Event Destinations

Apr 26, 2024, 22:43
Corsica heeft alle ingrediënten voor een geslaagde MICE-reis  (deel 1)

Corsica heeft alle ingrediënten voor een geslaagde MICE-reis (deel 1)

24 maart 2022

In oktober 2021 ontdekten we in opdracht van Experience magazine met eigen ogen de vele troeven die Corsica, l’Île de Beauté, kan aanbieden om van uw volgende MICE-reis een succes te maken. Nu de Covid-pandemie ten einde lijkt te komen, is het hoog tijd om onze ontdekkingen met u te delen. Ze zijn trouwens zo talrijk dat we hebben besloten ons verslag in twee delen te splitsen. Hier is deel 1…

Wie laat op het jaar (of heel vroeg) een buitenlandse  incentive, teambuilding of andere MICE-activiteit inplant, hoeft niet extreem ver te vliegen om nog te kunnen genieten van zon en aangename temperaturen. Op Corsica, minder dan twee uur vliegen van ons land, is het tot eind oktober aangenaam vertoeven. Het eiland heeft alles in huis heeft om groepen een succesvolle en vooral aangename tijd te laten beleven.   

Onze kennismaking met Corsica begint in Bastia, de tweede stad van het eiland. Deze werd vernoemd naar de oude burcht die de Genuezen in de 14de eeuw bouwden. Binnen de muren van de oude citadel ontstond een wijk die gekenmerkt wordt door zijn kleine, gezellige, autovrije steegjes. In een van de panden is het Hotel Des Gouverneurs ondergebracht. Door de unieke ligging van dit viersterrenhotel – aan de rand van de citadel - biedt elke kamer uitzicht op de zee. Verder beschikt deze accommodatie ook nog over een uitgebreide wellness met binnenzwembad. Ook in de andere prijssegmenten heeft Bastia een mooi aanbod, met o.a. Hôtel Calavita (***), dat vooral scoort met zijn rooftopbar en –zwembad. Vanaf de citadel van Bastia kan men in de verte de Toscaanse archipel zien liggen, met o.a. de eilanden Elba, Capraia en Montechristo. De oude haven van Bastia doet intussen dienst als jachthaven. Samen met de citadel vormt dit stadsdeel het toeristische hart van de stad. Je vindt hier ook de Saint Jean-Baptiste, het grootste kerkgebouw van Corsica dat dateert uit de 17de eeuw.

Palais des Gouverneurs

De grootste professionele meetinglocatie van de stad is het Théâtre Municipal, met een theaterzaal voor 800 personen en een congreszaal voor 200 personen. Wij gingen echter op bezoek in het Palais des Gouverneurs, de vroegere residentie van de Genuese heersers op Corsica. Vandaag de dag doet het paleis dienst als MICE-locatie. Organisatoren kunnen hier beschikken over een auditorium (voor 90 personen), maar ook over de hangende tuinen (met een prachtig uitzicht over de haven) en het indrukwekkende binnenplein van bijna 500 m². Onderaan in het paleis is tegenwoordig het Musée de Bastia ondergebracht, waar de geschiedenis van de stad uitgebreid uit de doeken wordt gedaan.

Wijntraditie

Het eiland heeft ook een rijke wijntraditie. Een wijndegustatie op een van de vele wijndomeinen is dan ook een ideale groepsactiviteit voor wie Corsica bezoekt. Wij hielden halt bij Domaine Pieretti, een vijftiental kilometer ten noorden van Bastia, voor een uitgebreide kennismaking met de rode, witte, rosé- en muskaatwijnen van het domein. De dag wordt afgesloten op het terras van Hotel Castel Brando, waar het eind oktober nog niet te koud is voor een aangename duik in het buitenzwembad. Daar krijgen we ook nog het bezoek van Albo, het pseudoniem van Hervé Carozzi. Deze lokale artiest gebruikt de minerale rijkdomen van het eiland om handgemaakte sieraden te creëren. Hij biedt organisatoren de kans om elke deelnemer van een incentive een uniek en origineel reisaandenken aan te bieden.

Berg in de zee

Dan is het tijd om koers te zetten richting Ajaccio, de hoofdplaats van Corsica én de geboortestad van Napoleon Bonaparte. Er wordt gekozen voor de kortste weg, dwars over het eiland, met de helikopter. De vlucht, die een kleine 40 minuten duurt, neemt ons mee over de hoogste toppen van het eiland. Corsica – door Guy de Maupassant omschreven als “een berg in de zee” - telt 120 bergtoppen van boven de 2.000 meter. De GR20 (Grande Randonnée) wandelroute, die zich uitstrekt over deze bergen, is dan ook een van de populairste bergtochten voor Europese hikers.

Porticcio

We landen op het heli-platform van het Sofitel Golfe d'Ajaccio Thalassa Sea & Spa (*****), gelegen in Porticcio, tegenover de Golf van Ajaccio. Dit hotel is aan drie zijden omgeven door water, wat zorgt voor een unieke, ontspannende sfeer. Met een uitgebreid aanbod kamers en verschillende modulaire zalen, is dit de ideale plek voor een residentieel seminarie tot 250 deelnemers. Koffiepauzes of cocktailmomenten kunnen daarbij georganiseerd worden in de omvangrijke tuinen, vlak langs het water. Verder kunnen gasten ook nog genieten van een buitenzwembad, een privéstrand, een uitgebreide spa en het eigen restaurant La Carte Postale. Enkele kilometers verderop, ontdekken we in het cultureel centrum van Porticcio nog een auditorium voor ruim 300 gasten en een polyvalente zaal van 400m².

Einde van het eerste deel, binnenkort volgt de volgende aflevering...

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Agentschap Toerisme van Corsica
www.visit.corsica

Reis georganiseerd door de DMC Event Com
www.eventcom.corsica