken uitvoeren. Gekleed in de kleuren van het bedrijf dat de gasten verwelkomt, zijn ze soms het enige contact met het merk. Glimlach, empathie en bekwaamheid zijn daarom van groot belang. Net als hun beheersing van de tools die zij ter beschikking hebben. Denk maar aan de registratie- en badgingterminals bij de ingang van evenementen. Sommigen werken onafhankelijk, maar de meesten zijn in dienst van gespecialiseerde hostessenagentschappen. In deze sector zijn de cruciale elementen natuurlijk de rekrutering en de briefing van elke host(ess). Digitalisering en het toenemend aantal taken vereisen dat deze rekrutering niet (alleen) afhankelijk is van het fysieke uiterlijk, maar ook en vooral van de vaardigheden en ervaring van dit specifieke personeel. En dat is de kracht van de hostessenbureaus: ze beschikken over een database waarmee ze voor een relevante invulling kunnen zorgen in functie van de opdrachten die ze voor hun klanten moeten vervullen.

Op het vlak van briefing zijn het de details die het verschil maken binnen deze sector. Hoe vaak vergeet de eindklant niet om parkeerplaatsen te voorzien voor de hostessen, of hun toegangsbadges, of de crewcatering… Neen, je wordt niet zomaar een hostess of hostessenagentschap.

Over het marktonderzoek 2018-2019 van Experience Magazine

Experience Magazine heeft zijn jaarlijkse marktstudies over de B2B-evenementensector laten uitvoeren tussen juni en oktober 2018. Zoals elk jaar had deze studie, uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf, het doel om – op basis van de spontane antwoorden van de respondenten – verschillende klassementen op te stellen over de ‘favoriete’ partners van een panel van corporate event managers, werkzaam bij bedrijven uit het hele land, van uiteenlopende omvang.

De studie werd deze keer afgenomen bij 512 event-verantwoordelijken bij KMO’s (56%) en grote bedrijven (44%) in Vlaanderen (62%), in Brussel (32%) en in Wallonië (6%). Voor elk van de 7 segmenten van de B2B-evenementenwereld, moesten zij antwoorden op één enkele vraag : « Wanneer u een evenement moet organiseren voor uw bedrijf, welke zijn dan de partners die u zou contacteren voor het beheren van de organisatie/de catering/het audiovisuele/… ? (maximum 3 antwoorden) ». Elk van de spontaan vermelde bedrijven kreeg vervolgens een score van 1 (als derde vernoemd) tot 3 punten (als eerste vernoemd). 

Het is essentieel om op te merken dat de resultaten van deze studie moeten worden beschouwd als een peiling, een 'momentopname' van de markt.