Event Agencies

Jun 4, 2023, 2:37
“Ik doe niet mee aan doemdenken. Mensen gaan zeker nog naar events willen komen.”

“Ik doe niet mee aan doemdenken. Mensen gaan zeker nog naar events willen komen.”

24 april 2020

De Belgische evenementenkantoren gaan momenteel door een zware storm. Sinds begin maart zijn zo goed als alle inkomsten weggevallen en tegelijkertijd is er nog een grote onzekerheid over wanneer men nu eindelijk weer aan de slag kan. Wij vroegen Bart Koninckx van To The Point Events hoe zijn agentschap met deze situatie omgaat.

Ook bij To The Point Events liggen de activiteiten nu al een dikke maand stil. En het lijkt erop dat hier voor de zomer niet meer veel verandering in zal komen. “Toen dit alles begon, had ik er nog wel een goed oog in. Ik dacht: over twee maanden draaien we terug op volle toeren. Wij hadden een groot evenement gepland op 10 mei, en ik was ervan overtuigd dat dit zou kunnen plaatsvinden. Maar al snel zag je alles opschuiven. Intussen is alles weggevallen tot eind augustus, en zijn er ook al annulaties in het najaar. Gelukkig zijn het voorlopig vooral dingen die uitgesteld worden, maar toch… Het grote probleem is het niet weten, het onbekende. We hebben geen referentiepunt wanneer we terug aan de slag kunnen gaan.”

Maanden zonder inkomsten

De steunmaatregelen die de overheid tot nu toe heeft ingesteld, worden door Bart Koninckx op prijs gesteld. “Ik vind dat de overheid snel heeft gehandeld, en dat kan ik wel appreciëren. Ik had nooit gedacht dat ik ooit gebruik zou maken van het systeem van economische werkloosheid. Ik heb er aanvankelijk ook over getwijfeld. Maar al snel werd het duidelijk: dit gaat toch langer duren dan we dachten. Dus dat helpt ons zeer zeker. Want in de praktijk gaan wij in de komende vier, vijf misschien wel zes maanden geen enkele euro inkomsten hebben. En dat terwijl er naast het personeel natuurlijk nog andere vaste kosten zijn.  Ik heb een wagenpark dat ik verder moet betalen, er is de huur van de kantoren, abonnementen,… En dat loopt allemaal op.”

Gezonde bedrijven helpen overleven

Toch beseft Bart Koninckx dat de overheid niet alle problemen zal kunnen wegnemen. “Ik verwacht niet van de overheid dat ze mij de gemiste omzet zomaar gaan toestoppen. Maar ze kunnen ons wel faciliteren, zodanig dat gezonde bedrijven na deze crisis de draad terug kunnen oppikken. Ze kunnen ons helpen om deze  maanden op een intelligente manier te overbruggen. Wij steunen ook het initiatief van ACC om te pleiten voor aftrekbaarheid van events. Maar men gaat niet iedereen kunnen redden. Als je voordien al in de problemen zat, wordt het natuurlijk een stuk moeilijker. Maar bedrijven die veerkrachtig zijn, die serieus zijn, die hun facturen betalen en hun leveranciers verzorgen, die moet men toch kunnen ondersteunen.”

Heropstart in stappen

Na een dikke maand zonder opdrachten snakt men er ook bij To The Point Events naar om opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Al is men realistisch over hoe die heropstart er zal uitzien. “Onze sector werd erg hard getroffen. Evenementen zijn als eerste stilgelegd, en we zullen als laatste terug opstarten. En dan waarschijnlijk ook nog eens in stapjes: eerst met 50 personen, dan met 100, enz. Ik verwacht dat men dit geleidelijk zal opbouwen. We zullen dus adaptief moeten zijn. Als men ons morgen zegt: er mogen enkel feesten tot 100 personen, dan zullen wij ons daar aan moeten houden.“

Economisch klimaat

Hoewel men er naar uitkijkt, zal ook die heropstartperiode niet evident zijn voor de eventsector. “Wanneer een restaurant terug open doet, heeft men ’s avonds geld in kas. Dat ligt bij ons anders. Wanneer we terug met de volledige ploeg op de payroll aan de slag gaan, zullen er niet meteen inkomsten zijn. Al is het nu misschien wel een voordeel dat onze planningshorizon de laatste jaren een stuk korter is geworden. Het is natuurlijk ook afwachten hoe de algemene economie het zal doen. Bedrijven die in moeilijkheden verkeren en mensen moeten ontslaan, zullen niet direct een feest gaan organiseren. Als de economie het moeilijk heeft, is men toch geneigd te besparen op onze sector.”

Nieuwe gewoontes

Men hoort wel eens de bedenking “gaan mensen na deze crisis nog wel naar evenementen willen komen?”. Bart Koninckx gaat echter niet mee in dit doemdenken. “Er is soms een opbod aan paniek. Daar mogen we niet aan toegeven. Op het moment dat het terug kan, zullen de mensen terug naar feesten willen komen. Het is wel belangrijk dat overheden hier duidelijk rond communiceren, van zodra het veilig is. Ik verwacht wel een verandering van bepaalde normen: als je ziek bent, ga je niet werken, en ga je ook niet naar een evenement. Ik heb dat zelf in het verleden ook gedaan. Je denkt: “het zal wel lukken, ik ga toch gewoon werken”. Die instelling moet misschien wel veranderen. Maar hoe dan ook: aan deze crisis komt een einde. Uiteindelijk komt het goed”, zo besluit Bart Koninckx.

Meer van To The Point Events :